Από τα έδρανα του Π.Θ. υποψήφιος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Δημ. Κουρέτας

Θα αποκαλύψει με στοιχεία τον Κ. Αγοραστό, τι έγινε τα εννέα χρόνια στη Περιφέρεια

Το ενδιαφέρον του να είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις εκλογές του Μαΐου δημοσιοποίησε ευρέως, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα» και τον Γ. Καρεκλίδη, ο καθηγητής του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών στη Λάρισα Δημήτρης Κουρέτας, που θα ζητήσει για δεύτερη φορά την ψήφο των Θεσσαλών.
Την πρώτη φορά κατέβηκε ως υποψήφιος για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, επικεφαλής ενός εναλλακτικού ψηφοδελτίου το 2010, που πήρε ποσοστό 3% των ψήφων και τόνισε ότι τότε, δεν τον ήξερε ο κόσμος και τώρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση για διάφορα θέματα.

Τα κόμματα έχουν θράσος να δίνουν χρίσματα

Για την απόφασή του να κατέλθει ξανά υποψήφιος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δ. Κουρέτας είπε ότι πάνω από τέσσερα χρόνια μετά τις εκλογές, οι κομματικοί μηχανισμοί, παρόλο που είναι αδύναμοι και απονευρωμένοι και παρόλο που υπάρχει μια δυσαρέσκεια του κόσμου απέναντι στα κόμματα, αυτά δεν παίρνουν χαμπάρι και έχουν το θράσος να δίνουν χρίσματα, χωρίς να υπολογίζουν τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
«Τα κόμματα κινούνται ακόμη στην παλιά λογική και δεν έχουν καταλάβει ότι πρέπει να κινηθούν με ψηφοδέλτια που πρέπει να έχουν μια πολυσυλλεκτικότητα και να εφάπτονται με την κοινωνία και με υγιείς δυνάμεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στον ψηφοφόρο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε πρόσωπα, τα οποία θα είναι χρήσιμα.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης ανέφερε ότι τόσα χρόνια βλέπαμε έναν περίγελο της υπόσχεσης, κάθε τέσσερα χρόνια πριν τις εκλογές, οι οποίες δεν τηρούνταν.
Ο καθηγητής τόνισε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια συζήτηση, για να υπάρξει στο ψηφοδέλτιο μια εκπροσώπηση ενός δημιουργικού μέρους της κοινωνίας, που σήμερα δεν εκφράζεται. «Θεωρώ ότι το δημιουργικό μέρος της κοινωνίας είναι σημαντικό, φιλοδοξούμε και πιστεύω ότι θα το εκφράσουμε», επισήμανε. Όπως είπε οι άνθρωποι που θα επιλεγούν σε κάθε πόλη είναι ανεξάρτητοι, έχουν δημιουργήσει πράγματα στη ζωή τους, έχουν μείνει στην κρίση, είναι αναγνωρισμένοι και όχι απαραίτητα αναγνωρίσιμοι και μπορούν να είναι χρήσιμοι.

Δημόσια αντιπαράθεση υποψηφίων

Ο Δ. Κουρέτας, δήλωσε ότι θα καλέσει σε δημόσια αντιπαράθεση όλους τους υποψήφιους, για να δει ο κόσμος τι έχουν κάνει τα προηγούμενα πέντε χρόνια και που θέλουμε να πάμε.
Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι η Θεσσαλία έχει μια μεγάλη συμμετοχή στο ΑΕΠ από τον αγροτικό τομέα, που ξεπερνάει το 20%. Στη Σουηδία το κατά κεφαλήν εισόδημα στον αγροτικό τομέα είναι 60.000 € ετησίως, η Ισπανία και η Ιταλία έχουν 40.000 € και είναι στο μέσον και η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση με 12.000 €, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Θεσσαλία είναι 8.000 €, κάτι που οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει κατεύθυνση.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτές οι λογικές των χρισμάτων έχουν τελειώσει, βρισκόμαστε σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση έχει βάλει καινούργιες προτεραιότητες, πρέπει να βρούμε νέα σημεία ισορροπίας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μια ευκαιρία για να βρούμε.

