Αυξάνεται ο αριθμός των επιζώντων απ΄τον καρκίνο

Ενισχύεται απ΄την πρόοδο στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία, όπως τονίζει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας

Ευχάριστα είναι τα νέα που συνοδεύουν τον φετινό εορτασμό της ημέρας επιζώντων απ΄τον καρκίνο, στις 6 Ιουνίου, όπως γνωστοποιεί ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Μαγνησίας.
Ένα απ΄τα σημαντικά νέα, είναι ότι αυξάνεται ο αριθμός των επιζώντων απ΄τον καρκίνο, καθώς ενισχύεται από την πρόοδο στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «γιορτάζουμε και τους τιμούμε αυτούς που επέζησαν, ενώ δίνουμε ελπίδα σε εκείνους που διαγνώστηκαν πρόσφατα. Ο αριθμός των επιζώντων αυξάνεται παγκοσμίως, ενισχύεται από την πρόοδο στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία καθώς και τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού. Το 2018 μετρήσαμε περίπου 43,8 εκατομμύρια επιζώντες από καρκίνο.

ΈΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ
με τα καλά αυτά νέα! Σας δίνουμε 3 παραδείγματα με αποτελέσματα από κλινικές μελέτες σε διαφορετικά είδη καρκίνου:
1. Τα τελευταία 50 χρόνια, χάρη στην ιατρική πρόοδο τα ποσοστά επιζώντων από αιματολογικούς καρκίνους διπλασιάστηκαν, τριπλασιάστηκαν και στη συνέχεια τετραπλασιάστηκαν.
2. Για τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου των ασθενών μειώθηκε κατά 38%.
3. Για τα παιδιά: Πριν από 40 χρόνια μόνο 1 στα 5 παιδιά επιβίωνε από καρκίνο, ενώ σήμερα πάνω από 80%.

ΟΜΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΥ ΔΡΟΜΟ:
Πολλοί επιζώντες από καρκίνο αντιμετωπίζουν καθυστερημένα διαρκείς ιατρικές, συναισθηματικές και κοινωνικές προκλήσεις, με αποτέλεσμα 7,8 εκατομμύρια παγκοσμίως να ζουν με αναπηρία (το 2017). Κατά μέσο όρο, το 50% των ασθενών σε ύφεση φοβούνται έντονα την υποτροπή. Δεδομένο που αυξάνεται σε 70% στις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού. Αυτή η ανησυχία μπορεί να είναι τόσο ισχυρή που επηρεάζει το άτομο, στις κοινωνικές του σχέσεις, στην εργασία και γενικότερα στην ποιότητα ζωής. Άγχος, απομόνωση, φόβος… η ψυχική και σωματική επιβάρυνση που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς που θεραπεύονται από καρκίνο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Αλλά πώς μπορούν να βοηθηθούν οι πρώην ασθενείς να εξαλείψουν την ανησυχία τους, αναπόφευκτη ακόμη και μετά την ύφεση της νόσου; Προωθώντας συστηματική ψυχοθεραπευτική παρακολούθηση και στήριξη, μια αποτελεσματική προσέγγιση για την ανακούφιση του φόβου που σχετίζεται με τον κίνδυνο υποτροπής…

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
προκύπτει η ανάγκη λειτουργίας ομάδων αυτοστήριξης των καρκινοπαθών μεταξύ τους με συμμετοχή ήδη αποθεραπευμένων ατόμων, που εκπαιδεύονται αρχικά και θα εποπτεύονται στη συνέχεια από επαγγελματίες ψυχολόγους ώστε να βοηθούν και να συμβουλεύουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.

ΣΑΣ ΑΦΙΕΡΩΝΟΥΜΕ
ένα θερμό μήνυμα βασισμένο στη μαρτυρία μιας γυναίκας που επιβίωσε από καρκίνο του μαστού: «Το να κάνεις κάτι με τη ζωή σου είναι δική σου επιλογή! … Το δώρο που πήρα από τον καρκίνο ήταν να μου δώσει μια νέα προοπτική, που με έκανε πραγματικά καλύτερο άτομο. Γι ‘αυτό θα θεωρώ πάντα τη διάγνωσή μου ως ευλογία και όχι κατάρα…. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων που πέρασα πολεμώντας με την ασθένεια, όταν έχανα το κουράγιο μου, επικεντρωνόμουν στους επιζώντες που έχω γνωρίσει και φανταζόμουν τον εαυτό μου ανάμεσά τους»…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.