Αθ. Λιούπης: “Στα όρια της αντοχής τους οι παθολόγοι του Νοσοκομείου Βόλου”

Προωθείται η ενίσχυση με 250 ευρώ για κάθε επιπλέον του πλαφόν εφημερία

Στα όρια της αντοχής τους παραδέχτηκε ότι βρίσκονται οι παθολόγοι του Νοσοκομείου Βόλου ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Αθανάσιος Λιούπης, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, τονίζοντας πως η κατάσταση στο Αχιλλοπούλειο λόγω του κορωνοϊού είναι ασφυκτική. Ο κ. Λιούπης επεσήμανε πως υπάρχουν ελλείψεις ιατρών στο ΕΣΥ και θα πρέπει να ληφθούν κίνητρα, προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον πλήρωσής τους. Σημείωσε πως θα γίνει επαναπροκήρυξη των θέσεων των ιατρών που κρίθηκαν άγονες, ενώ προωθείται η πληρωμή με 250 ευρώ κάθε επιπλέον, πέραν του πλαφόν, εφημερίας στους γιατρούς του ΕΣΥ. Ο Βουλευτής μίλησε όμως και για την χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου, στην οποία ήταν επί χρόνια Διευθυντής, σχολιάζοντας την επικείμενη παραίτηση του νυν Διευθυντή της κ. Λύτρα και τονίζοντας πως εάν η παραίτηση προχωρήσει, τότε θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς δεν μπορούν μόνο τέσσερις γιατροί να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

 

Παροδική η έλλειψη φαρμάκων- Εξετάστηκαν τρόποι επίλυσης της υποστελέχωσης

Ο κ. Λιούπης βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Νοσοκομείο Βόλου, στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία όλων των Βουλευτών, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα και να δράσουν.

Επισημάνθηκε, σύμφωνα με τον Βουλευτή, πως το θέμα με την έλλειψη φαρμάκων για τον Covid ήταν κάτι παροδικό, δεν οφείλονταν στο Νοσοκομείο αλλά ήταν ευθύνη της εταιρείας και ήδη λύθηκε. Σε ότι αφορά στην υποστελέχωση, ο κ. Λιούπης υποστήριξε πως αυτή ταλανίζει το Νοσοκομείο εδώ και χρόνια, όμως πλέον κυρίως οι παθολόγοι με 66 κρούσματα στις κλινικές και οκτώ στη ΜΕΘ, έχουν φτάσει στα όρια της αντοχής τους.

Όπως ανέφερε στη σύσκεψη εστίασαν στην εύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης. Ο κ. Λιούπης είπε πως η προκήρυξη νέων θέσεων παίρνει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και επειδή επικουρικοί γιατροί δεν έχουν κάνει δήλωση στην Υ. ΠΕ , δεν μπορούν να έρθουν άμεσα στο Νοσοκομείο.

“Ο τρόπος είναι να βρούμε γιατρούς από άλλα Νοσοκομεία, εντός της Υ.ΠΕ γιατί μία μετακίνηση μπορεί να γίνει με μια απόφαση του κ. Σερέτη,  για να πλαισιώσουν τα τμήματα αυτά. Υπάρχει μια παθολόγος στο ΚΥ Δομοκού που έχει εκδηλώσει επιθυμία για απόσπαση εδώ. Ο κ. Σερέτης είπε πως δεν γίνεται γιατί και η Λαμία αντιμετωπίζει προβλήματα. Θα επικοινωνήσω πάλι μαζί του μήπως έχει αλλάξει τίποτα για να έρθει. Άλλη προσπάθεια που γίνεται είναι να έρθει μία γιατρός από το  Νοσοκομείο της Κω, που δήλωσε ότι έχει συμπληρώσει πέντε υποχρεωτικά έτη και μπορεί να μετατεθεί στον τόπο καταγωγής της, που είναι ο Βόλος. Θα πάω Υπουργείο να δούμε πως μπορεί να γίνει άμεσα η μετακίνηση”, είπε ο κ. Λιούπης και συμπλήρωσε πως μεγάλη πίεση υπάρχει και στο ΤΕΠ, που δέχονται τους ασθενείς και με covid και χωρίς και επίσης δεν είναι καλά στελεχωμένο.