Να δούμε τι κάναμε

«Εμείς την απόφαση που πήραμε με τους ανθρώπους που θα παρουσιάσουμε, είπαμε ότι πρέπει να δούμε τι κάναμε τα τελευταία χρόνια, από πλευράς αποτελεσματικότητας της Διοίκησης, στα οικονομικά θέματα, αν εκσυγχρονίσαμε τον αγροτικό τομέα, όπως είχαμε υπογράψει με την Κοινότητα, αν κάναμε αύξηση των επενδύσεων στον δευτερογενή τομέα, αν αξιοποιήσαμε τις υπηρεσίες στον τριτογενή τομέα», τόνισε ο Δημ. Κουρέτας.
Ακόμη είπε ότι πρέπει να δούμε στα κοινωνικά θέματα και στον αποκλεισμό ειδικών κατηγοριών ανθρώπων, πόσα χρήματα πήραμε και τι κάναμε, όπως και σε περιβαλλοντικά θέματα, ενέργεια, απορρίμματα, αν δόθηκαν τα χρήματα για την επιχειρηματικότητα εκεί που έπρεπε για να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία.

Από την ΕΕ για έργα τα χρήματα

Ο κ. Κουρέτας είπε ότι τα χρήματα που δίνει η Περιφέρεια δεν είναι δώρο, αλλά έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, να κάνει κάποια έργα, επομένως δεν πρέπει να εμφανίζονται ως «δώρο» στους πολίτες.
Όπως είπε, στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν υπάρχει δομημένος αντιπολιτευτικός λόγος, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν Περιφέρειες που, εκτός από τα συμφωνημένα χρήματα, φέρνουν χρήματα και από άλλους πόρους, που στη Θεσσαλία δεν είδαμε, κάτι που θα συζητηθεί με τον κ. περιφερειάρχη στην προεκλογική περίοδο που είναι ευκαιρία.

Για τη μονάδα srf

Ο καθηγητής του Π.Θ. και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας δήλωσε ότι ζήτησε να τοποθετηθεί δημοσίως και να παρουσιαστεί η μελέτη της μονάδας παραγωγής srf, που σχεδιάζεται να γίνει στον ΧΥΤΑ Βόλου, κάτι που δεν έχει γίνει, για να λάβει θέση. Ο ίδιος είπε, ότι όταν η μονάδα αδειοδοτηθεί θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες μετρήσεις για το κατά πόσο εκλύονται επικίνδυνες ουσίες που μπορούν με μια διαδικασία φίλτρων και μεγάλης θερμοκρασίας να αποτραπούν.
Ο κ. Κουρέτας είπε ότι στο Βόλο, θα πρέπει να έρθουν άνθρωποι από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο κλπ.) που θα παρουσιάσουν λύσεις πως αντιμετώπισαν τα προβλήματα που υπήρχαν στις χώρες τους, και η Περιφέρεια να παρουσιάσει τις μετρήσεις των αέριων ρύπων, ώστε να μπορέσουν να τοποθετηθούν οι επιστήμονες.
Ο καθηγητής είπε ότι οι ΦΟΔΣΑ της Θεσσαλίας έχουν προτάσεις διαχείρισης απορριμμάτων, άλλοι επιλέγουν το κομπόστ και άλλοι το μίγμα που προορίζεται για καύση και αυτό είναι θέμα απόφασης των Φορέων και όσοι επιλέγουν την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων, πρέπει να δούμε τι ακριβώς ρύπους δίνουν στο τέλος, κάτι που είναι πολύ κρίσιμο, αν και δεν γνωρίζει τι σχεδιασμό έχει κάνει ο μελετητής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.