Χαράλαμπος Μάνδρος στο Ράδιο ΕΝΑ: Αυτό που βιώνουμε μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας

Ο Διευθυντής κλινικών Covid του Νοσοκομείου μίλησε για την πανδημία και τα όρια του «Αχιλλοπούλειου»

Φορά καθημερινά την στολή του …αστροναύτη και μπαίνει στη μάχη έτοιμος να προσφέρει, αλλά γνωρίζοντας ταυτόχρονα πως οι πιθανότητες να «λαβωθεί» από τον κορωνοϊό είναι μεγάλες. Ο Διευθυντής των κλινικών Covid του Νοσοκομείου Βόλου, παθολόγος κ. Χαράλαμπος Μάνδρος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή για τον καθημερινό αγώνα που δίνει το έμψυχο δυναμικό του Νοσοκομείου στην περίθαλψη των νοσηλευομένων, τονίζοντας πως αυτό που βιώνουν γιατροί και νοσηλευτές μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας, ενώ εκφράζει και την ανησυχία του για πιθανή μόλυνση από τον κορωνοϊό των λιγοστών γιατρών που έχουν μείνει να μάχονται.

Οι συνθήκες παραπέμπουν σε πολεμικό σκηνικό και εσείς είστε οι μάχιμοι και το ερώτημά μου εάν ξεκουράζεστε, εάν παίρνετε άδεια ή ρεπό μάλλον είναι ουτοπικό…

Το ερώτημα είναι πότε θα νοσήσουμε κι εμείς, γιατί είναι τέτοια μεγάλη η έκθεση, που με μαθηματική ακρίβεια που όσοι έχουμε εμπλακεί και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα νοσήσουμε κι εκεί είναι που θα δοκιμαστεί ακόμη περισσότερο το σύστημα με το ποιος θα αντικαταστήσει αυτούς που θα βγουν μπροστά. Ζούμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Αν έλεγε κάποιος πριν ενάμιση μήνα ότι θα φτάναμε να νοσηλεύουμε κάθε μέρα, είχαμε χθες 102 ασθενείς, θετικούς, οι περισσότεροι με μεγάλες αναπνευστικές ανεπάρκειες, με μεγάλες παροχές οξυγόνου , θα έλεγε κάποιος ότι ήταν κινδυνολόγος και ότι θα ήταν μια εικόνα από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Δυστυχώς όμως είναι αυτό που βιώνουμε. Αυτό που είναι πιο ανησυχητικό και θεωρώ ότι είναι πιο δύσκολο στη διαχείρισή του, είναι ότι εκεί που πιστέψαμε ότι είχαμε μόνο να διαχειριστούμε τους ασθενείς που είχαν κολλήσει πριν απο το lockdown και ακολουθούσαν τους γιατρούς με παραμονή κατ’ οίκον, με τις οδηγίες και τα φάρμακα και κάποια στιγμή εάν επέμεναν τα συμπτώματα έπρεπε να περάσουν στη διαχείριση από τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, δυστυχώς βλέπουμε κάθε μέρα ότι οι μισές και πλέον εισαγωγές είναι ασθενείς που έχουν νοσήσει μετά το Lockdown. Αυτό σε συνδυασμό με τα μεγάλα νούμερα που παρουσιάστηκαν σε περιστατικά από τον ΕΟΔΥ τις τελευταίες ημέρες, που κάποιες ημέρες ήταν τρίτη η Μαγνησία πανελλαδικά, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, αν δεν έχουμε πιάσει κορυφή και αντί να αρχίσουν να μειώνονται με τον καιρό ξαναρχίζουν να ανεβαίνουν και περάσουμε σε ένα δεύτερο ή τρίτο κύκλο δεν ξέρω ποιος θα αντέξει να τα κάνει όλα αυτά.