” Για το ΤΕΠ είχαμε προκηρύξει δέκα θέσεις, οι τέσσερις μόνο πληρώθηκαν. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις. Υπηρετούν μαζί από τα Κ.Υ έντεκα παθολόγοι, ενώ θα έπρεπε να ήταν 14 και λείπουν και δύο γιατροί με άδεια ανατροφής τέκνου και η πανδημία καλπάζει”, σχολίασε.

 

Καθηλωμένος ο μισθός των υγειονομικών-250 ευρώ κάθε επιπλέον εφημερία

Στο μεταξύ ο κ. Λιούπης μίλησε και για τη μεγάλη εικόνα, αυτή της έλλειψης ιατρών στην Ελλάδα και της φυγής τους στο εξωτερικό. Επεσήμανε πως οι μισθοί των υγειονομικών είναι καθηλωμένοι εδώ και πολλά χρόνια και το μισθολογικό θα πρέπει να τεθεί εκ νέου. Παράλληλα, ανέφερε για ακόμη μια φορά πως είναι υπέρ της ένταξης των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά και σημείωσε πως η αρμόδια επιτροπή έχει εισηγηθεί θετικά εκφράζοντας την πεποίθησή του πως αυτή η ένταξη θα υλοποιηθεί από την πολιτεία.

Αναφέρθηκε στο κίνητρο της απόδοσης 400 ευρώ στους ειδικούς και 250 ευρώ στους ειδικευόμενους αναισθησιολόγους, μια ειδικότητα που δεν επιλέγεται και υπάρχει έλλειψη γιατρών, ενώ μίλησε για τη συζήτηση που είχαν με τον Υπ. Υγείας αυτό το μέτρο να επεκταθεί και σε άγονες άλλες ειδικότητες, όπως οι εντατικολόγοι.

Τόνισε δε, πως προωθείται ένα οικονομικό κίνητρο για τους υπηρετούντες γιατρούς στο ΕΣΥ, καθώς οι εφημερίες τους φορολογούνται σχεδόν πλήρως. “Πολλοί γιατροί κάνουν πολύ παραπάνω από τις επτά εφημερίες που είναι το πλαφόν και είδαν τα εκκαθαριστικά της εφορείας ότι από τις εφημερίες δεν τους έμειναν τίποτα. Τα πήρε όλα η εφορεία. Ο Υπουργός Υγείας ζήτησε από Υπ. Οικονομικών και μου είπε ότι θα εγκριθεί οι επιπλέον εφημερίες να πληρώνονται με 250 ευρώ αφορολόγητα σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ”, είπε ο κ. Λιούπης.

Τεράστιο πρόβλημα στη Χειρουργική

Φυσικά, ο Βουλευτής δεν θα μπορούσε να μη σχολιάσει και την επικείμενη παραίτηση του Διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής κ. Λύτρα, επισημαίνοντας πως η απόφασή του αφορά σε προσωπικούς και πολύ σοβαρούς λόγους. Σημείωσε πως η διαδικασία αποχώρησής του δεν έχει ολοκληρωθεί, όμως εάν αυτή γίνει τότε η χειρουργική θα μείνει με τέσσερις γιατρούς και τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, μιας και τα τελευταία δύο χρόνια έχουν παραιτηθεί ήδη τρεις γιατροί.

