«Αποκλεισμένοι οι συνταξιούχοι από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού»!

Τι ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ το μέλος του Πανελλήνιου συλλόγου υπαλλήλων ΟΑΕΔ-τ.ΟΕΕ-τ.ΟΕΚ

Το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού της ΔΥΠΑ ξεκίνησε προ ημερών, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Τουρισμός σε όλους», δίνοντας την ευκαιρία σε εργαζομένους, ανέργους αλλά και αγρότες να κάνουν διακοπές πιο οικονομικά. Ωστόσο, από όλα τα προγράμματα τουρισμού αποκομμένοι πλήρως είναι οι συνταξιούχοι και σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Λιβέρη,  μέλος του Πανελλήνιου συλλόγου υπαλλήλων ΟΑΕΔ-τ.ΟΕΕ-τ.ΟΕΚ, υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις στα προγράμματα, που δεν είναι υπέρ των ωφελούμενων.

Μιλώντας ο κ. Λιβέρης στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή επεσήμανε όπως όλα τα προγράμματα τουρισμού έχουν μεγάλη ανταπόκριση, όμως αυτό έχει διττή ερμηνεία. Από τη μια είναι ότι ο κόσμος έχει περαιτέρω φτωχοποιηθεί και δεν επαρκούν τα χρήματα ούτε για ολιγοήμερες διακοπές κι από την άλλη τα έξοδα διανομής, διατροφής και μετακίνησης είναι πολύ υψηλά για να κάνουν έστω και ολιγοήμερες διακοπές κάπου για να ξεκουραστούν.

Άδικος ο αποκλεισμός των συνταξιούχων

Ο κ. Λιβέρης αναφέρθηκε στα προγράμματα τουρισμού, τα οποία είναι πολλά και από διαφορετικές πηγές. Αρχικά, υπάρχει το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού από τον ΔΥΠΑ και αφορά σε ανέργους και εργαζομένους στον ΕΦΚΑ. Επίσης υπάρχει πρόγραμμα για αγρότες και το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους που αφορά σε δημοσίους υπαλλήλους και άλλους ασφαλισμένους. Οι συνταξιούχοι, όπως τόνισε ο κ. Λιβέρης είναι αποκομμένοι από παντού στα κοινωνικά προγράμματα τουρισμού.

«Κατέβαλαν εισφορές για την Εργατική Εστία και συνεχίζουν να καταβάλουν μέχρι να συνταξιοδοτηθούν και ήταν δικαιούχοι στα voucher της εργατικής εστίας στο παρελθόν και τώρα τους έχουν αποκλεισμένους και αυτό είναι άδικο. Επίσης, από το 2012 που καταργήθηκε η Εργατική Εστία έχουν κοπεί και τα  εκδρομικά διήμερα με συνοδούς, δηλαδή εκδρομές συνταξιούχων με μία συνοδεία για την ασφάλειά τους. Και αυτό όμως έχει καταργηθεί», υπογράμμισε ο ίδιος.

Οι στρεβλώσεις του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού

Μπορεί λοιπόν τα κοινωνικά προγράμματα τουρισμού να βοηθούν τους ωφελούμενους ώστε να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους, όμως υπάρχουν και ορισμένες στρεβλώσεις, οι οποίες πηγαίνουν πίσω τα προγράμματα και ειδικότερα του Κοινωνικού Τουρισμού και αυτό είναι κατά των δικαιούχων,

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβέρης, το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού υλοποιείται πλέον από τη ΔΥΠΑ, ενώ στο παρελθόν γίνονταν από την Εργατική Εστία. « Παλιά η Εργατική Εστία χορηγούσε πάνω από 600.000 κουπόνια για 7ημερες διακοπές, ήταν καλύτεροι οι όροι για τους συμμετέχοντες και εκταμιεύονταν περισσότερα χρήματα. Εδώ δεν το έχουμε δει. Από τους υπολογισμούς μας 1 στις 3 επιταγές τουρισμού δεν ενεργοποιείται και ο ωφελούμενος αποκλείεται από την επόμενη χρονιά», σημείωσε ο κ. Λιβέρης και σημείωσε πως το γεγονός ότι δεν ενεργοποιείται ένας μεγάλος αριθμός των επιταγών σημαίνει ότι δεν έχουν για να συμπληρώσουν το κόστος της διατροφής, ενώ και τα ακτοπλοϊκά είναι πολύ αυξημένα.

