Αρβανίτης στο Ράδιο ΕΝΑ: «Η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες των εμβολίων»

Πανδημία, εργασία και Ενημέρωση στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Στην ανάγκη να εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πατέντες των εμβολίων ώστε να αντιμετωπιστεί σύντομα και αποτελεσματικά η πανδημία στάθηκε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, επικρίνοντας παράλληλα και την ελληνική κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

Επισημαίνοντας την ανάγκη ύπαρξης και στήριξης ενός δημοσίου συστήματος υγείας, ο κ. Αρβανίτης σημείωσε ότι η ΕΕ πρέπει να διεκδικήσει τις πατέντες για να διαχειριστεί πολιτικά την κρίση, ενώ πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά.« Όταν έχεις την πατέντα μπορείς να κάνεις μαζική παραγωγή» ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα ότι στη διαχείριση της πανδημίας η κυβέρνηση είναι απαράδεκτη και τα πισωγυρίσματά της έχει προκαλέσει προβληματισμό σε όλους. «Η πανδημία έχει πολύ δρόμο ακόμη και πρέπει η κυβέρνηση να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να αντέξει η κοινωνία, ακούγοντας την επιστημονική κοινότητα αλλά και να έχουμε τα πρακτικά για να δούμε τι συζητείται και να δούμε και ποιοι έχουν εμβολιαστεί» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι για μία ακόμη φορά ο χαρακτήρας αλληλεγγύης της Ευρώπης χάνεται, με συγκεκριμένες χώρες να διαπραγματεύονται ανεξάρτητα για την προμήθεια εμβολίων από τις εταιρείες.

Συγχρόνως, ο κ. Αρβανίτης επεσήμανε ότι η τηλεργασία αποτελεί στην εποχή του κορωνοϊού ήδη μία πραγματικότητα, που μπορεί να είναι ωφέλιμη πάντως και για τους εργαζόμενους. «Η Δεξιά λέει ότι έτσι εξοικονομούνται περισσότερες ώρες εργασίας, εμείς λέμε ότι εξασφαλίζονται περισσότερες ώρες ξεκούρασης. Εν προκειμένω μας ενδιαφέρει να υπάρχουν κανονικές συμβάσεις εργασίας και να είναι ορατοί οι εργαζόμενοι» τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξασφαλίζονται τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα αλλά και η κάθε εταιρεία να επιδοτεί τον χώρο εργασίας, το δίκτυο και τον εξοπλισμό. «Προς συζήτηση είναι το θέμα της ανοιχτής κάμερας και το δικαίωμα της αποσύνδεσης, με συγκεκριμένο ωράριο. Σ’ αυτό το περιβάλλον η ΕΕ πρέπει να νομοθετήσει» συμπλήρωσε.

Κινήσεις για τη στήριξη της αλιείας

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε και στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για τη στήριξη της αλιείας, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα αναβάθμισης των σκαφών με επιχορήγηση, αλλά και για επιδοτούμενη εκπαίδευση των αλιέων.

« Πρέπει επίσης να δούμε ζητήματα για συνθήκες ώστε να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί και να ελκύει το επάγγελμα νέους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να γίνουμε χώρα υπηρεσιών και αν δουλέψει αυτό το πράγμα, μία σειρά κλάδων θα αναπτυχθεί, όπως η κατασκευή σκαφών που απασχολεί πολλά επαγγέλματα. Πρέπει να δώσουμε μάχη για την εξασφάλιση των Ελλήνων ψαράδων, τη στιγμή που υπάρχει σύγκρουση με τις ομάδες Ισπανίας και Ιταλίας» σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανίτης.

«Ευρώπη δύο ταχυτήτων στην Ενημέρωση»

Τέλος, ο κ. Αρβανίτης σχολίασε τη στάση ΜΜΕ απέναντι σε ιστορικές όπως τις χαρακτήρισε στιγμές.

«Χρειάζεται συμμετοχή απ’ όλους και όχι απλά να παρακολουθούμε τα δελτία ειδήσεων των Αλαφούζου-Μαρινάκη. Πήγε ο Μητσοτάκης στην Πάρνηθα και να δεν έγινε καν θέμα, και έγινε η επίσκεψη Πολάκη σε φιλικό σπίτι. Ο ένας έχει αγοράσει το σπίτι του Βολταίρου και ο άλλος νοικιάζει ένα σπίτι για την οικογένειά του και γίνεται σκάνδαλο» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι  ευθύνη και η δημοσιογραφική κοινότητα και χρειάζεται να λένε την είδηση. «Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο ταχύτητες, μία αυτή του πλουραλισμού και άποψης, και μία της μονοπωλιακής χρήσης των ΜΜΕ και χρηματοδότησης αυτών από κεντρικούς πόρους» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.