Άσπα Γοσποδίνη: «Η υπόθεση Χαυτούρα έπληξε το ΠΑΣΟΚ- Το κόμμα είναι πάνω από τα ονόματα»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη της υποψήφιας Βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ. ΑΛ

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη προχώρησε η υποψήφια Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ. ΑΛ κ. Άσπα Γοσποδίνη, μιλώντας σήμερα στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη. Η κ. Γοσποδίνη αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για τον επόμενο πρωθυπουργό σε περίπτωση που υπάρχει συγκυβέρνηση με την παρουσία του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για τα ελληνοτουρκικά, την οικονομία, ενώ έκανε λόγο και για την τοπική πραγματικότητα, λέγοντας πως η υπόθεση Χαυτούρα έπληξε το κόμμα στη Μαγνησία, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ έχει θέσεις, έχει πρόγραμμα και ανθρώπους και σίγουρα θα αποκατασταθεί στη συνείδηση των πολιτών.

 

Ο Μητσοτάκης έχει «ξεγυμνωθεί» και όλοι θυμούνται τις «τούμπες» του Τσίπρα

Η κ. Γοσποδίνη σχολίασε την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη για ένα πολιτικό πρόσωπο που θα προταθεί για πρωθυπουργός σε περίπτωση συγκυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας πως εάν το ΠΑΣΟΚ βρεθεί σε αυτή τη θέση, δεν θέλει πρωθυπουργό ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε τον Αλέξη Τσίπρα.

Η υποψήφια Βουλευτής Μαγνησίας αναφέρθηκε στις δύο αναγνώσεις της θέσης αυτής του Νίκου Ανδρουλάκη επισημαίνοντας ότι «ένα πρώτο επίπεδο ερμηνείας είναι αυτό που χρησιμοποιεί η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ για να πουν πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα που δημοσκοπικά βρίσκεται στο 10% να απαιτεί να οριστεί πρωθυπουργός κάποιο τρίτο πρόσωπο στην περίπτωση που συνεργαστεί με το 27 ή το 30% δημοσκοπικά του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ. Λογικά ακούγεται κάτι εγωιστικό και παράλογο.

Υπάρχει όμως ένα δεύτερο επίπεδο ερμηνείας, που λέει ότι στα μάτια του ελληνικού πληθυσμού και ο Μητσοτάκης έχει «ξεγυμνωθεί| ως πρωθυπουργός με το χάρτινο κάστρο του επιτελικού κράτους που κατέρρευσε με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και τις υποκλοπές, τη διαχείριση που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια με την πανδημία και τα οικονομικά ζητήματα. Άρα στα μάτια του ελληνικού λαού, δεν είναι ένας ούτε έντιμος, ούτε βαθιά δημοκράτης πρωθυπουργός. Αντίστοιχα θυμούνται και τις «τούμπες» που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με το όχι που έγινε ναι μέσα σε 48 ώρες και θέλει με μία έννοια ο Ανδρουλάκης να τα αφήσει στην μπάντα και να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα στην περίπτωση συνεργασίας,  με ένα πρόσωπο πιο άφθαρτο». Συμπλήρωσε δε πως σίγουρα προτείνει ένα πολιτικό πρόσωπο για να έχει και την πολιτική ευθύνη ενώ επεσήμανε πως σε πιθανή συνεργασία ευρύτερου φάσματος, ένα τρίτο πρόσωπο σίγουρα θα πρέπει να επιλεγεί για πρωθυπουργός.

Τόνισε δε, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πρώτο ανακοινώσει το πρόγραμμά του και οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ στη βάση των θέσεών του. «Ο Ν.  Ανδρουλάκης ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού κι ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό για να καθίσει στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων για προγραμματικές συγκλίσεις στη βάση του προγράμματος και όχι των προσώπων» είπε χαρακτηριστικά η κ. Γοσποδίνη, τονίζοντας ότι το πολιτικό πρόσωπο που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι καταξιωμένο και κοινής αποδοχής.

