Απόστολος Οντόπουλος: “Το Επιχειρηματικό Πανόραμα θα έχει εξωστρεφή χαρακτήρα”

Ενόχληση Οντόπουλου για τις δηλώσεις Μπασδάνη με αφορμή το Επιχειρηματικό Πανόραμα

Ιδιαίτερα ενοχλημένος φάνηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,.5 και σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας για το Επιχειρηματικό Πανόραμα, το οποίο το χαρακτήρισε παρωχημένο. Ο κ. Οντόπουλος τόνισε πως ο στόχος του Εμπορικού Συλλόγου είναι η αναβίωση του Επιχειρηματικού Πανοράματος με εξωστρεφή χαρακτήρα, λέγοντας πως η εν λόγω άποψη είναι προσωπική του κ. Μπασδάνη, είναι σεβαστή, αλλά δεν αντικατοπτρίζει όλη τη Διοίκηση και τα μέλη του Επιμελητηρίου και ξεκαθάρισε πως το Επιχειρηματικό Πανόραμα δεν θα είναι ένα …παζάρι.

Ένταση με φόντο το Επιχειρηματικό Πανόραμα έχει ξεσπάσει μεταξύ Τέλη Μπασδάνη και Απόστολου Οντόπουλου, με τον πρώτο σε δηλώσεις του να διαφαίνεται σκεπτικός για το εάν είναι αναγκαία μία τέτοια έκθεση και τον δεύτερο να τονίζει πως θα έχει εξωστρεφή χαρακτήρα και θα βοηθήσει να κλειστούν εμπορικές συμφωνίες.
Συγκεκριμένα ο κ. Οντόπουλος σημείωσε σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μπασδάνη πως “Είναι μία προσωπική άποψη του κ. Μπασδάνη την οποία και δέχομαι. Δεν νομίζω ότι εκφράζει το σύνολο της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, ούτε και τα μέλη στο 100%. Σίγουρα υπάρχουν ορισμένες αντιδράσεις, όπως υπήρχαν όταν προσπαθήσαμε να αναβιώσουμε τη Λευκή Νύχτα, που είχε γίνει το 2013 και δεν ήταν επιτυχημένη και μας έλεγαν να μην την κάνουμε. Δεν μας λέει κάτι ότι οι εκθέσεις φθίνουν, εγώ δεν βλέπω κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που γίνονται σε όλη τη χώρα. Πρόσφατα έγινε στην Κατερίνη και ήταν επιτυχημένη. Εκεί συμμετείχε το Επιμελητήριο, μάλλον κάτι βλέπουν που δεν βλέπουμε εμείς”.
Συνέχισε δε, λέγοντας πως ο Εμπορικός Σύλλογος αφουγκράζεται τις ανάγκες των μελών του και του επιχειρηματικού κόσμου, ότι υπάρχει ανάγκη εξωστρέφειας. “Είμαστε στο κατάλληλο timing για να γίνει η συγκεκριμένη έκθεση. Σκοπεύουμε να την εξελίξουμε, να κάνουμε μία έκθεση όχι για να διαφημιστούν οι επιχειρήσεις τοπικά, γιατί κάτι τέτοιο ελέχθη από τη μεριά του προέδρου. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μας και δεν είναι αυτό που παρουσιάσαμε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με μέλη του Επιμελητηρίου. Σκοπός μας είναι να κλειστούν εμπορικές συμφωνίες, να έρθουν εδώ επιχειρήσεις και οι τοπικές επιχειρήσεις να εκθέσουν τα προϊόντα τους και θα είναι μία έκθεση με πανθεσσαλικό χαρακτήρα. Ακόμη και οι κλαδικές εκθέσεις έτσι λειτουργούν, δεν καταλαβαίνω γιατί ελέχθη αυτό από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου , θεωρώ ότι είναι προσωπική του άποψη, είναι σεβαστή”.
Επιπλέον , ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου πέρασε στην “αντεπίθεση” σχολιάζοντας τα αναπτυξιακά συνέδρια που συμμετέχει και οργανώνει το Επιμελητήριο λέγοντας πως “όπως κι εμένα, προσωπική μου άποψη είναι ότι τα αναπτυξιακά συνέδρια που μαζευόμαστε και πηγαίνουμε εκεί και λέμε θεωρίες, δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι παραπάνω, παρόλα αυτά κι εμείς ως Εμπορικός στηρίζουμε τις δράσεις του Επιμελητηρίου και τα αναπτυξιακά συνέδρια. Μου κάνει εντύπωση που ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τοποθετήθηκε χωρίς να έχει γίνει διαβούλευση”.
Σε σχέση με το πρακτικό κομμάτι της οργάνωσης του Επιχειρηματικού Πανοράματος και του στόχου, ο κ. Οντόπουλος τόνισε πως έχουν γίνει κάποιες σκέψεις για να εξελιχθεί, το επόμενο βήμα είναι να έρθει ο Σύλλογος σε επαφή με συνδιοργανωτές, τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν θα είναι παζάρι, καθώς υπάρχουν νέα δεδομένα, με eshop, με επιχειρήσεις της περιοχής που έχουν αναπτύξει χονδρική πώληση με πελατολόγιο απ’ όλη τη Θεσσαλία και γενικά σημείωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον εξωστρέφειας, που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.
“Εάν έρθουν εμπορικοί ακόλουθοι άλλων χωρών και κλείσουν συμφωνίες δεν είναι εξωστρεφές; Αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε. Θέλουμε να κλειστούν εμπορικές συμφωνίες.
Εμπορικές συμφωνίες δεν κλείνονται με αναπτυξιακά συνέδρια. Κλείνονται και γίνονται στην πράξη και σαν Εμπορικός Σύλλογος έχουμε αποδείξει ότι είμαστε αποτελεσματικοί. Το Επιχειρηματικό Πανόραμα θα αναβιώσει και είμαι σίγουρος ότι θα πάει τόσο πολύ καλά που θα γίνει ο νέος μεγάλος θεσμός της πόλης”, τόνισε ο κ. Οντόπουλος.

