Άρτεμις Κεχαγιά: Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε… πανδημία αρνητικών και στρεσογόνων συναισθημάτων

Τόνισε η ψυχολόγος του Κέντρου Ημέρας ΚΗΠΟΣ, μιλώντας για τη νέα ψυχοκοινωνική γραμμή στήριξης

Η πανδημία του κορωνοϊού εκτός από σοβαρά προβλήματα στην υγεία του πληθυσμού και κυρίως στους νοσούντες, επέφερε σοβαρά προβλήματα και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, εντείνοντας το άγχος και τις αρνητικές σκέψεις. Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή η ψυχολόγος του Κέντρου Ημέρας ΚΗΠΟΣ της «ΔΙΟΔΙΟΣ ΑΜΚΕ» στον Βόλο, κ. Άρτεμις Κεχαγιά μίλησε για την επαφή που έχει η ίδια μέσω της νέας ψυχοκοινωνικής γραμμής στήριξης που λειτουργεί, τονίζοντας πως η πανδημία του κορωνοϊού έφερε και μια πανδημία αρνητικών και στρεσογόνων συναισθημάτων σε πολλούς συνανθρώπους. Σύμφωνα με την κ. Κεχαγιά αυτά τα συναισθήματα και το έντονο στρες το βιώνουν πολύ πιο έντονα οι υγειονομικοί και όσοι εργάζονται στον χώρο της υγείας, οι νοσούντες από κορωνοϊό, οι φροντιστές τους, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, αλλά και άνθρωποι που έχουν να παλέψουν ήδη μία ψυχική δυσκολία.

Η συνθήκη του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει
έναν μεγεθυντικό φακό στα … προβλήματα

« Όλο αυτό το συναίσθημα έρχεται να διογκωθεί . Η συνθήκη του κορωνοϊού έχει δημιουργήσει έναν μεγεθυντικό φακό και πλέον το κάθε ένα καθημερινό πρόβλημα που μπορεί να ταλαιπωρεί κάθε άνθρωπο, έρχεται και γίνεται πιο δύσκολο να το διαχειριστεί κι εκεί ερχόμαστε εμείς να ανακουφίσουμε», υποστήριξε η κ. Κεχαγιά.
Η ίδια παρατήρησε και από την προσωπική της επαφή αλλά και απ’ όσα έχουν μεταφερθεί στο προσωπικό του Κέντρου Ημέρας από την πανελλήνια γραμμή στήριξης , πως πολλοί άνθρωποι φέρουν αυτό το ψυχικό φόρτωμα και τις ανησυχίες και θέλουν να τις μοιραστούν με τους ειδικούς. Όταν δε οι ειδικοί επιστήμονες τους μεταφέρουν με απόλυτη ειλικρίνεια ότι αυτό που νιώθουν σ΄αυτή την τόσο πρωτόγνωρη, αχαρτογράφητη κατάσταση είναι φυσιολογικό, αμέσως επέρχεται μια πρώτη ανακούφιση, καθώς εκλογικεύεται το συναίσθημά τους.
Όμως, όσο πρωτόγνωρη είναι αυτή η συνθήκη για τον πληθυσμό, το ίδιο πρωτόγνωρη είναι και για το επιστημονικό δυναμικό, το οποίο είναι κι αυτό κομμάτι της κοινωνίας και εκτός από την επιστημονική του ταυτότητα έχει κι αυτή του καθημερινού ανθρώπου και του πολίτη αυτής της χώρας. «Τη βιώνουμε κι εμείς αυτή την κατάσταση. Κι εγώ προσωπικά είμαι μέσα σ’ όλο αυτό που ζούμε. Αν και εργάζομαι πολλά χρόνια και για μένα είναι η πρώτη φορά που καλούμαι να υποστηρίξω έναν πληθυσμό με μια κατάσταση που αφορά κι εμένα στην καθημερινότητά μου», είπε χαρακτηριστικά η κ. Κεχαγιά.

