Χ. Μάνδρος: «Χαμογελάμε μετά από 1,5 χρόνο πίεσης, αλλά η πανδημία δεν έχει τελειώσει»

Σε μερική κανονικότητα έχει επιστρέψει το Νοσοκομείο Βόλου

Χαμόγελα αισιοδοξίας είναι ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των ιατρών και νοσηλευτών του Νοσοκομείου Βόλου, καθώς καταγράφεται μία μεγάλη ύφεση των νοσηλειών ασθενών με κορωνοϊό, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται πλέον αυτή η έντονη πίεση που υπήρχε από τον Οκτώβριο του 2021, όταν και το Νοσοκομείο ξεκίνησε να νοσηλεύει ασθενείς με κορωνοϊό. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Β’ Παθολογικής και της Κλινικής Covid κ. Χαράλαμπο Μάνδρο, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα πρέπει παρά την όποια άρση μέτρων για χρήση μάσκας κτλ, οι πολίτες, έχοντας κατακτήσει την εμπειρία αυτών των ετών, να προφυλάσσονται όπου και όταν πρέπει.

 

«Προσπαθούμε κι εμείς να κηρύξουμε το πέρας της πανδημίας αλλά δεν μας βγαίνει ακόμη, μακάρι να το δούμε σύντομα, όμως χαμογελάμε μετά από 1,5 χρόνο μετά από όλη αυτή την πίεση από τον Οκτώβριο του 2020 και χαμογελάμε γιατί έχουμε 5 άτομα στην κλινική και έναν ασθενή στη ΜΕΘ,  ενώ τα θετικά τεστ είναι λίγα και είμαστε σε ιστορικά χαμηλά όλου αυτού του διαστήματος», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνδρος μεταφέροντας το κλίμα που υπάρχει αυτή την περίοδο στο Νοσοκομείο Βόλου.

Ο ίδιος επεσήμανε πως συνεχίζονται μεν οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό, όμως αυτές είναι πολύ λίγες, καθώς την τελευταία εβδομάδα έγιναν μόλις τρεις. «Οι ασθενείς που νοσηλεύουμε έχουν σοβαρές συνοσηρότητες, είναι ανοσοκατασταλμένοι και αυτό τους καθυστερεί με το ιό για να συνεχιστεί η νοσηλεία τους στις παθολογικές κλινικές. Και χθες πήραμε εισαγωγή, δεν μπορούμε να πούμε ότι ο ιός έχει εξαλειφθεί από την κοινότητα, αλλά δεν έχει αυτή την επικράτηση που είχε τον προηγούμενο καιρό», εξήγησε ο κ. Μάνδρος.

 

Δεν έχει κηρυχθεί η νόσος ενδημική- Συζητείται η υπο- παραλλαγή της Δέλτα

Όπως σημείωσε ο κ. Μάνδρος, μπορεί οι νοσηλείες να είναι ελάχιστες πλέον, όμως επίσημα ο ιός δεν έχει κηρυχθεί ενδημικός ακόμη. Η ιατρική κοινότητα αναμένει τον ECDC ή τους λοιμωξιολογικούς οργανισμούς να το πράξουν, αν και έχει ξεκινήσει να συζητείται η ύπαρξη υποπαραλλαγής της Δέλτα. «Δεν ξέρω πόσο εύκολα,  εάν δεν μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα,  μπορούμε να πούμε ότι τα σταματάμε όλα και γυρίζουμε στα παλιά,  προ κορωνοϊού.

Μάλιστα, ο Διευθυντής της Covid Κλινικής ανέφερε πως δεν είναι αδικαιολόγητη η όποια φοβία του κόσμου για το επόμενο χρονικό διάστημα. «Εάν δούμε τη μεγάλη εικόνα , υπάρχει μια ανισομερής κατανομή του εμβολιασμού στην υφήλιο. Υπάρχουν κομμάτια πληθυσμών σε Αφρική και Ασία που είναι ανεμβολίαστα, κι αυτό λένε οι ειδικοί μπορεί να δημιουργήσει νέες μεταλλάξεις που με την παγκοσμιοποίηση να μεταδοθούν στον υπόλοιπο κόσμο. Αν κοιτάξουμε και τη δική μας εικόνα, στην Παθολογική μπαίνουν με σκληρό screening για να μην υπάρξει θετικό κρούσμα. Σε αυτή την παθολογική ένας να μπει και να είναι θετικός, με την μεταδοτικότητα που υπάρχει θα νοσήσουν 3-4 κι άντε πάλι από την αρχή. Πάντα υπάρχουν τα άχυρα έτοιμα να πάρουν φωτιά με το σπίρτο. Ακόμη δεν είναι εύκολο να κηρύξουμε το τέλος της πανδημίας», τόνισε.

