Απόστολος Βανταράκης στο Ράδιο ΕΝΑ: Το κράτος έχει αποτύχει στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό

«Όχι» στο lockdown, «ναι» στα οργανωμένα και αποκεντρωμένα μέτρα, λέει ο Καθηγητής

Δεν υπήρξε υπέρμαχος του lockdown και ούτε τώρα είναι ο  Καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων κ. Απόστολος Βανταράκης, επισημαίνοντας πως η πανδημία μπορεί να φρεναριστεί και να τεθεί υπό έλεγχο με οργανωμένα αλλά και αποκεντρωμένα μέτρα. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, ο κ. Βανταράκης τόνισε πως το κράτος έχει αποτύχει ως προς την ενημέρωση του κοινού με τις καμπάνιες εμβολιασμού και τις στρατηγικές που έχει ακολουθήσει, ενώ και τα μέτρα που λαμβάνει ακόμη και τώρα, με πληρότητες 100% σχολεία, αλλά όχι και στα εστιατόρια, προκαλούν, σύμφωνα με τον ίδιο, ανησυχία και έλλειψη εμπιστοσύνης.

Υφεσιακή είναι η φάση του κύματος της πανδημίας, σύμφωνα με τον Καθηγητή με τον ίδιο να σημειώνει πως υπάρχει μια σταθερότητα, δεν υπάρχει μείωση ή αύξηση σημαντική, όπως συνηθίζεται στα πανδημικά κύματα. Παρόλα αυτά, τόνισε πως η ύφεση αυτή δεν θα πρέπει να προκαλεί εφησυχασμό σε κανέναν και πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμού, να τηρούνται τα μέτρα και όλος ο μηχανισμός να είναι σε εγρήγορση.

Εκείνο που θα πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθεί είναι η ένταση με την οποία γίνεται η ιχνηλάτηση, με τον κ. Βανταράκη να επισημαίνει πως όταν βρεθεί για παράδειγμα ένα παιδί θετικό στον κορωνοϊό να γίνεται πολύ καλή ιχνηλάτηση και στην οικογένειά του και για μέλη της που δεν είναι εμβολιασμένοι.

 

Τελευταία επιλογή το lockdown- Η πανδημία λύνεται στην κοινότητα

Ο κ. Βανταράκης όμως μίλησε για τα μέτρα και το Lockdown, σχολιάζοντας πως το ολικό και γενικό κλείσιμο είναι η τελευταία επιλογή που έχει ένα κράτος για να αντιμετωπίσει την πανδημία.

“Πρέπει οργανωμένα με προληπτικά μέτρα να αντιμετωπίσει την πανδημία η πολιτεία. Όπως τα σχολεία και οι άλλες δομές  θα πρέπει να λειτουργούν και με άλλους τρόπους με προληπτικά μέτρα . Η γνώμη μου είναι ότι το know how το έχουμε, την οργάνωση δεν έχουμε και την αποκέντρωση που έχω πει πολλές φορές . Σκόρπα γίνεται ορισμένες φορές κάποια προσπάθεια να ενεργοποιηθούν οι περιφέρειες και οι δήμοι. Η πανδημία λύνεται στην κοινότητα, δεν λύνεται στα κεντρικά της Αθήνας”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βανταράκης.

Τόνισε δε πως, η πανδημία φαίνεται να αποκτά ενδημικό χαρακτήρα, η γνώση πλέον υπάρχει, μιας και η βιβλιογραφία είναι τεράστια και θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η πολιτεία τη γνώση σε όλα τα επίπεδα.

