Από τις εμβληματικότερες δράσεις, το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων στο δημόσιο

Τόνισε ο γενικός γραμματέας του Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής Γ. Φλωρεντής στην διημερίδα του «Ομίλου Καρεκλίδη»

Τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη “νέα εποχή” ανέπτυξε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής ,Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Γιώργος Φλωρεντής στην διημερίδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας που πραγματοποιείται στον Βόλο, από τον «Όμιλο Καρεκλίδη». Τόνισε πως οι τεχνολογίες είναι “εργαλείο” άρσης οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και επί της ουσίας θέμα δημοκρατίας.
Όπως είπε, στις οικονομίες, στις δομές των οποίων κυριαρχεί η υψηλού επιπέδου τεχνολογία, αναπτύσσεται και δυναμική προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, που αποτελεί και στρατηγικό στόχο της ελληνικής εθνικής πολιτικής. Οι ψηφιακές τεχνολογίες και οι καινοτομίες που βασίζονταν σε αυτές, αποτελούν στρατηγικό πυλώνα του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Με προτεραιότητά μας, βεβαίως, τη Δίκαιη Ψηφιακή Ανάπτυξη, τη συμμετοχή δηλαδή όλων, στη νέα εποχή”, δήλωσε και ανέφερε πως στην ελληνική οικονομία η ανάπτυξη εδραιώνεται αλλά μένει να γίνουν ακόμη πολλά.
Ο κ. Φλωρεντής ανέπτυξε την πολιτική του Υπουργείου σε σειρά τομέων και τόνισε ότι δίνει βαρύτητα στην διάχυση καινοτόμων επιχειρήσεων. Όπως είπε, οι ψηφιακές τεχνολογίες μετασχηματίζουν ήδη την παγκόσμια οικονομία με ταχύτατους ρυθμούς και δημιουργούν ένα νέο πρότυπο δημόσιας διοίκησης και επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Σημείωσε πως “με γνώμονα τον χάρτη για την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική (2016-2021), ξεκλειδώνουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, διαμορφώνουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο δράσεων και προχωρούμε με έντονους ρυθμούς στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας”.

Οι τομείς παρέμβασης

Ο κ. Φλωρεντής ανέπτυξε μεταξύ άλλων τους εξής τομείς: “Μια από τις εμβληματικότερες δράσεις, η οποία αφορά στην ανασυγκρότηση του Δημοσίου, είναι το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων. Ένα έργο που θα διασυνδέσει 21.000 φορείς και το οποίο θα χειρίζονται εκατοντάδες χιλιάδες υπάλληλοι. Ένα έργο που κάνει πράξη την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο και την ψηφιακή υπογραφή για τους υπαλλήλους. Το Δημόσιο επιτέλους γίνεται paperless. Ήταν όραμα για πολλές κυβερνήσεις, σήμερα γίνεται πράξη. Ήδη, βρισκόμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης. Έχει γίνει ο διαγωνισμός και προχωρούμε στον προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πολύ σύντομα θα έχουμε την εγκατάσταση του αναδόχου και την ανάπτυξη αυτού του τεράστιου έργου. Η μεταρρύθμιση αυτή θα εξοικονομήσει για το δημόσιο περί τα 400 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος.
“Στόχος μας είναι το έργο αυτό να «δέσει» με το έργο της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης, η οποία θα παρέχει on line πληροφορίες, διαδικασίες, βοήθεια και υπηρεσίες επίλυσης προβλημάτων σε πολίτες και επιχειρήσεις. Η εν λόγω Πύλη θα ενσωματώσει δίκτυα και υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα ευρωπαϊκά κέντρα καταναλωτών, το SOL-VIT, το γραφείο υποστήριξης για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, το Europe Direct και το δίκτυο Enterprise Europe Network και θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Τα έργα αυτά θα διασφαλίσουν την κεντρική πρόσβαση επιχειρήσεων και πολιτών σε κάθε πληροφορία και οι συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο θα ψηφιοποιηθούν πλήρως”

Αναφερόμενος στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση είπε πως πρόκειται για ένα έργο που αφορά το Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφος (Government Cloud ή GCloud). Ένα έργο, το οποίο δημιουργήθηκε και λειτουργεί ήδη από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.). Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό, όσο και καινοτόμο εγχείρημα της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Το G-Cloud βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2017 και μέσω αυτού επιτυγχάνεται η κοινή χρήση υπολογιστικών υποδομών από τους φορείς του Δημοσίου. Με την εξέλιξη αυτή, που αποτελεί μέρος της ψηφιοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, επιτυγχάνεται οικονομία όσον αφορά τα κόστη κτήσης, συντήρησης και λειτουργίας για τις υποδομές που απαιτεί ένα κέντρο δεδομένων για κάθε πληροφοριακό σύστημα.

