Κλιματική Αλλαγή, ερημοποίηση, διαχείριση υδάτων, ακραία καιρικά φαινόμενα είναι ζητήματα που μαστίζουν τη Θεσσαλία και την έχουν βάλει στο προσκήνιο. Σύμφωνα με τον χημικό και περιβαλλοντολόγο κ. Ζήση Αργυρόπουλο η Ανατολική Θεσσαλία, δηλαδή ένα σημαντικό μέρος του νομού Λάρισας αλλά και η Μαγνησία, βρίσκονται στο στόχαστρο της κλιματικής κρίσης και ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα δεδομένα και παρθούν σοβαρές λύσεις.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Ηλία Κουτσερή
Με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή: Προετοιμάζοντας τη Θεσσαλία». Ο κ. Αργυρόπουλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, για το σοβαρό πλέον ζήτημα που βρίσκεται ήδη στις… πόρτες μας.
Ο ίδιος, όπως επεσήμανε παρακολουθεί το φαινόμενο από την πρώτη στιγμή, που εκφράστηκε με επίσημο τρόπο από τον James Hansen στο Κογκρέσο της Αμερικής το 1988. «Συνέχισα να παρακολουθώ τα πάντα γύρω από το θέμα, με μια εκτεταμένη βιβλιογραφία. Με ενδιέφερε κυρίως η Θεσσαλία για πολλούς λόγους και πρωτίστως επειδή είμαι Θεσσαλός. Είναι ένας πάρα πολύ σημαντικός χώρος κυρίως για τη γεωργική παραγωγή, αλλά και για την ιδιομορφία που έχει το φυσικό περιβάλλον, με 27 προστατευόμενες περιοχές, με ιδιαίτερα προβλήματα όπως το οξυμένο υδατικό ζήτημα, το οποίο χρονίζει επικίνδυνα. Έχουμε και τα προβλήματα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που επιδεινώνονται όταν αυξάνεται η θερμοκρασία, φτιάχνουμε πόλεις που γίνονται θερμικές νησίδες και εκτινάσσουν στα ύψη τη δυσφορία των ανθρώπων», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυρόπουλος.
Ανατολική Λάρισα και Μαγνησία
στη δίνη της κλιματικής κρίσης
Ο έμπειρος επιστήμονας επεσήμανε ότι οι προβλέψεις των κλιματικών μοντέλων δείχνουν να επηρεάζεται από την κλιματική κρίση η Ανατολική Θεσσαλία, με την εν λόγω περιοχή να δείχνει, ότι θα έχει περισσότερες επιπτώσεις σε ότι αφορά και την αύξηση της θερμοκρασίας και τη διάβρωση των εδαφών που κατά περιοχές μπορεί να φτάσει και το 25% το 2050.
«Σε κάποιες περιοχές όπως στη δυτική ορεινή Θεσσαλία, θα έχουμε ανάταξη του φαινομένου της διάβρωσης, δηλαδή θα έχουμε μια βελτίωση. Η Ανατολική όμως Θεσσαλία, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος του νομού Λάρισας και η Μαγνησία, προβλέπεται να έχουν αυξημένα προβλήματα και αύξηση θερμοκρασίας και μείωση των βροχοπτώσεων της τάξης του 15% . Το ζήτημα είναι τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα, οι βροχές, το χιόνι κτλ με ποιο τρόπο θα εισάγονται πλέον στο οικοσύστημα. Θα έχουμε αύξηση των βίαιων καιρικών φαινομένων.
Στο Πήλιο είχαμε πολύ μεγάλα ύψη βροχής αυτά τα χρόνια και κορυφαίο γεγονός του Ιανού που προκάλεσε τεράστια προβλήματα. Το μήνυμα για την κλιματική αλλαγή, ήρθε και μας βρήκε απροετοίμαστους και δεν ήταν το πρώτο. Υπήρξε η Μάνδρα, το Μάτι», υπογράμμισε ο κ. Αργυρόπουλος.
Ο ίδιος σημείωσε πως μέχρι τώρα οι μετεωρολόγοι, μπορούσαν να προβλέψουν με κάποια ακρίβεια τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων επτά- δέκα ημερών. Τώρα αναφέρουν ότι δεν μπορούν να μιλήσουν με ακρίβεια για πάνω από τρεις ημέρες, γιατί πολλές φορές τα καιρικά φαινόμενα εξελίσσονται πολύ απρόβλεπτα.