Η γραμμή ψυχοκοινωνικής στήριξης

Βλέποντας πως υπάρχει επιβαρυμένη η ψυχική υγεία των πολιτών, το Υπουργείο Υγείας και η Αστικής μη Κερδοσκοπικής εταιρείας «Δίοδος», δημιούργησαν πανελλήνια γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ενώ τοπική γραμμή λειτουργεί και στον Βόλο από το Κέντρο Ημέρας ΚΗΠΟΣ.
Μιλώντας για την προσπάθεια αυτή και τη δράση της η κ. Κεχαγιά ανέφερε πως δύο ψυχολόγοι και δύο κοινωνικοί λειτουργοί ήρθαν να προστεθούν στο δυναμικό του Κέντρου Ημέρας ΚΗΠΟΣ της ΑΜΚΕ ΔΙΟΔΟΣ , προκειμενου να στελεχώσουν την γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης αφενός την πανελλήνια που είναι το «10306» και ταυτόχρονα να στελεχώσουν μία επίσης γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, η οποία αφορά σε διασύνδεση μονάδων υγείας με μονάδες ψυχικής υγείας ανά την Ελλάδα.
«Εμείς ως φορέας έχουμε αναλάβει την υποστήριξη της 5ης ΥΠΕ , δηλαδή του Βόλου της Λάρισας, των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Αρχικά η δράση είχε στοχεύσει στο υγειονομικό προσωπικό, που πλήττεται έντονα από τη συγκεκριμένη συνθήκη , στους ασθενείς και τους συγγενείς των νοσούντων με κορωνοϊό όμως πρόσφατα προσθέσαμε και διευρύναμε τις δράσεις μας και στον γενικό πληθυσμό με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, σε χρόνια πάσχοντες και σε μακροχρόνια ανέργους», εξήγησε η κ. Κεχαγιά.
Οι δράσεις έχουν να κάνουν με τη δωρεάν παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης προς το κοινό ενώ υπάρχει κι ένα κομμάτι ψυχοεκπαίδευσης. Οι ενδιαφερόμενοι που αναζητούν μία στήριξη από ειδικά εξειδικευμένους ανθρώπους μπορούν εκτός από την πανελλαδική γραμμή 10306 να καλούν και τοπικά, όλες τις ημέρες της εβδομάδας από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ στα τηλέφωνα 2421031993 και 6936708485 για συμβουλευτική υποστήριξη.

Διαδικτυακό σεμινάριο από την ΔΙΟΔΟ

Παράλληλα, σήμερα , 22 Απριλίου και ώρα 13:00-15:00,θα διεξαχθεί από τη ΔΙΟΔΟ ΑμΚΕ ένα Webinar ή αλλιώς διαδικτυακό σεμινάριο όπου θα γίνει παρουσίαση των δράσεων όλων των δήμων πάνω στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας από την κοινωνικής της σκοπιά. Οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχουν μέσω Link Zoom Meeting: https://us02web.zoom.us/j/6266372359…
Meeting ID: 626 637 2359, Passcode: qWb8Bb
Το πρόγραμμα είναι το εξής:
• 13:00-13:15 ǀ κ. Παναγιώτα Ποτουρίδου – Ψυχολόγος ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ ǀ Θέμα: «Παρουσίαση Υπηρεσιών της ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ».
• 13:15-13:30 ǀ κ. Απόστολος Αθανασίου – Κοινωνικός Λειτουργός ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ ǀ Θέμα: «Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες».
• 13:30-13:45 ǀ κ. Αναστασία Μόσιου – Ψυχολόγος ΔΙΟΔΟΣ ΑμΚΕ ǀ Θέμα: «Ψυχική Ανθεκτικότητα σε Περιόδους Κρίσης».
• 13:45-14:00 ǀ κ. Βασιλική Λαδέρη – Κοινωνική Λειτουργός Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία Βόλου ǀ Θέμα: «Παρουσίαση Δομών Δήμου Βόλου».
• 14:00-14:15 ǀ κ. Δοβλατανιώτη Βασιλική – Κοινωνική Λειτουργός / Προϊσταμένη Τμήματος Δομών Κοινωνικής Ένταξης, Απασχόλησης και Ισότητας των Φύλων Λάρισας ǀ Θέμα: «Παρουσίαση Δομών Δήμου Λάρισας».
• 14:15-14:30 ǀ κ. Οικονόμου Λαμπρινή – Ψυχολόγος Κέντρου Κοινότητας Τρικάλων ǀ Θέμα: «Παρουσίαση Δομών Δήμου Τρικάλων».
• 14:30-14:45 ǀ κ. Αριστοτέλης Σπάνιας – Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών / Γενικός Ιατρός / Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας ǀκ. Μαρία Τσιαλκούτη – Κοινωνική Λειτουργός Πρόνοιας Καρδίτσας ǀ Θέμα: «Παρουσίαση Δομών Δήμου Τρικάλων».
• 14:45-15:00 ǀ Ανοικτή Συζήτηση – Ερωτήσεις – Κλείσιμο.
ΤΟ WEBINAR ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.