Έχουμε συνηθίσει από τον Μητσοτάκη τους υπόγειους διαύλους

Αναφερόμενη η κ. Γοσποδίνη στο περιβόητο μήνυμα Ερντογάν ανήμερα της 25ης Μαρτίου τόνισε πως ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι αυτό είναι μία επίφαση. Μάλιστα η ίδια μετέφερε ότι διάβασε ότι ο Μπλίνκεν έχει μία συμφωνία και με τις δύο χώρες να κατέβουν οι τόνοι  έως ότου σχηματιστούν οι νέες κυβερνήσεις.

«Αυτό που φοβάμαι είναι ότι θα προχωρήσουμε όπως γράφουν ξένες εφημερίδες σε μια πακετοποίηση συμφωνιών στην Αν. Μεσόγειο και Αιγαίο και δεν θα μπορούμε να αρνηθούμε τον διάλογο, που η Τουρκία τον θέτει επί πολλών ζητημάτων, ενώ η Ελλάδα πάντα θέτει ως μοναδικό ζήτημα την οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο. Ελπίζω αυτή η πακετοποίηση να μην βγει εναντίον μας, να μην χάσουμε», είπε η κ. Γοσποδίνη, τονίζοντας πως δεν υπάρχει νομιμοποίηση για εν κρυπτώ συμφωνίες, σχολίασε όμως ότι « έχουμε συνηθίσει από τον Μητσοτάκη ίσως και από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τους υπόγειους διαύλους, τις μυστικές συμφωνίες, οπότε όλα τα περιμένει κανείς».

Στη συνείδηση των πολιτών ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε πολιτικούς του αντιπάλους

Στο μεταξύ, η υποψήφια Βουλευτής Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝ.ΑΛ για το θέμα των υποκλοπών επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι πολίτες είναι πεπεισμένοι ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε.

«Στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχει καταγραφεί το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός παρακολουθούσε πολιτικούς αντιπάλους του και εν προκειμένω τον Ν. Ανδρουλάκη, δημοσιογράφους ακόμη και Υπουργούς της κυβέρνησής του. Παρέβη κάθε αρχή της δημοκρατίας στη χώρα, οι θεσμοί δεν δούλεψαν, εμείς κάναμε και προτάσεις βελτίωσης του Κανονισμού Λειτουργίας της ΕΥΠ, δεν υιοθετήθηκαν,  επομένως δεν έχω να περιμένω πολλά , αλλά έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

 

Οι νέοι ζητούν κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία

Φυσικά από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει και ο σχολιασμός του αντίκτυπου της τραγωδίας των Τεμπών, με την κ. Γοσποδίνη να επισημαίνει ότι κι εκείνη μετά από χρόνια συμμετείχε σε διαδήλωση και είδε τον παλμό των νέων παιδιών, που άλλωστε τα ζει μέσα από τα πανεπιστημιακά έδρανα εδώ και 29 χρόνια.

Η κ. Γοσποδίνη υποστήριξε ότι υπάρχει η πεποίθηση πως οι σημερινοί φοιτητές σε σχέση με άλλες εποχές είναι πιο απολίτικοι, λιγότερο ενδιαφερόμενοι για την πολιτική σκηνή. Όμως, όπως είπε η ίδια, τώρα τους ενώνουν δύο πράγματα.

«Το ένα είναι το τραγικό δυστύχημα που είναι προκλητικό σε σχέση με το επιτελικό κράτος που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση Μητσοτσάκη. Διεκδικούν τα παιδιά μια χώρα που όλα δουλεύουν κανονικά όπως στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και νιώθει ο πολίτης ασφάλεια. Πάνω απ’ όλα όμως διεκδικούν κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία. Το βλέπω στις καθημερινές μας συζητήσεις με τους φοιτητές το θέτουν ψηλά. Αν λέμε ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν ένα 13-15% αναποφάσιστους σ’ αυτούς είναι πολλοί νέοι τους οποίους ενώνει η λέξη κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοκρατία», τόνισε η ίδια και σημείωσε πως η αναξιοκρατία δεν υπάρχει μόνο στο δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα και στο σύνολο της κοινωνίας, ενώ υπογράμμισε πως θα αγωνιστεί για την αξιοκρατία στην πολιτική όπως κάνει τόσα χρόνια για την αξιοκρατία στο Πανεπιστήμιο.

