Ασφαλείς οι παραλίες της Μαγνησίας ως επί το πλείστον, με ναυαγοσωστική κάλυψη

Οι όποιες ελλείψεις που παρατηρούνται, είναι κυρίως λόγω οικονομικής ανεπάρκειας των Δήμων

Πλήρως ασφαλείς και επανδρωμένες με ναυαγοσωστική κάλυψη οι περισσότερες παραλίες του Νομού Μαγνησίας, αλλά και του Δήμου Αγιάς στη Λάρισα, σύμφωνα με την Αντιπλοίαρχο του Λιμενικού Σώματος και Τομεάρχη της Λιμενικής Αστυνομίας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, Αθηνά Κυρίτση που μίλησε για το θέμα στην εφημερίδα ΜΑΓΝΗΣΙΑ. Ο συγκεκριμένος τομέας του Λιμενικού, μεταξύ άλλων, έχει ως υποχρέωσή του να επιλαμβάνεται το κομμάτι της ναυαγοσωστικής κάλυψης σε όλες τις παραλίες που χρήζουν ναυαγοσώστη στα πλαίσια των νόμιμων ελέγχων που γίνονται κάθε χρόνο την καλοκαιρινή περίοδο , εβδομαδιαίως, και μάλιστα, ενημερώνεται την ίδια στιγμή με τάμπλετ και με την εφαρμογή safewatersports.gr για όλους τους ελέγχους και όλες τις παραβάσεις.
Σύμφωνα με την κα. Κυρίτση, φέτος διατάχθηκε και καινούργιο Προεδρικό Διάταγμα με τις υποχρεώσεις σχετικά με τη ναυαγοσωστική κάλυψη να αλλάζουν και να γίνονται περισσότερες. Στα πλαίσια του πρώτου επίσημου ελέγχου τα αποτελέσματα ήταν θετικά, καθώς ως επί το πλείστον οι παραλίες είναι πλήρως επανδρωμένες και ασφαλείς. Υπάρχουν βέβαια και αυτές οι παραλίες που δεν ήταν πλήρως καλυμμένες με τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά ενώ χρήζουν ναυαγοσώστη οι ενέργειες των Δήμων καθυστερούν, καθώς, όπως δηλώνει η κα. Κυρίτση, τοποθετούν το πρόβλημα στο ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα.

Οι πολυσύχναστες παραλίες με ναυαγοσώστη

Αναλυτικά οι παραλίες που θεωρούνται πολυσύχναστες στα πλαίσια του πρώτου ελέγχου όσον αφορά στο Δήμο Βόλου είναι η παραλία Αλυκών, η οποία είναι πάνω από 400 μέτρα και άρα χρήζει επιπλέον ναυαγοσώστη, η πλαζ Αλυκών, η παραλία του Αναύρου, η παραλία Νέας Αγχιάλου, η παραλία Χρυσής Ακτής Παναγιάς, και η Πούντα. Οι παραλίες αυτές σύμφωνα με τον έλεγχο που διεξήχθη έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη και είναι ασφαλείς.
Στη συνέχεια, στο Δήμο Νοτίου Πηλίου, ανήκουν οι παραλίες Καλά Νερά, Κορώπι, παραλία Καλλιφτέρης, παραλία Αμποβός και τα Ποτιστικά στην Ξινόβρυση. Και σε αυτές τις παραλίες ο έλεγχος δείχνει ότι έχουν ναυαγοσωστική κάλυψη, όπως και όλο τον υπόλοιπο απαιτούμενο εξοπλισμό.

Οι παραλίες χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη, προ το παρόν

Στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου ανήκουν οι παραλίες Αγίου Ιωάννη, Παπά Νερό, Χορευτό, Άγιοι Σαράντα και Μυλοποτάμου. Σε αυτές τις παραλίες δεν υφίσταται ναυαγοσωστική κάλυψη ακόμα, ενώ κανονικά χρειάζονται, σύμφωνα με τον πρώτο έλεγχο της Λιμενικής Αστυνομίας. (Σημειώνεται ότι αρχές Ιουλίου έγινε νέα προκήρυξη απ΄τον δήμο και αναμένονταν τα αποτελέσματα) «Σύμφωνα με τον Δήμο το πρόβλημα της μη επάνδρωσης των παραλιών με ναυαγοσώστες είναι καθαρά οικονομικό, κάτι το οποίο θα λυθεί άμεσα, όπως ενημερώθηκε το Λιμενικό Σώμα», αναφέρει η Αντιπλοίαρχος, καθώς περιμένουν να διεξαχθούν οι διαγωνισμοί ώστε να καλυφθούν οι θέσεις των ναυαγοσωστών. Συγκεκριμένα, στην παραλία Παπά Νερό και στο Χορευτό σύμφωνα με το καινούργιο Προεδρικό Διάταγμα χρειάζεται η τοποθέτηση δύο ναυαγοσωστών σε έκαστη παραλία με το αντίστοιχο υποχρεωτικό jet ski.
Στην περιοχή αρμοδιότητάς του Α’ Λιμενικού Τμήματος είναι και ο Δήμος Αγιάς. Έχει τις παραλίες Αγιοκάμπου, μήκους ακτογραμμής 1χλμ. , και Στομίου. Στο Δήμο Τεμπών η παραλία Καστρί Λουτρό, επίσης μήκους ακτογραμμής 1χλμ. Εδώ η υποχρέωση είναι 3 ναυαγοσωστών, όπου ο καθένας να έχει τα αντίστοιχα εφόδια, jet ski και επιπλέον σκάφος. Και εδώ στον έλεγχο που έγινε η παραλία ήταν επανδρωμένη με έναν ναυαγοσώστη ενώ χρειάζεται άλλους δύο, ενώ επίσης ο Δήμος γνωστοποίησε ότι δεν έχει την επαρκή οικονομική δυνατότητα να καλύψει στο ακέραιο τις ναυαγοσωστικές υποχρεώσεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Πότε όμως μια παραλία χρήζει ναυαγοσωστικής παροχής;