 

Το κράτος έχει αποτύχει με την ενημέρωση για τον εμβολιασμό

Σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, ο Καθηγητής ήταν αρκετά επικριτικός, επισημαίνοντας πως το κράτος έχει αποτύχει με την ενημέρωση. Εξέφρασε τον σκεπτικισμό του σχετικά με τους εμβολιασμούς των παιδιών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “Το ζητούμενο είναι ότι δεν μπορείς να χτυπάς το σαμάρι για να ακούει το γαϊδούρι, δηλαδή δεν γίνεται να έχουμε υπολειπόμενο περίπου 30%  σε ανθρώπους άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί και να τρέχουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά, γιατί φοβόμαστε μήπως το φέρουν σπίτι και κάποιος νοσήσει”.

Πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να κινηθούμε επιθετικά και με σωστές στρατηγικές και όχι με στρατηγικές υποχρεωτικότητας.

“Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε στρατηγικές πειθούς , προσεκτικά και επίμονα να εμβολιάσουμε τον σκληρό πυρήνα των ανθρώπων, που δεν είναι αντιεμβολιαστές. Δεν έχουμε τόσους αντιεμβολιαστές στην Ελλάδα. Αυτό θα το βλέπαμε και σε άλλα εμβόλια. Οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι , επιφυλακτικοί, δεν ξέρουν τις λεπτομέρειες για να βάλουν στο σώμα τους ένα φαρμακευτικό σκεύασμα.

Το κράτος κατά τη γνώμη μου έχει αποτύχει. Οι καμπάνιες που γίνονται στη δημόσια υγεία είναι αλλοπρόσαλλες και πολλές φορές αλλοπρόσαλλα είναι και τα μέτρα. Τα σχολεία έχουν 100% πληρότητα, τα πανεπιστήμια θα έχουν 100% πληρότητα αλλά σε ένα εστιατόριο δεν μπορούμε να έχουμε 100% πληρότητα. Πως στέκεται αυτό επιδημιολογικά; Αυτό προκαλεί μια ανασφάλεια στο πληθυσμό, δημιουργεί μη εμπιστοσύνη κι αυτή βγήκε στον μη εμβολιασμό”, εξήγησε ο κ. Βανταράκης την δική του οπτική για τον μη εμβολιασμό σημαντικής μερίδας ενηλίκων.

Οι βιοεπιστήμονες εργάζονται χωρίς θεσμικό πλαίσιο- Τα αιτήματα στο Υπ. Υγείας

Ο κ. Βανταράκης αναφέρθηκε και στον ρόλο των βιοεπιστημόνων αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία κοινοποίησαν με επιστολή τους στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και στον πρωθυπουργό.

Ανέφερε πως στην Ελλάδα υποβαθμίζεται ο ρόλος των βιοεπιστημόνων και παίζουν ρόλο σε αυτό και συντεχνιακοί λόγοι” Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να θεσπίσουμε μία ειδικότητα της γενετικής, και τι ποιο ξεκάθαρο για έναν βιοεπιστήμονα να μπορεί έχει την ειδικότητα της γενετικής . Ακόμη και σε αυτό υπήρχαν φρεναρίσματα, που δεν έχουν καμία λογική επιστημονική εξήγηση”, σημείωσε και συμπλήρωσε πως ακόμη και στην πανδημία του κορωνοϊού οι βιοεπιστήμονες έχουν εργαστεί με τα εργαστήριά τους, ενώ και η ανάπτυξη των εμβολίων βασίστηκε στη βιολογία.

” Δεν κατοχυρώνεται ο ρόλος μας και κατοχυρώνονται άλλες ειδικότητες χωρίς να έχουν αυτή την εκπαίδευση και τα αποτελέσματα”, είπε ο κ. Βανταράκης, ευελπιστώντας η υφυπουργός Υγείας να καταλάβει το θέμα, ενώ μέσα στα αιτήματα των εν λόγω επιστημόνων είναι η ίδρυση ενός νομικού προσώπου, για την καλύτερη οργάνωσή τους, το οποίο δεν θα επιφέρει κανένα κόστος για το κράτος. “Είναι καθαρά μια πολιτική βούληση, χωρίς κόστος για το κράτος. Ελπίζουμε να μας ακούσουν”, κατέληξε ο Καθηγητής.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.