Θετική η Black Friday
Τζίροι Χριστουγέννων σημειώθηκαν την Black Friday σύμφωνα με τον κ. Οντόπουλο και πιο συγκεκριμένα το ελληνικό τριήμερο της Black Friday, με τους καταναλωτές να δίνουν μία τονωτική ένεση στην αγορά.
Όπως τόνισε ο ίδιος το ελληνικό φαινόμενο να διαρκούν πολλές ημέρες με αφορμή τη Black Friday δεν είναι βοηθητικό ιδιαίτερα και θα έπρεπε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα όπως στο εξωτερικό.
“Η Black Friday όπως εφαρμόζεται στο εξωτερικό, εάν είναι μία ημέρα και εφαρμοστεί και είναι για συγκεκριμένους κωδικούς ειδών παλαιοτέρων ετών που είναι σε στοκ, τότε είναι ένα χρήσιμο εργαλείο. Εδώ την παρερμηνεύσαμε, μπήκαμε σε λογική εκπτώσεων, βάλαμε κι άλλους κωδικούς και δημιουργήθηκε ένα μπάχαλο. Δεν την θέλουμε έτσι αυτή τη μέρα, οι περισσότεροι παρασύρθηκαν από τον ανταγωνισμό. Βλέπουμε τζίρους Χριστουγέννων εκείνη τη μέρα, επηρεάζει όμως τον τζίρο όλου του μήνα και των εορτών. Έτσι όπως γίνεται τώρα, δεν τη θέλουμε”, σχολίασε.
Σε ότι αφορά τον χριστουγεννιάτικο τόνο στην εμπορική αγορά της πόλης ο κ. Οντόπουλος ανέφερε πως έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν στολιστεί όλα τα καταστήματα της πόλης, θα υπάρξουν πολλές εκδηλώσεις, ο Εμπορικός Σύλλογος θα πραγματοποιήσει το διαγωνισμό για την καλύτερη βιτρίνα και θα οργανώσει τον χαρτοπόλεμο παραμονή Πρωτοχρονιάς, ενώ συνέστησε στους εμπόρους να είναι προσεκτικοί ως προς την απόθεση των απορριμμάτων τους και να δημιουργήσουν μία ατμόσφαιρα που θα έλκει τους καταναλωτές για τις αγορές τους.
Τέλος, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια ο τζίρος εξαιτίας της επισκεψημότητας στην πόλη έχει ανέβει στην τοπική αγορά κατά 10%, είναι όμως έμμεσο το κέρδος, καθώς οι κλάδοι που κερδίζουν είναι της εστίασης και τα ξενοδοχεία. Παρόλα αυτά γίνεται ανακύκλωση του χρήματος κι αυτό βοηθά πολύ και τους εμπόρους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.