Μάλιστα, επεσήμανε πως η χώρα χρειάζεται ένα νέο ΑΣΕΠ, με την Ελλάδα να πρέπει να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά σύγχρονα κεκτημένα.

 

Η κυβέρνηση επιδόθηκε σε μια επιδοματική πολιτική

Πρόσφατα έρευνα της Eurostat έδειξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται τρίτη από το τέλος στην ΕΕ στο κατά κεφαλήν εισόδημα, με την κ. Γοσποδίνη να σχολιάζει ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδόθηκε σε μια πολιτική επιδομάτων για να αντιμετωπίσει με το επιτελικό κράτος που υποσχέθηκε, τις κρίσεις, όπως της πανδημίας και τίποτα δεν πέτυχε.

«Δεν έβαλε σωστές βάσεις στην επιχειρηματικότητα, με αποτέλεσμα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόβλημα. Ανησυχούμε γι’ αυτό το στρώμα επιχειρήσεων, που το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει πολιτικές. Δεν οδήγησε πουθενά η επιδοματική πολιτική   και θα πρέπει να πάμε προς νέες ολοκληρωμένες πολιτικές στήριξης της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης. Το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της μεσαίας τάξης», επεσήμανε η ίδια.

 

Πρόκληση η έδρα για τη Μαγνησία- Μας έπληξε η υπόθεση Χαυτούρα

Η κ. Γοσποδίνη μίλησε όμως ανοιχτά και για την τοπική πραγματικότητα, τα μηνύματα, που εισπράττει από τον κόσμο, αλλά και την υπόθεση Χαυτούρα που συνδέθηκε με την τραγωδία των Τεμπών.

«Ο κόσμος είναι απογοητευμένος από τις πρόσφατες κυβερνήσεις και είναι στο χέρι μας να τον πείσουμε για το πρόγραμμά μας, την ιστορία μας και να έρθει πίσω σε μας. Είναι μια πρόκληση να βγάλουμε έδρα στη Μαγνησία. Παλεύουμε γι’ αυτό και  ελπίζουμε ότι θα την κερδίσουμε αυτή τη μάχη αλλά πάνω απ’ όλα είναι η μάχη σε όλη την επικράτεια», τόνισε η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ. ΑΛ.

Σε ότι αφορά στην υπόθεση Χαυτούρα κι έπληξε τοπικά το ΠΑΣΟΚ η κ. Γοσποδίνη δεν κρύφτηκε και δήλωσε πως ναι, την έπληξε.

«Ήταν πολύ άδικο για το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ. ΑΛ διότι τα πρόσωπα δεν κάνουν έναν χώρο, οι πολιτικές κάνουν έναν πολιτικό φορέα, ένα ιστορικό κόμμα που είναι το ΠΑΣΟΚ. Επομένως θα πρέπει στη συνείδηση του πολίτη της Μαγνησίας να σκεφτεί ότι σε όλα τα κόμματα, που είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, υπάρχουν πολίτες ηθικοί , αδιάφοροι, ανήθικοι. Δεν καθορίζει το κόμμα εάν υπάρχει κάποιος που έκανε μία τέτοιους είδους πράξη.  Θα πρέπει να φύγουμε πάνω από τα ονόματα και να δούμε τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Μας μείωσε ένα τέτοιο γεγονός, η αλήθεια θα αποκατασταθεί και σίγουρα το κόμμα μας θα επικοινωνήσει το πρόγραμμα και τις θέσεις του», υπογράμμισε η ίδια.

Να τοποθετηθεί ο Δήμος Βόλου για το LNG

Έχοντας η ίδια δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν πως δεν είναι σύννομη με τις Συνθήκες, που έχει υπογράψει η χώρα μας, η τοποθέτηση πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό, η κ. Γοσποδίνη τόνισε πως ο Δήμος Βόλου και το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να τοποθετηθεί επί του θέματος και κακώς δεν το έχει πράξει μέχρι στιγμής.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.