Αύξηση 32% στα παιδιατρικά και 25% στα παθολογικά περιστατικά στον Βόλο τις ημέρες με αέρια ρύπανση

Δεν δέχτηκαν τις βελτιωτικές προτάσεις της ερευνητικής ομάδας η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ΟΛΒ και η Χαλυβουργία

Με μία μόνο ημέρα αυξημένης ρύπανσης στον Βόλο καταγράφεται αύξηση ακόμη και 32% των παιδιατρικών περιστατικών που επισκέπτονται στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Βόλου και 25% των παθολογικών περιστατικών που αφορούν σε ενήλικες. Αυτό επισημάνθηκε μεταξύ άλλων από τον Καθηγητή Πνευμονολογίας  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επικεφαλής της έρευνας για την αέρια ρύπανση στον Βόλο κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γιώργο Σαχαρίδη. Οι δύο ερευνητές έδωσαν συγκεκριμένα στοιχεία που συνδέουν τη ρύπανση με την αυξημένη νοσηρότητα, μίλησαν για την πηγές ρύπανσης δείχνοντας τη βιομηχανία, τη θέρμανση και την κυκλοφορία των οχημάτων ως τρεις ισόποσες πηγές που προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ επεσήμανε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο ΟΛΒ και η Χαλυβουργία δεν δέχτηκαν τις προτάσεις της ομάδας για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

 

Όσο αυξάνεται η ρύπανση, τόσο αυξάνονται

και τα περιστατικά στο Νοσοκομείο Βόλου

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται άμεσα με τη νοσηρότητα. Αυτό αναδεικνύει η έρευνα που διεξήγαγε για έναν χρόνο η ερευνητική ομάδα Green Your Air με επικεφαλής τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη και τον Αν. Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιώργο Σαχαρίδη.

Χθες, στο πλαίσιο του Πανελληνίου Συνεδρίου “Ημέρες Πνευμονολογίας” παρουσιάστηκε η σύνδεση της αέριας ρύπανσης στον Βόλο με τα περιστατικά που επισκέπτονται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Αχιλλοπούλειου.

Από τα στοιχεία,  έγινε φανερό πως όταν υπάρχει αυξημένη ρύπανση,  υπάρχει αύξηση κατά 32% των παιδιατρικών περιστατικών και κατά 25% των παθολογικών περιστατικών, που αφορούν σε ενήλικες.

Ενδεικτικά, τον Μάρτιο του 2019 με μέσο όρο ΡΜ2,5 39,58 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, τα σχετιζόμενα με ρύπανση περιστατικά που επισκέφθηκαν στο ΤΕΠ ήταν 676 και τον Ιανουάριο του 2020 με 60,30 μικρογραμμάρια τα περιστατικά έφτασαν τα 761!

 

Αύξηση 32% των παιδιατρικών περιστατικών τις ημέρες με ρύπανση

Αύξηση 32% καταγράφεται στα παιδιατρικά περιστατικά που επισκέπτονται το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βόλου όταν υπάρχει αυξημένη ρύπανση. Τα παιδιά, όπως ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης παρουσίαζαν κρίσεις άσθματος και λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ όταν η ρύπανση παραμένει για δύο ή τρεις ημέρες τότε τα συμπτώματα είναι πιο έντονα.

Μάλιστα, ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε πως τα συμπτώματα που επιδεινώνει η αέρια ρύπανση φαίνονται πολύ άμεσα, καθώς αναπνέουμε συνεχώς μολυσμένο αέρα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από τις 365 ημέρες του χρόνου που διεξάγονταν η έρευνα, στις 178 ημέρες παρουσιάστηκαν αυξημένα επίπεδα ρύπανσης. Ο συνολικός αριθμός των παιδιατρικών περιστατικών που πέρασε την πόρτα του ΤΕΠ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ήταν 4271. Τις 188 ημέρες που τα ΡΜ 2,5 ήταν κάτω από το όριο των 25 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα,  στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου εξετάστηκαν 1895, ενώ τις 178 ημέρες που τα ΡΜ 2,5 ήταν πάνω από το όριο των 25μικρογραμμαρίων εξετάστηκαν 2376 παιδιά. Αυτό σημαίνει πως τις ημέρες με ρύπανση η αύξηση των παιδιατρικών περιστατικών που προστρέχει με προβλήματα στο Νοσοκομείο ανέρχεται στο 32, 43%!