Σύμφωνα με την κα. Κυρίτση υφίσταται μία Επιτροπή η οποία σύμφωνα με τον Νόμο κρίνει και χαρακτηρίζει τις παραλίες πολυσύχναστες και άρα υποχρεούται να έχει ναυαγοσώστη. Η Επιτροπή αποτελείται από έναν εκπρόσωπο από την Λιμενική Αρχή, έναν εκπρόσωπο από τον εκάστοτε Δήμο και έναν εκπρόσωπο από την υγειονομική Περιφέρεια, προσθήκη η οποία έγινε φέτος με την καινούργια Προεδρική Διάταξη, καθώς μέχρι πρότινος ήταν άτομο γενικά από την Περιφέρεια, όπως ενημερώνει η Αντιπλοίαρχος.
Πώς όμως κρίνει μια παραλία πολυσύχναστη; «Λαμβάνει υπόψη τη μέση ημερήσια προσέλευση 300 λουομένων τουλάχιστον για κάθε παραλία με μήκος ακτογραμμής μέχρι 1χλμ. Εκτός από αυτό λαμβάνονται και οι ιδιομορφίες της περιοχής, όπου μπορεί να έχουν προκύψει συμβάντα πνιγμών και ατυχημάτων, ώστε γι’ αυτό τον λόγο να χαρακτηριστούν πολυσύχναστες, ή να είναι παραλίες που παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα και άρα είναι πιο επικίνδυνες, όπως οι παραλίες του Νοτίου Πηλίου», δηλώνει η κα. Κυρίτση.

Οι αρμόδιοι φορείς και πού μπορούμε να απευθυνθούμε

Οι φορείς διαχείρισης των παραλιών, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Αντιπλοιάρχου, αρχικά είναι ο Δήμος στον οποίο ανήκουν οι παραλίες. «Όταν ο Δήμος διεξάγει διαγωνισμούς ώστε να δώσει τη ναυαγοσωστική κάλυψη και την αναθέσει σε Σχολή Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης, τότε αν υπάρξουν ελλείψεις υπόχρεη είναι η ίδια η σχολή και τα πρόστιμα σε ένα επόμενο πιθανό έλεγχο θα περάσουν στη Σχολή. Βασικοί υπόχρεοι παρ’ όλα αυτά είναι οι Δήμοι, που πέραν της ναυαγοσωστικής κάλυψης έχουν και την υποχρέωση της τοποθέτησης της σήμανσης των πολυσύχναστων παραλιών, τοποθέτηση του βάθρου του ναυαγοσώστη, και τοποθέτηση σημαντήρων, μέχρι που μπορούν να πάνε οι λουόμενοι, καθώς επίσης και ένα σκάφος 5 μέτρων με το οποίο ελέγχουν όλες τις παραλίες του Δήμου τους», αναφέρει.

Ενδεικτικά οδηγίες προς λουόμενους, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα

-Μην απομακρύνεσαι κολυμπώντας από τις ακτές, όταν μάλιστα δεν ξέρεις καλό κολύμπι. Έχεις σκεφτεί ότι η επιστροφή είναι περισσότερο κουραστική;
– Έχεις φάει; Περίμενε να περάσουν 3 – 4 ώρες για να κολυμπήσεις. Καλό είναι, όμως, ν’ αποφεύγεις να μπαίνεις τελείως νηστικός στο νερό.
– Μην κολυμπάς, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές και σε θάλασσα με μεγάλα κύματα ή ισχυρά ρεύματα.
– Μην κολυμπάς μόνος τη νύχτα και πάντα να έχεις οπτική επαφή με το σύντροφό σου κολυμβητή
– Αν αισθάνεσαι ρίγος ή ζαλάδα, φοβάσαι ή κρυώνεις βγες αμέσως από τη θάλασσα.
– Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα απ’ αυτές.
– Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.
– Υψώθηκε από τον ναυαγοσώστη κόκκινη σημαία κινδύνου; ΒΓΕΣ γρήγορα έξω απ’ το νερό Η κόκκινη σημαία μπορεί να σημαίνει είτε ότι τα κύματα / ρεύματα έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα, είτε ότι υπάρχει ρύπανση στην θάλασσα είτε ότι ελλοχεύει κάποιος άλλος κίνδυνος.
*Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση των στοιχείων του ρεπορτάζ, ξεκίνησε από τις αρχές Ιουλίου, προκειμένου να καταγραφεί η σταδιακή εξέλιξη της κατάστασης στις ακτές.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.