Άρτεμις Τσίτσικα στο Ράδιο Ένα: «Εξουθενωμένοι οι γονείς μετά απ΄ τις αλλεπάλληλες κρίσεις”

«Στοιχεία δείχνουν , ότι τη μετά-covid εποχή, υπάρχει αύξηση του ποσοστού των αυτοάνοσων νοσημάτων»
Χρησιμοποιούν … «ηλεκτρονικές νταντάδες».Προβλήματα στην υγεία και συμπεριφορά παιδιών, στην post covid εποχή

Στον Βόλο και ειδικότερα, στην Πορταριά πραγματοποιείται από χθες, το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής, με τις εργασίες του οποίου να συνεχίζονται έως και την Κυριακή.
Η κ. Άρτεμις Τσίτσικα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. και Α. Κυριακού» μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για το Συνέδριο και τους στόχους του, ενώ αναφέρθηκε επισταμένως στην post covid εποχή και τα αποτελέσματά της, καθώς διαφαίνονται προβλήματα τόσο στην υγεία όσο και στη συμπεριφορά των παιδιών αλλά και των γονέων.

Μεγάλη επίπτωση από τον εγκλεισμό και την πανδημία

Οι παιδίατροι, τόνισε η κ. Τσίτσικα, είναι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας οι γιατροί της κοινότητας, έρχονται πρώτοι σε επαφή με την οικογένεια, το παιδί από τη νεογνική ηλικία και το φτάνουν μέχρι και την ενηλικίωση και πραγματικά είναι γιατροί της δημόσιας υγείας, ό,τι πιο κοντά έχει μια οικογένεια στον λεγόμενο οικογενειακό γιατρό.
Όπως εξήγησε η αν. Καθηγήτρια, οι παιδίατροι, καλούνται να ανιχνεύσουν πολλές οντότητες, οι οποίες εάν ξεφύγουν μπορεί να οδηγήσουν σε φαύλους κύκλους και στη μετά-covid εποχή καλούνται να έχουν ένα ρόλο που χρειάζεται μεγάλη ενδυνάμωση γιατί υπάρχει μεγάλη επίπτωση από τον εγκλεισμό και την πανδημία στη ζωή και την υγεία των παιδιών, τη σωματική, την ψυχοκοινωνική αλλά και τη μαθησιακή πραγματικότητα.
Το Συνέδριο, που διεξάγεται για πρώτη φορά καλύπτει κλασσικά θέματα παιδιατρικής, αλλά και θέματα που αφορούν στην post covid εποχή, ενώ υπάρχουν εργαστήρια και workshops για τη σεξουαλική κακοποίηση, για την πρώιμη ανίχνευση διαταραχών αυτιστικού φάσματος και ελλειμματικής προσοχής κ.α.. Σε αυτό συμμετέχουν παιδίατροι από όλη την Ελλάδα και τον Βόλο, ενώ είναι ταυτόχρονα και διαδικτυακό.

Εξουθενωμένοι οι γονείς- Επηρεασμένη
η ψυχοκοινωνική υγεία των παιδιών

Αναφερόμενη στον ρόλο και στον σκοπό του Συνεδρίου αυτού η κ. Τσίτσικα επεσήμανε πως ευελπιστεί να ενισχύσει τον ρόλο του παιδιάτρου, για να μπορέσει να καλύψει με τη σειρά του ολιστικά τα παιδιά αλλά και τους γονείς.
Μάλιστα, σε ότι αφορά στους γονείς, η κ. Τσίτσικα υπογράμμισε πως μετά τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις διαφαίνεται μία εξουθένωση των γονιών, των κηδεμόνων και των σημαντικών ενηλίκων στις ζωές των παιδιών, όπως και των εκπαιδευτικών.
«Στη μετά covid εποχή έχει επηρεαστεί και η σωματική υγεία των παιδιών και η ψυχοκοινωνική τους υγεία και έχει επηρεαστεί και η μαθησιακή λειτουργικότητα. Βλέπουμε ότι οι βασικοί δείκτες υπερβαρότητας, παχυσαρκίας έχουν σκαρφαλώσει σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά πριν την πανδημία, ότι έχει μειωθεί η φυσική δραστηριότητα, ότι υπάρχει εξάρτηση από τις οθόνες και πολλές φορές οι ενήλικες του περιβάλλοντος χρησιμοποιούν «ηλεκτρονικές νταντάδες» γιατί έχουν εξουθενωθεί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Τσίτσικα, εξηγώντας πως πολλές φορές οι γονείς προσπαθούν να κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

«Λείψανε οι βοήθειες
απ΄τον παππού και τη γιαγιά»

«Κρατούν τα παιδιά απασχολημένα, γιατί λείψανε και οι βοήθειες από τον παππού, τη γιαγιά, υπήρχε τηλεκπαίδευση και τηλεργασία στην περίοδο του εγκλεισμού. Αυτή τη στιγμή έχουμε και ενεργειακή κρίση, δηλαδή έχουμε διαδοχικές κρίσεις για την ελληνική οικογένεια και οι σημαντικοί ενήλικες, γονείς και κηδεμόνες όπως και οι εκπαιδευτικοί εξουθενώνονται κυριολεκτικά. Χρειάζονται κι αυτοί ενίσχυση, υποστήριξη και ενδυνάμωση και να ενημερώνονται για τα θέματα», τόνισε η ίδια και υπογράμμισε πως ο παιδίατρος αποτελεί τον δίαυλο της γνώσης αυτής προς τους γονείς.
Παράλληλα, η αν. Καθηγήτρια σημείωσε πως κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα γίνουν ομιλίες και για τις επιπτώσεις των λοιμώξεων στο μέλλον, όχι μόνο του κορωνοϊού, ενώ θα παρουσιαστούν στοιχεία που δείχνουν στη μετά-covid εποχή, αύξηση του ποσοστού των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ένα.
«Πολλά πράγματα που έρχονται τώρα ή θα έρθουν στο μέλλον στη μετά-covid εποχή δεν τα γνωρίζουμε αλλά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση. Οι παιδίατροι είναι αγγελιοφόροι και ενημερώνουν και τους γονείς», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Τσίτσικα.
Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.