Αύξηση τιμών σε 580 φάρμακα …για να ξανακυκλοφορήσουν στην αγορά

Ενώ συνεχίζονται οι πολλές ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων

Αλαλούμ επικρατεί στον χώρο του φαρμάκου τα τελευταία χρόνια, με συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, μικρή συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ, ταυτόχρονες παράλληλες εξαγωγές και άδεια ράφια στα φαρμακεία, που έχουν αντίκτυπο στους ασφαλισμένους που ενώ πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν το φάρμακό τους.

Χθες, ανακοινώθηκε για ακόμη μία φορά μία νέα αύξηση των τιμών σε 580 φαρμακευτικά σκευάσματα και ο κ. Γιάννης Κατσιόπουλος , μέλος του ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας και πρόεδρος της συνεταιριστικής φαρμακαποθήκης στον Βόλο μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έγινε αυτή η αύξηση.

Ο κ. Κατσιόπουλος σημείωσε ότι οι αυξομειώσεις στις τιμές των φαρμάκων χρονολογούνται  από τα χρόνια των μνημονίων, όταν με τις οδηγίες της ΕΕ ξεκίνησαν οι τιμές να μειώνονται με σκοπό την ελάφρυνση του ασφαλισμένου και την επάρκεια των φαρμάκων. Αυτή, εξήγησε ο ίδιος, ήταν μία πολιτική που ακολουθήθηκε και μετά, εξυπηρετώντας όμως και άλλα συμφέροντα, όχι μόνο τον φαρμακευτικών αλλά και κάποιων χονδρεμπόρων όπου έκαναν παράλληλη εξαγωγή.

«Όταν ένα φάρμακο σε μια χώρα της ΕΕ έχει υποδεκαπλάσια τιμή ανοίγεται ένα πολύ μεγάλο εμπορικό κομμάτι και τελικός αποδέκτης αυτής της κατάστασης είναι ο Έλληνας ασφαλισμένος, όπου πληρώνει την ασφάλειά του συν τις επιβαρυμένες συμμετοχές και δεν μπορεί να βρει το φάρμακό του στο τέλος της ημέρας», τόνισε ο κ. Κατσιόπουλος.

Στην ανατιμημένη λίστα των 580 σκευασμάτων η ανατίμηση στην τελική τιμή, χωρίς τη συμμετοχή, σύμφωνα με τον κ. Κατσιόπουλο δεν θα ξεπερνά τα 10 ευρώ.

«Αυτό είχε συζητηθεί πριν από αρκετό καιρό να γίνει, γιατί για κάποιους κωδικούς ήταν ασύμφορο για τις εταιρείες να τους διακινούν πλέον και ήταν καθαρά θέμα βιωσιμότητας της κίνησης του φαρμάκου», είπε ο κ. Κατσιόπουλος και συνέχισε εξηγώντας ότι οι ανατιμήσεις προς τα πάνω αφορούν σκευάσματα απ’ όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες.

«Αφορούν κυρίως φάρμακα παλαιότερης τεχνολογίας, τα οποία με την πάροδο των χρόνων εισαγωγικά ξεπεράστηκαν από νέα φάρμακα, ωστόσο κάποιοι ασθενείς και κάποιοι γιατροί μείναν στη συνταγογράφηση αυτών γιατί είτε ταίριαζε στο δοσομετρικό σχήμα, είτε ένα νέο φάρμακο να πείραξε έναν ασθενή.

Αυτό οδήγησε στο αυτά τα φάρμακα να μην κυκλοφορούν ευρέως με τη διαρκή μείωση της τιμής τους. Η αύξηση αυτή ίσως να βοηθήσει να ξαναβγούν κάποια σκευάσματα στην αγορά,  γιατί οι ελλείψεις έχουν χτυπήσει κόκκινο ακόμη μία φορά με τον Αύγουστο ακόμη να μην έχει μπει, γιατί τον Αύγουστο οι εταιρείες κλείνουν, οι προμηθευτικές γραμμές προς τις φαρμακαποθήκες παύουν να ισχύουν, οπότε σ’ ένα πλαίσιο διαρκών ελλείψεων εμείς θα κληθούμε να διαχειριστούμε κι ακόμη μία έλλειψη», υπογράμμισε ο κ. Κατσιόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί οι ασφαλισμένοι να δουν μια μικρή αύξηση στις συμμετοχές, όμως αυτή θα απορροφηθεί στο υπόλοιπο σύνολο. Βέβαια, ο κ. Κατσιόπουλος τόνισε πως τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες ασφαλισμένοι πληρώνουν υπέρογκες συμμετοχές που δεν ανταποκρίνονται όμως στις αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων σημειώνοντας ότι οι αποζημιούμενες τιμές των φαρμάκων έχουν πέσει πάρα πολύ, δηλαδή αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και  η συμμετοχή αυξάνεται γιατί μετακυλίει το κόστος ο ΕΟΠΥΥ από τη δική του ευθύνη στον ασφαλισμένο.

Ταυτόχρονα ο κ. Κατσιόπουλος αναφερόμενος στην αύξηση των τιμών των 580 σκευασμάτων ανέφερε πως η πολύ μικρή αυτή αύξηση στη συμμετοχή έχει  τελικό σκοπό να εξασφαλιστεί έστω και μια μικρή ποσότητα από ένα συγκεκριμένο φάρμακο που οι φαρμακοποιοί δυσκολεύονται πολύ να βρουν, καθώς έρχονται σε δύσκολη  θέση απέναντι στον ασφαλισμένο όταν του λένε πως δεν έχουν το φάρμακό του στα ράφια του φαρμακείου τους.

«Θα φτάσουμε στην εποχή με τα κατοχικά κουπόνια. Ο ασφαλισμένος με τις ελλείψεις που υπάρχουν  γυρίζει από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρει το φάρμακό του», επεσήμανε.

Συνεχείς οι ελλείψεις στα ράφια των φαρμακείων

Στο μεταξύ, οι ελλείψεις σε σκευάσματα εξακολουθούν να είναι πολλές, με τις παιδικές κορτιζόνες, τα απλά αντιβιοτικά, τα παυσίπονα αλλά και τα ενέσιμα για τους διαβητικούς να είναι σε πολύ μεγάλη έλλειψη.

«Ένας σημαντικός παράγοντας έλλειψης του σκευάσματος για τους διαβητικούς είναι και οι παράλληλες εξαγωγές.  Υπάρχει η περιβόητη λίστα του ΕΟΦ, η οποία καταρτίζεται εβδομαδιαίως έχει ποια φάρμακα απαγορεύεται να εξαχθούν. Ωστόσο εκεί που ξεκίνησε να υπάρχει μία μικρή επάρκεια στη χώρα, δηλαδή να καλύπτουμε τις τρέχουσες υποχρεώσεις της εβδομάδας, τότε όλος περιέργως για μία εβδομάδα άνοιξαν οι εξαγωγές στον κωδικό και μετά τις ξανακλείσανε», σημείωσε ο κ. Κατσιόπουλος, ο οποίος μίλησε για τον αγώνα μεταξύ αποθηκών, εταιρειών κ.ο.κ., που δίνουν ασφαλισμένοι και φαρμακοποιοί για να βρουν τα υπό έλλειψη φάρμακα.

«Δεν βλέπω κάποια σοβαρότητα στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος των ελλείψεων. Δυστυχώς όλη η ραχοκοκαλιά της υγείας στην χώρα είναι σε πολύ άσχημα επίπεδα», κατέληξε ο ίδιος.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.