“Στη Χειρουργική υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Ο κ. Λύτρας δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία της αποχώρησής του. Θέλω να ελπίζω ότι κάτι θα αλλάξει γιατί είναι εξαιρετικός γιατρός και πάρα πολύ χρήσιμος. Εάν προχωρήσει η παραίτηση, θα πρέπει  να καλύψουμε την κλινική σε συνεννόηση με το Πανεπιστημιακό,  να έρθει κάποιος από τους έμπειρους γιατρούς κι έπειτα να προκηρύξουμε θέσεις. Ήδη τρέχει μία προκήρυξη χειρουργού  που υπάρχει ενδιαφέρον και θα καλυφθεί σύντομα, αλλά κι αυτό χρειάζεται μήνες, δεν είναι αύριο”, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι θα επαναπροκηρυχθούν οι άγονες θέσεις μόνιμων γιατρών, που είναι τέσσερις στην Παθολογική, έξι στα ΤΕΠ και σημείωσε ότι πρέπει να τεθεί και προτεραιότητα στην προκήρυξη και των δύο κενών θέσεων στη ΜΕΘ.

Τέλος, ο κ. Λιούπης μίλησε για τη συνεργασία που θα πρέπει να έχουν οι Διοικήσεις μεταξύ τους για να λύνουν προβλήματα σημειώνοντας πως “υπάρχουν πολλά προβλήματα και  θα βοηθήσουμε όλοι. Και η Διοίκηση σε συνεργασία με την ΥΠΕ να μπορέσουν να βρουν γιατρούς,  που κάπου αλλού δεν έχουν έξαρση της πανδημίας να έρθουν να βοηθήσουν. Δεν είναι τώρα δουλειά του Βουλευτή να πηγαίνει να παρακαλάει τον Διοικητή της ΥΠΕ. Πρέπει να τα λύνουν μεταξύ τους”.

 

Δεν υπάρχει ομόνοια στον πολιτικό κόσμο

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, που θα λάβει η κυβέρνηση για την προώθηση του εμβολιασμού, με ένα εξ αυτών την αποστολή sms σε ανεμβολίαστους, ο κ. Λιούπης σχολίασε πως δοκιμάστηκαν τα πάντα και ίσως είναι και αυτό ένα εργαλείο.

“Η υποχρεωτικότητα δεν απέδωσε ιδιαίτερα, επομένως κάθε μέσο για να πείσεις έστω και λίγους να εμβολιαστούν είναι σημαντικό, αλλιώς θα πάμε στη φυσική ανοσία, που με την μεταδοτικότητα του ιού, θα αρρωστήσουν όλοι όσοι δεν εμβολιάστηκαν ή δεν είχαν αρρωστήσει μέχρι τώρα με τα γνωστά αποτελέσματα. Υπολογίζουν οι ειδικοί 1000 θανάτους το μήνα στην Ελλάδα. Ελπίζω να κάνουν λάθος”, ανέφερε και έριξε τα βέλη του και στον πολιτικό κόσμο, σχολιάζοντας πως δεν υπάρχει ομόνοια πάνω στο θέμα του εμβολιασμού, με τις αμφιλεγόμενες φωνές που ακούγονται.

“Το εμβόλιο είναι η πρόληψη. Τα φάρμακα βοηθούν, αλλά θα είσαι άρρωστος για να τα πάρεις. Όταν είσαι άρρωστος τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια παραμονής στο Νοσοκομείο, την είσοδό σου στη ΜΕΘ και πιθανώς και τους θανάτους, σημαίνει όμως ότι θα έχουμε και νόσηση και θανάτους. Είναι απαραίτητα, αλλά είναι βοηθητικά. Μέσω της ΕΕ προμηθευτήκαμε τα μονοκλωνικά για να δοθούν σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων, σε αυτούς που είναι στο ξεκίνημα της ασθένειας για να έχουμε αποτελέσματα. Τώρα δοκιμάζονται για ασθενείς στη Μονάδα, να δουν αν μπορούν να γλιτώσουν τη ζωή τους”, προσέθεσε.

Ο Βουλευτής υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να προφυλαχθεί ο κόσμος και σχολίασε ως ακραία και αστεία τη φημολογία πως θα πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι την νοσηλεία τους στην Εντατική, εάν νοσήσουν.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.