Γιατί δεν διατίθενται στους επιλαχόντες;

«Θα έπρεπε στο τέλος κάθε έτους να δει ότι υπάρχουν 50.000-100.000 κουπόνια τα οποία δεν έχουν ενεργοποιηθεί και μπορούσε να τα διαθέσει στους επιλαχόντες. Αυτό το κάνει ο ΟΠΕΚΑ στον αγροτικό τουρισμό. Επίσης έχουμε παρατηρήσει και μία άλλη προϋπόθεση η οποία δεν πρέπει να ισχύει όσον αφορά στην τμηματική ενεργοποίηση. Επειδή είναι έξι ημέρες των διακοπών που μπορεί να κάνει κανείς, κάποιοι βρίσκουν  ένα κατάλυμα για 2-3 μέρες, όμως τις υπόλοιπες 3 που δεν ενεργοποίησαν τις χάνουν. Αυτό δεν θα έπρεπε να γίνεται γιατί είναι ηλεκτρονική επιταγή, δεν είναι κουπόνι που κατατέθηκε στο ξενοδοχείο και χάθηκε. Για ποιο λόγο γίνεται αυτό, δεν θέλουμε να δώσουμε τα χρήματα αφενός στα ευάλωτα νοικοκυριά και αφετέρου στην επιχείρηση για να αυξήσουμε και την οικονομία;», εξήγησε ο κ. Λιβέρης σε σχέση με τις στρεβλώσεις και αδυναμίες του προγράμματος.

Τον Αύγουστο δωμάτιο… για κοινωνικό τουρίστα, ούτε για σκέψη!

Παράλληλα, ανέφερε ακόμη μία δυσκολία στο θέμα του Κοινωνικού Τουρισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρχε μία υποχρέωση στους παρόχους, δηλαδή στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα να χορηγούν το 30% των κλινών τους στους κοινωνικούς τουρίστες.

«Τα τελευταία χρόνια αυτό εξαφανίστηκε και αντικαταστάθηκε από μια γενικόλογη υποχρέωση που λέει να διαθέτουν δωμάτια σε όλες τις περιόδους. Οπότε και ένα δωμάτιο να διαθέσουν τηρούν την υποχρέωση. Στις περιόδους πχ του Αυγούστου προφανώς ο ξενοδόχος θα διαθέσει τα δωμάτια σε κάποιον που θα του δώσει παραπάνω χρήματα και επί τόπου, γιατί τα δικά μας από το δημόσιο θα τα πάρει σε ένα μήνα ως 40 ημέρες», τόνισε.

Δυσκολίες με τις ηλεκτρονικές αιτήσεις

Στο μεταξύ, ο κ. Λιβέρης αναφέρθηκε και στο γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει για την πρόσβαση στα κοινωνικά προγράμματα τουρισμού κι αυτό είναι η ηλεκτρονικοποίηση όλων των αιτήσεων. Το γεγονός ότι οι αιτήσεις γίνονται όλες ηλεκτρονικά, αυτό μπορεί να διευκολύνει πολλούς που έχουν τη γνώση και τη δυνατότητα χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί που είτε δεν έχουν τη γνώση, είτε δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ότι θα το κάνουν σωστά και στρέφονται σε λογιστές καταβάλλοντας 15 ή και 20 ευρώ για μία αίτηση, όπως σημείωσε ο κ. Λιβέρης, υπογραμμίζοντας ότι το δημόσιο πρέπει να παρέμβει άμεσα.

Πρόσληψη μονίμων τηλεφωνητών στη ΔΥΠΑ

Σημείωσε δε πως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στη ΔΥΠΑ είχε αιτηθεί τη πρόσληψη μονίμων τηλεφωνητών στη ΔΥΠΑ προκειμένου να εξυπηρετούν και να δέχονται αιτήσεις, όσων δεν μπορούν να τις υποβάλλουν ηλεκτρονικά. Το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό και προώθησαν το 1555. «Πρόκειται για ένα ακριβοπληρωμένο τηλεφωνικό κέντρο, δεν υποδέχεται όμως τις αιτήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Λιβέρης.

Τέλος, ο ίδιος τόνισε πως πολλές φορές ο Σύλλογος έχει κάνει επανειλημμένως προτάσεις για τον κοινωνικό τουρισμό, ενώ είχε καταθέσει στο ΔΣ του ΟΑΕΕ την πρόταση για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου να στηριχθούν από τα προγράμματα τουρισμού, όπως και για την Εύβοια, με αποτέλεσμα να δοθούν δεκαήμερες και όχι εξαήμερες διακοπές στις εν λόγω περιοχές.

 

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

  

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.