Η πρόβλεψη για τη Θεσσαλία
Ο κ. Αργυρόπουλος φέρνει στο τραπέζι το χειρότερο σενάριο, προκειμένου να εξεταστεί και να αποφευχθούν τα χειρότερα.
«Υπάρχει πρόβλεψη αν φτάσουμε στον + 1,5 βαθμό παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, που θεωρώ ότι δεν είναι πολύ μακριά αν συνεχιστούν τα προβλήματα, η Θεσσαλία θα έχει υψηλό ρίσκο σε κάθε καλλιέργειά της και κυρίως στα αμπέλια. Μπορεί σε κάποιον να φανεί υπερβολικό, όμως αυτά που λέγαμε υπερβολικά ήρθαν… κοντά μας. Η ερημοποίηση επίσης, είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Είχαμε μία διάβρωση μιας τάξης και ο ΙΑΝΟΣ πολύ γρήγορα, μέσα σε μερικές ώρες, μας προσέθεσε ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι», τόνισε.
Να αποσοβήσουμε μεγάλο μέρος του κινδύνου
Όπως εξήγησε ο κ. Αργυρόπουλος και αναφέρεται και στο βιβλίο του, γίνονται κάποιες προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου, όμως αυτές δεν είναι αρκετές. Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να γίνει γνωστός ο όρος προσαρμογή, καθώς είναι αναπόφευκτη η αύξηση σε κάποιο βαθμό της θερμοκρασίας.
«Εκείνο που πρέπει να κάνουμε για να αποσοβήσουμε το μεγάλο μέρος του κινδύνου, είναι μια ενημέρωση στον κόσμο χωρίς ακρότητες, χωρίς καταστροφολογίες. Η ανθρωπότητα έχει ζήσει πολλές φορές δυσάρεστες καταστάσεις και τα κατάφερε. Θεωρώ ότι και από αυτό θα τα καταφέρει, χωρίς να ξέρω πόσο λαβωμένη θα βγει.
Πρέπει να λάβουμε μέτρα, να ανατάξουμε το τεράστιο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, μιλώντας για ταμίευση του νερού. Να ανατάξουμε τα δάση μας γιατί είναι η μεγάλη μας προστασία. Να μάθουμε να θωρακιζόμαστε και στις πόλεις. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να φτιάχνουμε πόλεις στο μπετό και στην πέτρα πλέον. Έχει σημασία οι πόλεις μας, κάποια στιγμή να αρχίσουν να παράγουν ενέργεια από το να καταναλώνουν μόνο . Κάθε περιοχή οφείλει να παράγει ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας που καταναλώνει», ανέλυσε ο κ. Αργυρόπουλος δίνοντας ένα σημαντικό στίγμα και της σπουδαιότητας του βιβλίου του.
«Κλιματική Αλλαγή: Προετοιμάζοντας τη Θεσσαλία»
Το νέο (17ο) βιβλίο που εξέδωσε το «Πράσινο Ινστιτούτο», 274 σελίδων, είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης και πολυετούς εργασίας 13 χρόνων του κ. Ζήση Αργυρόπουλου. Περιέχει ευρήματα και διαπιστώσεις έγκυρων μελετών και ερευνών και δείχνει τις ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις που πρέπει να συνυπολογίσουμε, καθώς η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι ένα αμιγώς τεχνικό ζήτημα.
Ο συγγραφέας τονίζει στον πρόλογο του βιβλίου ότι «Τίποτε δεν είναι πια πιο κοντινό και οικείο από ό,τι συμβαίνει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, αλλά και πολλά χρόνια πριν αλλά και μετά, στην ανθρώπινη ιστορία και γεωγραφία. Ό,τι συνέβη στην ανθρώπινη και την κλιματική ιστορία του πλανήτη οφείλει να μας καθοδηγεί στους τρόπους που αντιδρούμε και προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές. Ό,τι συμβαίνει εδώ και τώρα σε ολόκληρο τον κόσμο, οφείλουμε να το προβάλλουμε στον δικό μας. Να το προβάλλουμε, να κάνουμε συγκρίσεις και να βγάζουμε συμπεράσματα, να προετοιμαζόμαστε. Όχι βέβαια για να επιλύσουμε ένα τόσο δύσκολο πρόβλημα, αλλά για να αποφεύγουμε τα χειρότερα!».