Απίστευτο: Το ΚΕΑΟ εξακολουθεί να ζητά ληξιπρόθεσμες οφειλές υπέρ του ΕΦΚΑ !

Εν μέσω αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αλλά και των μέτρων αναστολής που έχουν ανακοινωθεί…

Μπροστά σε ένα …απίστευτο αλαλούμ βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες επιχειρήσεις και λογιστές της Μαγνησίας, μετά από μηνύματα που λαμβάνουν στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο από το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) και τα οποία αφορούν, βεβαίωση νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.
Το παράδοξο και το οδυνηρό της υπόθεσης, είναι ότι η βεβαίωση γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι κλειστές, και βέβαια χωρίς έσοδα, ενώ η έκτακτη κατάσταση με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, παραμένει και μάλιστα υπό δύσκολες συνθήκες.
Για το λόγο αυτό άλλωστε, ισχύει κανονικά το «πάγωμα» των οφειλών αλλά φυσιολογικά και των βεβαιώσεων οφειλών, μέτρα που έχουν εξαγγελθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα από το Υπουργείο Εργασίας, στην ευθύνη του οποίου, είναι και ο ΕΦΚΑ με το ΚΕΑΟ.
Σημειώνεται βέβαια, ότι οι συγκεκριμένες οφειλές, πιθανόν να αφορούν προηγούμενο χρονικό διάστημα και όχι το πρόσφατο, ωστόσο η ένσταση αφορά κυρίως, στο γεγονός ότι βεβαιώνεται και ζητείται οφειλή σε μια περίοδο κατά την οποία δεν «κινείται χρήμα».

«Να προβείτε άμεσα σε εξόφληση ή ρύθμιση»

Συμπολίτες φοροτεχνικοί αλλά και οι ίδιοι οι επαγγελματίες που τους αφορά το θέμα, διαμαρτύρονται για το γεγονός, ότι δεν ξέρουν… τι ακριβώς τελικά ισχύει, αφού άλλα ακούνε και διαβάζουν για ελαφρύνσεις και άλλα τους αποστέλλονται και μάλιστα, όπως τονίζεται στο σημείωμα που λαμβάνουν, «στην περίπτωση που δεν έχετε τακτοποιήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις οφειλές σας, θα πρέπει να προβείτε άμεσα σε εξόφληση ή ρύθμισή τους».
Σε άλλο σημείο επίσης αναφέρεται ότι «ή απευθυνθείτε άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. ή ταμειακή υπηρεσία Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. προκειμένου να ενημερωθείτε για το ακριβές ποσό που πρέπει να καταβληθεί».
Διερωτώνται βέβαια τι να πράξουν, όταν ακόμη και οι ίδιες υπηρεσίες, λόγω του κορωνοϊού, υπολειτουργούν!
Το στοιχείο που ξεχειλίζει το …ποτήρι της αντίδρασης, είναι ότι οι βεβαιώσεις οφειλών, έγιναν τις τελευταίες ημέρες, με μηνύματα να έρχονται σε δικαιούχους μόλις και πριν λίγα 24ωρα, ενώ έγινε καταλογισμός ακόμη και… ανήμερα της Εθνικής επετείου, στις 25 Μαρτίου!
Ένα ακόμη δεδομένο που … προκαλεί διπλά τους συμπολίτες, είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις, το άγχος, η αναστάτωση αλλά και ο εκνευρισμός που προκαλείται, είναι πολλαπλάσια της …αξίας της νέας οφειλής, καθώς σύμφωνα με ένα τουλάχιστον από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», πιστοποιείται οφειλή της τάξης των μόλις 29,69 ευρώ!
Αυτό που θα ήθελαν όπως τονίζουν, θα ήταν αντί του μηνύματος βεβαίωσης νέων οφειλών, να αποστέλλονταν οι σχετικές αποφάσεις που ελήφθησαν, και τους αφορούν, ώστε να παρέχεται πλήρης ενημέρωση.
Υπενθυμίζεται παράλληλα, ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας, «για τις επιχειρήσεις παρατείνουμε την προθεσμία καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων τους, μηνός Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 οι οποίες, πλέον, δύναται να καταβληθούν έως 30/9/2020 και έως 31/10/2020 αντίστοιχα. Παράλληλα, δίνεται τρίμηνη παράταση της προθεσμίας καταβολής δόσεων ενεργών ρυθμίσεων εργοδοτών-επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν απαιτητές στις 31/3/2020 καθώς και όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης και η εξόφλησή τους θα αρχίσει από 1η Ιουνίου.

Ένα από τα σημειώματα που λαμβάνονται

Ενημέρωση δημιουργίας νέων οφειλών

ΕΠΩΝΥΜΙΑ : ********* ΣΙΑ ΕΕ
Α.Μ.Ο. : *****
Α.Μ. : ******
ΦΟΡΕΑΣ : ***** Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.

Σας ενημερώνουμε ότι μέχρι και την 25/03/2020 καταλογίστηκαν σε βάρος σας νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
ΠΡΟΣΟΧΗ :
• Σε περίπτωση που διατηρείτε ενεργή ρύθμιση, προκειμένου αυτή να μην οδηγηθεί σε απώλεια και πριν την καταβολή δόσης, επισκεφθείτε τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες -> Ηλεκτρονική Καρτέλα Οφειλέτη -> Πληρωμές Οφειλέτη ή απευθυνθείτε άμεσα στην αρμόδια υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. ή ταμειακή υπηρεσία Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. προκειμένου να ενημερωθείτε για το ακριβές ποσό που πρέπει να καταβληθεί.
• Στην περίπτωση που δεν έχετε τακτοποιήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις οφειλές σας, θα πρέπει να προβείτε άμεσα σε εξόφληση ή ρύθμισή τους.
Για να ενημερωθείτε τόσο για τη νέα οφειλή σας όσο και τη συνολική, καθώς και για τις δυνατότητες διακανονισμού που σας παρέχονται, μπορείτε να επισκεφθείτε την εφαρμογή Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Οφειλέτες ή την αρμόδια υπηρεσία Κ.Ε.Α.Ο. ή ταμειακή υπηρεσία Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.