Αξιόπιστα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Ο κ. Γιώργος Σαχαρίδης
Θα παρέχει σύντομα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μέσω του «Green Your Move»

Αξιόπιστα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, θα παρέχει σύντομα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τα στοιχεία θα παρέχονται μέσω του διαδικτύου σε ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί, προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια ως προς το φαινόμενο που πλήττει την πόλη εδώ και αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr, η πλατφόρμα είναι ήδη έτοιμη και πρόκειται να γίνει δημόσια προσβάσιμη μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη των στοιχείων που έχουν ήδη συλλεγεί, σε μια προσπάθεια να υπάρχει μια αξιόπιστη πηγή πρωτογενούς πληροφόρησης, σε συνδυασμό και με τους σταθμούς μέτρησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας των οποίων τα στοιχεία επίσης δίνονται στη δημοσιότητα. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Green Your Move που υλοποιούν από κοινού το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και η Πνευμονολογική Κλινική του Π.Θ. μαζί με το «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, ερευνητές των οποίων ξεκίνησαν από πέρυσι τον Φεβρουάριο να καταγράφουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στον Βόλο, μέσω ενός δικτύου δώδεκα μετρητών που εγκαταστάθηκαν σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία στο πολεοδομικό συγκρότημα, προκειμένου να αποτυπωθεί ορθά η πραγματική κατάσταση στην ατμόσφαιρα της πόλης.

«Σε πραγματικό χρόνο, η μέση τιμή
που καταγράφει το σύνολο του δικτύου»

Σκοπός, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος, επίκουρο καθηγητή κ. Γιώργο Σαχαρίδη, είναι το επόμενο διάστημα να «ανοίξει» προς τους πολίτες δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον επιθυμεί να ενημερώνεται για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη, η πλατφόρμα αρχικά θα δίνει σε πραγματικό χρόνο, τη μέση τιμή που καταγράφει το σύνολο του δικτύου των μετρητών για την συγκέντρωση μικροσωματιδίων PM 2,5 στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Ωστόσο εξετάζεται να δίνονται και οι τιμές του κάθε μετρητή ξεχωριστά, κάτι που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο, μέχρι να εξοικειωθούν οι πολίτες με την πλατφόρμα. «Θέλουμε να γίνει πρώτα κατανοητό σε όλους ποιο είναι το μέγεθος του προβλήματος για να αποφευχθούν λανθασμένες ερμηνεία από στιγμιαίες, 24ωρες, μηνιαίες και ετήσιες μέσες τιμές. Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των πολιτών αλλά η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην χαθεί η ευκαιρία που μας δίνεται να λύσουμε το πρόβλημα καθώς και οι οποίες ενέργειες έχουν γίνει από πολίτες ή φορείς να μην πάνε χαμένες» δήλωσε χαρακτηριστικά στο magnesianews.gr ο κ. Σαχαρίδης

Συσχέτιση ρύπανσης και περιστατικών στο νοσοκομείο

Βασικό αντικείμενο του προγράμματος Green Your Move όμως δεν είναι αμιγώς η καταμέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά η εξέταση αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ υπερβάσεων των τιμών θέτει η ελληνική νομοθεσία για την ατμοσφαιρική ρύπανση με τον αριθμό έκτακτων περιστατικών που προσέρχονται στο αρμόδιο τμήμα επειγόντων περιστατικών με αναπνευστικά η καρδιαγγειακά προβλήματα. Όπως λέει ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Σαχαρίδης, μετά την ανάλυση των δεδομένων, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν λόγω κορωνοϊού, θα έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την περαιτέρω έρευνα και μελέτη του φαινομένου. Σε ότι έχει να κάνει πάντως με την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο, ο κ. Σαχαρίδης είναι ξεκάθαρος λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά μένει να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την έκτασή του.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.