Αυξήσεις ως και 100% στα υλικά κατασκευών και στη Μαγνησία

Καταγράφηκαν αυξήσεις 60% στο αλουμίνιο και 100% στον σίδηρο

“Φωτιά” είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα υλικά κατασκευών πανελλαδικά αλλά και στη Μαγνησία που σε ορισμένες περιπτώσεις ανέρχονται και στο 100%. Επαγγελματίες που μίλησαν στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και στο magnesianews.gr επεσήμαναν πως οι αυξήσεις αυτές, έχουν εντοπιστεί το τελευταίο τετράμηνο, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σε μία ημέρα αυξήθηκαν τιμές υλικών τρεις φορές! Παρόλα αυτά, υπογραμμίζουν πως οι αυξήσεις αυτές, οι οποίες απορροφούνται κατά κύριο λόγο από τους επαγγελματίες, δεν έχουν βάλει φρένο στην οικοδομική δραστηριότητα, μιας και καταγράφεται μεγάλη άνοδος στο κύκλο εργασιών.
Ο κ. Αλέκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλουργών Μαγνησίας μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ τόνισε πως οι αυξήσεις σε υλικά οικοδομών -κατασκευών ανέρχονται από 80 έως και 100% με τις μεγαλύτερες να εντοπίζονται στον σίδηρο. Οι αυξήσεις αυτές εντοπίστηκαν από τα Χριστούγεννα κι έπειτα, δηλαδή ενόσω βρισκόμασταν σε γενικευμένο lockdown.
“Η δικαιολογία που μας αναφέρουν είναι πως λόγω του κορωνοϊού πολλά εργοστάσια έκλεισαν, με αποτέλεσμα η ζήτηση να αυξηθεί και αυτό συνεπήρε και τις τιμές των υλικών”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στα περισσότερα συμφωνητικά για να προχωρήσει ένα έργο, προβλέπονται ανατιμήσεις στα υλικά κι έτσι οι συμφωνίες δεν …χαλάνε. Όμως μια συμφωνία μπορεί να τιναχτεί στον αέρα, εάν δεν έχει προβλεφθεί μια ενδεχόμενη αύξηση.
Παρόλη όμως την αύξηση, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως ο κλάδος έχει πολλή δουλειά και όλοι οι επαγγελματίες του χώρου, εργάζονται με ταχείς ρυθμούς. “Ο κλάδος δουλεύει πολύ, παρά τις αυξήσεις. Αυτοί που θέλουν να προχωρήσουν σε κατασκευές, το κάνουν. Τώρα εάν υπάρχουν άνθρωποι που το σκέφτονται ακόμη, αυτοί μπορεί να μην κάνουν τώρα το βήμα, όμως γενικότερα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για κατασκευές”, σημείωσε ο κ. Δημόπουλος.

Τρεις ανατιμήσεις σε μία μόλις ημέρα

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εικόνα που μεταφέρει ο κ. Κώστας Πελεκούδας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κατεργασίας Μετάλλου Μαγνησίας. “Υπάρχει αύξηση 60% στο αλουμίνιο και 100% στον σίδηρο. Σκεφτείτε ότι πριν ενάμιση μήνα αγοράζαμε τη σιλικόνη που βάζουμε γύρω από τους αρμούς 0,80 ευρώ και τώρα κοστίζει 1,60ευρώ!”, είπε ο κ. Πελεκούδας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο οι αυξήσεις παίρνουν την ανιούσα εδώ και τρεις-τέσσερις μήνες, ενώ παρατηρήθηκε σε μία μόλις ημέρα να γίνουν τρεις ανατιμήσεις σε ορισμένα υλικά.
“Υπάρχει μεγάλη ζήτηση, μεγάλη παραγωγή και ταυτόχρονα είναι πλέον μεγάλα τα κόστη υλικών και φορτίων που έρχονται από την Κίνα. Ένα κοντέινερ από την Κίνα για να έρθει πριν ήθελε 2000 δολάρια και τώρα 8000 δολάρια”, υποστήριξε ο κ. Πελεκούδας.

Παρά τις αυξήσεις η οικοδομή ανθεί

Παρ’ όλες όμως τις αυξήσεις η οικοδομή και οι κατασκευές ανθούν, όπως σημείωσε ο κ. Πελεκούδας. ” Στην καραντίνα είχαν κλείσει όλα. Ο κόσμος φαίνεται πως μάζεψε χρήματα και τώρα που άνοιξαν οι δραστηριότητες θέλει να προχωρήσει σε εργασίες, να τελειώσει οικοδομές κτλ.. Έχουμε πολλή δουλειά ως κλάδος κι ως επί τω πλείστω έχουμε απορροφήσει και τις αυξήσεις των τιμών των υλικών. Εκεί που εντοπίζεται ένα πρόβλημα είναι στις μεγάλες μεταλλικές κατασκευές καθώς υπάρχει αύξηση των υλικών και 100%”, υπογράμμισε τέλος ο ίδιος.
Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.