Χ. Στρατηγόπουλος: Να μη γίνει τόπος δοκιμών ο Βόλος και η Μαγνησία

Έκανε λόγο για οριακή νομιμότητα και διοικητικές επιλογές στην καύση Compost A’

Δεν θέλουμε άλλα πειράματα στην περιοχή μας και σαν πρώτο βήμα ζητάμε, ως επιτροπή επιστημονικών φορέων και συλλόγων, την ανάκληση της σύμφωνης γνώμης της Γραμματείας Στερεών Αποβλήτων για τη δοκιμαστική καύση του συγκεκριμένου υλικού, δήλωσε στο Ράδιο ΕΝΑ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, εκτίμησε ότι το ζήτημα της πειραματικής – δοκιμαστικής καύσης του Compost A’ (από την επεξεργασία σύμμεικτων αστικών αποβλήτων), στη φάση που είμαστε «δεν θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με νομικές κινήσεις, καθώς μιλάμε για καταστάσεις οριακής έστω νομιμότητας και για διοικητικές επιλογές, που πρέπει να ανακατευθυνθούν, διότι δεν είμαστε σε καλό δρόμο σε σχέση με το τι συμβαίνει στην περιοχή».

Ο κ. Στρατηγόπουλος ανέφερε ότι η επιτροπή των επιστημονικών φορέων και συλλόγων δημιουργήθηκε πριν έναν χρόνο περίπου, ώστε να εκφράζει άποψη, κατά το δυνατόν συγκροτημένη και ολιστική, για σοβαρά ζητήματα που αφορούν στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και ευρύτερα την περιοχή της Μαγνησίας.
Στην επιτροπή ο Δικηγορικός Σύλλογος συμμετέχει και έχει αποφασίσει ότι θα εκφράζεται, μέσω αυτής, γιατί ο ΔΣΒ, ανεξάρτητα αν σε συγκεκριμένα θέματα δεν μπορεί να έχει αυτοδύναμα δική του ολοκληρωμένη επιστημονική άποψη, οφείλει να συνομιλεί με τους άλλους επιστημονικούς φορείς, στο πλαίσιο ενός επιστημονικού διαλόγου, να προτείνει θέματα στους κεντροβαρείς φορείς της πόλης και της περιοχής, σε σχέση με λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν, ώστε να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, επισήμανε ο κ. Στρατηγόπουλος.

«Ανάπτυξη δεν είναι μόνο να καπνίζουν τα φουγάρα…»
«Θα πω εντελώς επιγραμματικά ότι ανάπτυξη δεν είναι μόνο να καπνίζουν τα φουγάρα, αλλά να φέρουν οικονομική οφέλη σε μια περιοχή, χωρίς να υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις τις οποίες η δική μας γενιά ή πολύ περισσότερο οι επόμενες γενιές, θα βρουν μπροστά τους», τόνισε ο πρόεδρος των δικηγόρων.
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Δικηγορικός Σύλλογος κλήθηκε, με πρωτοβουλία της προέδρου του ΤΕΕ, για συζήτηση και επεξεργασία της θέσης της επιτροπής, σε σχέση με την εμφανιζόμενη δοκιμαστική – πειραματική καύση του compost τύπου Α’.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγόπουλο, τα μέλη της επιτροπής, μετά από διάλογο, έκριναν ότι έχουμε τα εξής στοιχεία που είναι κομβικής σημασίας για την αξιολόγηση του ζητήματος:
1. Έχουμε ένα υλικό, το compost τύπου Α’, που με βάση την κατάταξή του στον πίνακα υλικών, είναι προορισμένο για άλλες χρήσεις, όχι όμως για χρήση ως απορριμματογενούς καυσίμου.
2. Έχουμε την περίπτωση παραγωγής και μεταφοράς αυτού του υλικού από τον Ειδικό Διαβαθμικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής, με διαδικασίες που δεν είναι γνωστές, σε σχέση με τη διαμόρφωση του προϊόντος και τις συνθήκες μεταφοράς του προς καύση.
3. Δεν έχουμε τον κανόνα, δηλαδή τη διαδικασία καύσης ενός υλικού από κατάλογο που είναι ρητά εναλλακτικό καύσιμο, αλλά την κατ’ εξαίρεση έγκριση της δοκιμαστικής – πειραματικής καύσης, μέσω της Γραμματείας Στερεών Αποβλήτων.
«Αυτά τα στοιχεία μας οδήγησαν στη θέση ότι δεν μπορεί για ακόμη μια φορά το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, να αποτελεί πεδίο δοκιμής. Δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή που, κατά την άποψη πολλών, αντιμετωπίζει ήδη περιβαλλοντικά ζητήματα να έχουμε νέες πειραματικής μορφής προκλήσεις, χωρίς να υπάρχουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα για το τι μπορούν να προκαλέσουν και να έχουμε ερωτηματικά, για το κατά πόσο θα είναι περιβαλλοντικά ουδέτερα ή αντίθετα θα συμβάλλουν στην περαιτέρω περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής», ανέφερε ο Χρήστος Στρατηγόπουλος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.