Δεν τηρούνται τα μέτρα; Φταίνε άλλοι παράγοντες;

Δεν ξέρω πραγματικά. Είναι ένας μήνας που βρίσκομαι μεταξύ δουλειάς και σπιτιού μόνο, δεν έχω επαφή έξω με την κοινωνία. Το μόνο που κατάφερα προ ημερών είναι να περπατήσω λίγο στην παραλία και για να είμαι ειλικρινής δεν είχε πολύ κόσμο το βράδυ, δεν ξέρω όμως για την υπόλοιπη μέρα. Αν δεν αποδίδει το Lockdown είναι μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορείς να έχεις τόσα προβλήματα με την οικονομία, έχουν κλείσει όλα και παρά ταύτα να συνεχίζουμε με καινούργιους ασθενείς. Δεν ξέρω που θα πάμε…

Ο μέσος όρος νοσηλείας ασθενούς με Covid είναι συγκεκριμένος;

Αυτό που χρησιμοποιούμε ως κριτήριο, είναι όπως γράφουν τα βιβλία κι έχει δείξει και η δική μας εμπειρία αλλά και η εμπειρία όλου αυτού του καιρού, από τα συγγράμματα, όλα τα κακά τα περιμένει κάποιος στις επτά με δέκα ημέρες, οπότε είναι πολύ σημαντικό το ιστορικό που μας δίνουν οι ασθενείς για το πότε ξεκίνησαν τα συμπτώματα, παράλληλα με κάποιους δείκτες που βλέπουμε, τις απεικονίσεις, την κλινική εικόνα, οπότε εάν συμπληρωθούν μια εβδομάδα με δέκα ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα, τότε είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε και σε εξιτήριο με πάρα πολύ μεγάλη ασφάλεια και πάντα με την οδηγία στους ασθενείς ότι εάν διαπιστώσουν οτιδήποτε, εμείς είμαστε εδώ. Όμως αυτό δεν χρειάστηκε, δεν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα, πήγαν όπως τα περιμέναμε κι όπως γράφουν τα βιβλία μας.

Υπήρξαν ασθενείς που δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα , ωστόσο νόσησαν πιο βαριά;

Πρακτικά αυτό που γίνεται είναι το εξής. Στην βιβλιογραφία συζητιέται ότι υπάρχει κάποιος γενετικός παράγοντας, ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι ασθενείς να εμφανίζουν βαρύτερη εικόνα και κάποιοι άλλοι όχι και μάλιστα πιθανώς σχετίζεται με το φύλο γι’ αυτό και στους άνδρες είναι περισσότερο έντονο αυτό απ’ ότι στις γυναίκες. Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι σ’ αυτές τις επτά με δέκα ημέρες, παρουσιάζουν μία επίταση ολων των φαινομένων κι εκεί που παίζουν ρόλο τα υποκείμενα προβλήματα είναι ότι εκεί δοκιμάζονται οι αντοχές του ασθενούς. Είχαμε καταστροφικές εικόνες και κλινικά και εργαστηριακά από νέους ανθρώπους 35, 40, 45 χρονών χωρίς προβλήματα, χωρίς τίποτα, ούτε καν ένα τσιγάρο δεν είχαν καπνίσει και φτάσανε μέχρι το χείλος του γκρεμού και χρειάστηκε να τους υποστηρίξουμε με μεγάλα ανοίγματα οξυγόνου. Άνθρωποι χωρίς κανένα πρόβλημα ούτε καν λίγη παχυσαρκία. Υπήρχαν όμως οι αντοχές και με τη βοήθεια τη δικιά μας άντεξαν και πήραν εξιτήριο χωρίς καν την υποστήριξη οξυγόνου. Ήταν πολύ εντυπωσιακή η αλλαγή. Εκεί παίζουν τον ρόλο παίζουν τα υποκείμενα νοσήματα. Δείχνοντας έναν άνθρωπο ο οποίος είναι 80 ετών, έχει τρία- τέσσερα προβλήματα, έχει ίσως παλιά εγκεφαλικά ή οτιδήποτε άλλο και αυτός να υποβληθεί σ’ ένα τόσο έντονο στρες. Είναι δύσκολο γιατί απορρυθμίζονται και τα υπόλοιπα προβλήματα.

Με την υλικοτεχνική υποδομή τι γίνεται; Υπάρχουν περιθώρια για άλλες αλλαγές, όπως έγινε για παράδειγμα η μετατροπή των Παθολογικών και της Ουρολογικής σε κλινικές Covid;