Πρέπει να φερθούμε έξυπνα και σύμφωνα με την εμπειρία που αποκτήσαμε

Αναφορικά με την άρση των μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας, ο κ. Μάνδρος σχολίασε πως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν, όμως οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν με σοβαρή νόσο. Σημείωσε πως κάποτε θα πρέπει να γυρίσουμε σε μια μορφή κανονικότητας από την άλλη, κάθε πολίτης θα πρέπει να τηρεί ορισμένα μέτρα, που είναι στη διακριτική του ευχέρεια.

«Νομίζω ότι μάθαμε πως μεταδίδεται ο ιός, όταν θα βρεθούμε σε έναν συνωστισμό θα πρέπει να βάλουμε μία μάσκα κι ας έχουν αρθεί μέτρα. Έχουμε αυτή την ωριμότητα πλέον. Επίσης , εάν έχουμε συμπτώματα και έχουμε και ευαίσθητα άτομα στη οικογένεια ας κάνουν ένα τεστ για να μην μπούμε σε περιπέτειες. Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από όλους μας,  μας οδηγεί πέραν της όποιας εντολής έχει δοθεί. Πρέπει να φερθούμε πιο έξυπνα και ευέλικτα με βάση την εμπειρία μας όλου αυτού του καιρού», τόνισε ο κ. Μάνδρος.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε εάν θα υπάρχουν νέοι ιοί οι μεταλλάξεις

Στο σημείο αυτό ο κ. Μάνδρος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξουν νέοι ιοί ή μεταλλάξεις του covid που να απασχολήσουν πάλι την κοινωνία.

«Κατά καιρούς υπήρχαν και θα υπάρχουν καινούργιοι ιοί κτλ. Νομίζω ότι περισσότερο θα μπορέσουμε να σταθούμε στις πιθανές μεταλλάξεις που θα προκύψουν από τον covid κι αυτό θα μας ανησυχούσε. Αν δούμε πως η Όμικρον εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο ήταν κάτι πολύ γρήγορο άρα κάλλιστα οποιαδήποτε μετάλλαξη θα μπορούσε να εμφανιστεί οπουδήποτε και θα μπορούσε να μας πιάσει. Πόσα από αυτά θα μπορέσουν να επιβιώσουν και με δεδομένο το τείχος που έχει γίνει από τα εμβόλια, το οποίο δεν είναι μικρό, είναι θέμα που δεν μπορεί να το προβλέψει κανείς εύκολα», εξήγησε ο έμπειρος παθολόγος.

 

Επιστροφή στη …μερική κανονικότητα στο Νοσοκομείο

Ο κ. Μάνδρος όμως μίλησε και για την καθημερινότητα του Νοσοκομείου. Σημείωσε από τη Δευτέρα πρακτικά «άνοιξε» και η Β’ παθολογική κλινική, η οποία είχε λειτουργήσει όλο αυτό το διάστημα ως covid κλινική και τις δύο πρώτες ημέρες καλύφθηκαν τα κρεβάτια.

«Γυρίσαμε στην Παθολογική στις παλιές εποχές, όμως ακόμη υπάρχει μερική κανονικότητα, καθώς υπάρχουν τα εξωτερικά ιατρεία που ακόμη δεν έχουν επανέλθει», είπε ο κ. Μάνδρος. Βέβαια ο ίδιος έθιξε και το θέμα στήριξης του Νοσοκομείου με ιατρικό προσωπικό, επισημαίνοντας πως στην Α’ Παθολογική υπηρετούν πέντε παθολόγοι και ακόμη πέντε στη Β’ Παθολογική, συνυπολογίζοντας και τη βοήθεια γιατρού από το ΚΥ Αργαλαστής, ενώ ο Οργανισμός προβλέπει 14 θέσεις.

«Αυτή τη διετία προκηρύχθηκαν επτά θέσεις  και βγήκαν άγονες. Είναι μη θελκτικό το επάγγελμα του νοσοκομειακού παθολόγου. Θέλουμε βοήθεια, καθώς παραμένουν κενά. Υπάρχουν  συνάδελφοι που θα βγουν στη σύνταξη και είναι αυτοί που έχουν  κρατήσει «όρθια» την Παθολογική και έχουν ήδη καταπονηθεί. Τα θέματα είναι οριακά», είπε ο ίδιος σημειώνοντας πως έρχονται σε λίγο καιρό και συνταξιοδοτήσεις, που θα δυσχεραίνουν περισσότερο την κατάσταση.

 

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.