– Στον τομέα της Δικαιοσύνης το Υπουργείο προχωρά σε Υπηρεσίες Τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα, ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο (Wi-Fi hotspots) στα Ελληνικά Δικαστήρια και παροχή Υπηρεσιών ενημέρωσης πολιτών της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των Δικαστηρίων (“Ηλεκτρονικό Πινάκιο”) σε έξυπνες συσκευές.

– Όσον αφορά τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, υλοποιείται το e-ΓΕΜΗ, έργο στο όποιο προβλέπεται η αυτοματοποίηση στην παροχή δικαιολογητικών μέσω web services και η κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές. Για το σκοπό αυτό θα παρασχεθούν δωρεάν 130.000 ψηφιακές υπογραφές προς επιχειρήσεις που υποβάλλουν ισολογισμούς, ενώ θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την ηλεκτρονική υποβολή των ισολογισμών.

– Επίσης με την ηλεκτρονική τιμολόγηση (e-invoice) προωθούνται κατάλληλες λύσεις για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών τιμολογίων μεταξύ ιδιωτικού τομέα και Κυβέρνησης (B2G), με δυνατότητα επέκτασης στο σύνολο των ιδιωτικών συναλλαγών (B2B). Τα οφέλη για την οικονομία είναι πολλά. Μεταξύ αυτών: Ο ταχύτερος κύκλος πληρωμής, η διαφάνεια στη διαδικασία πληρωμών, η καλύτερη διαχείριση της ρευστότητας, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

– Άλλο ένα έργο πρότυπο, ένα έργο τομή στη καθημερινότητα του Έλληνα αγρότη, είναι αυτό της Εθνικής Υποδομής Ευφυούς Γεωργίας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, 6.500 επίγειοι σταθμοί θα «παρακολουθούν» καλλιέργειες σε 15 εκατ. στρέμματα, θα συλλέγουν δεδομένα για το έδαφος, τον αέρα και το νερό, τα οποία στη συνέχεια θα αξιοποιούνται ώστε να δίνονται συμβουλές «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα κάθε χωραφιού. Ο αγρότης, πλέον, θα μπορεί να λαμβάνει με ένα απλό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο, ενημερώσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα και συμβουλές άρδευσης, καθώς και προστασίας της παραγωγής του. Αυτό σημαίνει ότι τα πανεπιστήμιά μας και τα ερευνητικά μας κέντρα μπορούν αυτά τα δεδομένα να τα αξιοποιούν για να φτιάξουν και μοντέλα παραγωγής.

– Τα δίκτυα νέας γενιάς είναι αυτά που αναβαθμίζουν τη χώρα μας και ενισχύουν την οικονομική αλλά και γεωπολιτική θέση της Ελλάδας, και ταυτόχρονα είναι αυτά που ενισχύουν τους κλάδους των μεταφορών και του εμπορίου. Παρά τα υψηλά ποσοστά διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τις χώρες της ΕΕ, τόσο στην πληθυσμιακή κάλυψη όσο και στην ταχύτητα των σταθερών δικτύων της. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης αυτής της υστέρησης, το Υπουργείο σχεδιάζει και υλοποιεί το Super Fast Broadband και το Ultra Fast Broadband.

Το Super Fast Broadband (SFBB) αφορά τη χορήγηση κουπονιών για νέες συνδέσεις και πολύ γρήγορο Internet μέσω οπτικής ίνας για πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες και έχει ως στόχο την ενίσχυση της ζήτησης υπηρεσιών πρόσβασης σε υπερυψηλές διαδικτυακές ταχύτητες από 100 Mbps έως 1 Gbps. Όσον αφορά το Ultra Fast Broadband, πραγματοποιείται με τη σύμπραξη Φορέων Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 300 εκ. € (δημόσια δαπάνη) και συγχρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι συνολικές παρεμβάσεις της Πολιτείας στη δημιουργία νέων δικτύων ανέρχονται σε 700 εκατ. ευρώ, που έχουν ήδη κινητοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ. Επίσης επιχειρείται την πιλοτική λειτουργία δικτύων 5G σε πόλεις όπως τα Τρίκαλα, η Πάτρα, ο Δήμος Ζωγράφου και αλλού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.