Από τα στοιχεία γίνεται γνωστό ότι μια ημέρα με αυξημένη ρύπανση στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Βόλου προσέρχονται 13,35 παιδιά, ενώ μια ημέρα που δεν είναι αυξημένα τα όρια η προσέλευση είναι 10.08 παιδιά.

Πρόβλημα και στους ενήλικες- Αύξηση 25% στις εισαγωγές στο ΤΕΠ

Σχεδόν ίδια όμως είναι και η εικόνα στους ενήλικες, με την αύξηση των πολιτών που μεταβαίνουν στο ΤΕΠ του Αχιλλοπούλειου τις ημέρες με αυξημένη ρύπανση να ανέρχεται στο 25,83%.

Αναλυτικότερα, σε σύνολο 2084 παθολογικών περιστατικών που πέρασαν από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, οι 1133 ασθενείς μετέβησαν τις ημέρες με αυξημένη ρύπανση και με συμπτώματα που συνδέονται με αυτή, όπως αναπνευστικά προβλήματα, ενώ τις ημέρες που τα ΡΜ2,5 ήταν κάτω του ορίου των 25μικρογραμμαρίων τα περιστατικά ήταν 951. Αυτό δείχνει ότι ημέρες με αυξημένη αέρια ρύπανση, αυξάνονται τα παθολογικά περιστατικά στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου κατά 25,83%.

200%  πάνω τα ΡΜ 2,5 με βάση τον ΠΟΥ

Υπερβάσεις 200% στα μικροσωματίδια ΡΜ 2,5, με τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καταγράφονται στην ατμόσφαιρα του Βόλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Ειδικότερα, ο μέσος όρος των ΡΜ2,5 στον Βόλο από 1 Μαρτίου 2019 έως και 29 Φεβρουαρίου 2020 ανήλθε σε 30.03 μg/m³, όταν το ετήσιο όριο με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι 10.00 μg/m³ και με βάση την Ελληνική Νομοθεσία 25.00 μg/m³.

Αυτό σημαίνει ότι η υπέρβαση των ΡΜ2,5 στην ατμόσφαιρα του Βόλου είναι δεδομένη και εκτιμάται πως είναι αυξημένη κατά  200% με το όριο του ΠΟΥ και 20,12% με τα ελληνικά δεδομένα.

 

178 ημέρες το χρόνο υπερβαίνουν τα όρια τα ΡΜ2,5

Από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αναδεικνύεται πως η άνοιξη και ο χειμώνας είναι οι δύο κατά κύριο λόγο εποχές, που η αέρια ρύπανση βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Ο αριθμός των ημερών που η μέση ημερήσια τιμή των PM2.5 ήταν πάνω από τα 25.00 μg/m3, ημερήσιο όριο με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  είναι 178 που αντιστοιχεί στο 48.68% του χρόνου και εντοπίζεται τον Μάρτιο, Απρίλιο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2019 καταγράφηκαν 27 ημέρες υπέρβασης των ΡΜ 2,5, τον Απρίλιο οι μέρες υπέρβασης ήταν 21, από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο οι ημέρες των υπερβάσεων ήταν μονοψήφιες και η μεγάλη έκρηξη έρχεται ξανά τον Δεκέμβριο με 21 ημέρες υπέρβασης, τον Ιανουάριο με 29 (!) και τον Φεβρουάριο με 23 ημέρες υπερβάσεων.

30-40% μείωση της ρύπανσης στην καραντίνα

Ο κ. Γουργουλιάνης μίλησε όμως και για το απρόβλεπτο της έρευνας, που αν και αυτή ολοκληρώθηκε στο τέλος Φεβρουαρίου,  οι 12 μετρητές στην πόλη συνεχίζουν και καταγράφουν την αέρια ρύπανση. Το απρόβλεπτο λοιπόν ήταν η καραντίνα η οποία  «σκότωσε» τη ρύπανση, καθώς υπήρχε μείωση 30-40%. Βέβαια επεσήμανε ότι σε περιοχές που συγχρωτίζεται ο κόσμος και ταυτόχρονα υπάρχει ρύπανση εκεί ενδημεί χειρότερη πανδημία, δείχνοντας το παράδειγμα του Ισραήλ, του Μιλάνου αλλά και της Κίνας, περιοχές που είναι πυκνοκατοικημένες και ταυτόχρονα έχουν και ρύπανση. Εκεί η πανδημία έχει λάβει έντονες διαστάσεις.

