Ασλάνογλου: «Σε κίνδυνο η δημόσια υγεία απ΄ τις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων»!

«Πετιούνται ανεξέλεγκτα παντού», επεσήμανε στο Ράδιο Ένα, το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και του ΕΟΑΝ

Το ζήτημα της διαχείρισης των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων αποτέλεσε το θέμα ημερίδας που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο Μαγνησίας  από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με στόχο την εφαρμογή ενός σχεδίου διατοπικής συνεργασίας. Ο κ. Νίκος Ασλάνογλου, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ και μέλος του ΕΟΑΝ (Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης),  μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή, για το ζήτημα αυτό, επισημαίνοντας πως δυστυχώς οι συσκευασίες από τα φυτοφάρμακα πετιούνται ανεξέλεγκτα παντού θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

«Από τον απλό πολίτη μην περιμένουμε να είναι γνώστης πολλών πραγμάτων γι’ αυτό υπάρχουν οι συλλογικοί φορείς, η διοίκηση, τα Υπουργεία, οι περιφέρειες. Αυτοί οφείλουν να ξέρουν και ξέρουν. Τα φυτοφάρμακα δεν είναι μόνο το πρόβλημα,  ότι αυτά καθεαυτά σε έναν μεγάλο βαθμό μολύνουν, είναι όμως και τι αφήνουν πίσω τους, στο υπέδαφος, στον αέρα και τι αφήνουν στερεά, που είναι οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων», είπε ο κ. Ασλάνογλου.

«Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καταλήγει μέσα

από μικρά και μεγάλα ποταμάκια στη θάλασσα»

Ο ίδιος μετέφερε την πραγματικότητα που υφίσταται αναφέροντας πως οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων πετιούνται παντού, οπουδήποτε και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καταλήγει μέσα από μικρά και μεγάλα ποταμάκια στη θάλασσα.

«Εδώ καλό είναι να σκεφτούμε τι σχέση έχει όλο αυτό με τα μικροπλαστικά που ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα απασχολούν την επιστημονική κοινότητα. Βρέθηκαν μικροπλαστικά ακόμη και σε έμβρυα. Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην ανθρώπινη συνέχεια; Τώρα το ψάχνουμε», αναρωτήθηκε και το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ.

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, οι συσκευασίες φυτοφαρμάκων που είναι μέσα σε πλαστικά μπουκάλια δημιουργούν πρόβλημα, γιατί πετιούνται ανεξέλεγκτα παντού. Συνήθως πετιούνται δίπλα από τα σημεία που γεμίζουν οι αγρότες τα βυτία τους για ράντισμα, που σημαίνει ότι εκεί δίπλα υπάρχει ένα μικρό ποταμάκι,  εκτός από τη μεγάλη βρύση με τη μεγάλη βάνα κι αυτό σημαίνει ότι το υπόλειμμα του φυτοφαρμάκου που έμεινε μέσα δημιουργεί πρόβλημα στον χώρο.

«Το πρόβλημα ήρθε ήδη σε εμάς…»

«Στον χώρο αυτό, είμαστε εμείς, γιατί μιλάμε για τον Βόλο, για το Πήλιο ή οπουδήποτε υπάρχει αγροτική δραστηριότητα. Κι αν έχει πρόβλημα σήμερα ένα ψάρι, ένας βάτραχος, ένα πουλί, αύριο να περιμένουμε αυτό το πρόβλημα να έρθει σε μας και πολλές φορές ήδη ήρθε σε μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ασλάνογλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία που υπαγορεύει τι πρέπει να γίνει αλλά και από ποιον. Το μείζον πρόβλημα όμως είναι πως η νομοθεσία δεν τηρείται πουθενά, δεν εφαρμόζεται σε πανελλήνια κλίμακα.

«Δεν εφαρμόζεται ο νόμος»

«Υπάρχει ο νόμος και είναι πολύ συγκεκριμένος. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά να εφαρμοστεί. Ο νόμος λέει ο εισαγωγέας, ο διακινητής, ο έμπορος οποιουδήποτε προϊόντος εμπεριέχεται σε συσκευασία είναι υποχρεωμένος να διαχειριστεί αυτή τη συσκευασία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε τον παραγωγό φυτοφαρμάκων, τον διακινητή είτε συνεταιρισμός είναι, είτε γεωπόνος και τον έμπορο που είναι πάλι ο γεωπόνος. Θα έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο αυτοί να διαχειριστούν τα πλαστικά απόβλητα. Δεν το έκαναν μέχρι σήμερα. Δεν εφαρμόζεται σε πανελλήνια κλίμακα ο νόμος, δεν είναι θέμα τοπικό. Πουθενά στην Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε ο νόμος», είπε ο κ. Ασλάνογλου.

Οι επιπτώσεις όμως της μη εφαρμογής του νόμου και ουσιαστικά της μη σωστής διαχείρισης των συσκευασιών των φυτοφαρμάκων δεν προκαλεί μόνο προβλήματα στο περιβάλλον, σύμφωνα με τον κ. Ασλάνογλου, αλλά αφορά και τη δημόσια υγεία, με την κατάσταση που επικρατεί σε αγροτικές καλλιέργειες και όχι μόνο να ξεπερνά κάθε φαντασία.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.