Υπάρχει ένα «task force», όπου κάθε πρωί στις 8 συνεδριάζουμε και εκτιμάται η κατάσταση και ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Ήδη έχει ετοιμαστεί το επόμενο βήμα αν ξεφύγουμε από αυτό τον αριθμό των ασθενών που έχουμε τώρα και που τώρα διαχειρίζεται με τις κλινικές που έχουμε. Στο θέμα του χώρου, ήδη έχει προετοιμαστεί το επόμενο βήμα, το οποίο είναι σημαντικό γιατί και σε μας δημιουργεί ασφάλεια. Από την άλλη όμως, υπάρχει και το δεδομένο πως όσους χώρους κι αν ανοίξεις χρειάζεσαι και προσωπικό, το οποίο δεν είναι κάτι που το βρίσκεις εύκολα. Με τις συμπτύξεις των κλινικών μπορεί να καταφέρεις να κερδίσεις κρεβάτια με οξυγόνο. Για το κομμάτι των νοσηλευτών ενημερωθήκαμε πως θα υπάρχει ενίσχυση από την Περιφέρεια με κάποιες προσλήψεις και πρακτικά κερδίζουμε χρόνο αυτές τις ημέρες, γιατί ερχόμαστε και πιο κοντα στο να ενισχυθούμε και με περαιτέρω νοσηλευτές και να αντέξουμε την πίεση. Στο κομμάτι των γιατρών, υπάρχει πρόβλημα γιατί μπήκαμε σ’ αυτή τη διαδικασία πάρα πολύ άσχημα και από τους τέσσερις γιατρούς, που αποτελούν πρακτικά και τον πυλώνα της κλινικής Covid, που είναι ειδικότητας γιατροί, παθολόγοι και εντατικολόγοι αυτοί που τη στηρίζουν, ήδη ο ένας από τους τέσσερις νοσεί, οπότε έχουν μείνει τρεις. Αν υπάρξει και δεύτερη αποχώρηση τότε θα είναι πολύ δύσκολη η υποστήριξη. Έχουν έρθει υποειδικότητες και υποστηρίζουν, αλλά η βάση, δεν μπορεί να είναι κάποια άλλη. Έχει φτάσει πραγματικά τα όρια.
Εκτός κι αν υπάρχει ενίσχυση με τους ιδιώτες γιατρούς αν προχωρήσει γρήγορα αυτή η διαδικασία…
Σαφώς, αυτό είναι κάτι σημαντικό. Βέβαια είναι εντελώς διαφορετικά προσανατολισμένη η άσκηση ιατρικής για τους συναδέλφους που δουλεύουν από τα ιατρεία τους από τους νοσοκομειακούς. Είναι και αρκετά δύσκολο να βάλεις ανθρώπους που έχουν φύγει 15 και 20 χρόνια από τα Νοσοκομεία να λειτουργήσουν με έναν τρόπο που είναι πραγματικά ξένος για τους ίδιους. Σε κατάσταση ανάγκης όμως πρέπει να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο.

Προτάθηκε κάποια στιγμή επισκευή και χρήση τμημάτων του παλιού Νοσοκομείου;

Ναι, αυτό είναι μια συζήτηση και συμμετείχα σε μια συνάντηση με τον κ. Σερέτη την Κυριακή το πρωί. Οι τεχνικές υπηρεσίες είπαν ότι είναι αδύνατο ωστόσο να υποστηριχθεί, ήταν η άποψη των ειδικών κατά πόσο θα μπορούσε να είναι λειτουργικό.

Οι υπόλοιπες βαριές ή πιο ελαφριές παθήσεις αντιμετωπίζονται, προλαβαίνει το έμψυχο δυναμικό να ανταποκριθεί;

Λόγω της κατάστασης έχουν ανασταλεί τα τακτικά χειρουργεία κι αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα και το πρόβλημα αυτό το βίωσαν οι συνάδελφοι χειρουργοί μετά το πρώτο lockdown που όταν ξαναλειτούργησαν τα χειρουργεία οι ασθένειες ήταν αρκετά παραμελημένες. Αυτό είναι σαφώς ένα μεγάλο πρόβλημα κι ελπίζουμε σύντομα να αποκατασταθεί. Από την άλλη, αυτό που είναι πάρα πολύ ανησυχητικό, είναι ότι ακόμη και οι επείγουσες καταστάσεις που χρειάζεται να χειρουργηθούν, είτε από χειρουργούς, είτε από ορθοπεδικούς επειδή σε όλους λαμβάνεται και στέλνεται δείγμα για εξέταση κορωνοϊού, βγαίνουν κι αυτοί θετικοί. Οπότε παρ ότι μπορεί να μην νοσούν από τον κορωνοϊό, επειδή βγαίνουν θετικοί αναγκάζονται μετά να νοσηλεύονται στα τμήματα covid. Φαίνεται ότι η διασπορά είναι πολύ μεγάλη στην κοινότητα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.