Βιομηχανία- Θέρμανση-Οχήματα οι τρεις πηγές ρύπανσης της πόλης

Όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας οι τρεις βασικές και κύριες πηγές ρύπανσης της πόλης είναι η βιομηχανία, η θέρμανση και η κυκλοφορία των οχημάτων και μάλιστα σε ισόποσα ποσοστά.

Σε ότι αφορά τις πηγές της ρύπανσης, ο κ. Σαχαρίδης ανέφερε, μεταφέροντας τα στοιχεία της έρευνας πως οι πηγές χωρίστηκαν σε πέντε βασικές κατηγορίες με βάση την γεωγραφική τους κατανομή:

    Ρύπανση που προκαλείται μέσα στην πόλη του Βόλου.
    Μεταφερόμενη ρύπανση από τον Βορρά.
    Μεταφερόμενη ρύπανση από την Ανατολή.
    Μεταφερόμενη ρύπανση από τον Νότο.
    Μεταφερόμενη ρύπανση από την Δύση

    Στον Βόλο η ρύπανση προέρχεται κυρίως από τη θέρμανση/εστίαση και την κυκλοφορία οχημάτων, όπως και στον βορρά, στο ανατολικό τμήμα της πόλης η ρύπανση έρχεται από τη βιομηχανική δραστηριότητα αλλά και τους άλλους δύο παράγοντες, στο νότιο τμήμα της πόλης η ρύπανση προέρχεται από τη βιομηχανική δραστηριότητα και δυτικά από τη βιομηχανική δραστηριότητα και την κυκλοφορία των οχημάτων.

     

    Βελτιωτικές Δράσεις

    Η ερευνητές πρότειναν βελτιωτικές κινήσεις για την ποιότητα του αέρα στην πόλη κι αυτές είναι:

    Βιομηχανική Ζώνη Βόλου: Εγκατάσταση μετρητών PM5 για λεπτομερή επιμερισμό πηγών της ρύπανσης που έρχεται από δυτικά & δενδροφύτευση με δέντρα που βελτιώνουν τα επίπεδα των PM2.5.
    Δήμος Βόλου: Ρύθμιση φαναριών για μείωση κυκλοφοριακής συμφόρησης, δενδροφύτευση με δέντρα που βελτιώνουν τα επίπεδα των PM5, εγκατάσταση ενημερωτικών πινακίδων για την ποιότητα του αέρα σε πραγματικό χρόνο.
    Εφαρμογή των καλύτερων διαθέσιμων τεχνολογιών (BATs) προτεινόμενων από την ΕΕ για την βελτίωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος στην ΑΓΕΤ.
    Αστικά ΚΤΕΛ Βόλου: Επανασχεδιασμό δικτύου, Δημιουργία συστήματος τηλεματικής σε πραγματικό χρόνο & Διάθεση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για να είναι εφικτή η μετεπιβίβαση με το ίδιο εισιτήριο σε δεύτερο λεωφορείο.
    <Εγκατάσταση δικτύου μετρητών σε Αγρία, Άγιο Γεώργιο και Βελεστίνο. Γύρισαν την πλάτη στις προτάσεις η Περιφέρεια, ο ΟΛΒ και η Χαλυβουργία

    Η ερευνητική ομάδα, όπως πολλάκις είχε επισημάνει και μέσω της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ο κ. Σαχαρίδης, είχε προτείνει τις βελτιωτικές κινήσεις για την ποιότητα του αέρα της πόλης στους τοπικούς φορείς, στην αυτοδιοίκηση και σε όσους συμβάλουν με τον τρόπο τους στη ρύπανση.

    Όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση την…πλάτη στις προτάσεις γύρισαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Οργανισμός Λιμένα Βόλου και Χαλυβουργία με τον κ. Σαχαρίδη να σημειώνει μόνο πως ” δεν δέχτηκαν τις προτάσεις μας”.

    Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
    Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.