Χαράλαμπος Τσιμάς: «Η ψυχή μου είναι κοντά στον άνθρωπο»

Το τελευταίο αφιέρωμα με δηλώσεις του ευεργέτη στα «ΠΡΟΣΩΠΑ» της εφημερίδας «ΜΑΓΝΗΣΙΑ»

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το πρόσφατο αφιέρωμα και οι τελευταίες δηλώσεις που έκανε στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο μεγάλος ευεργέτης Χαράλαμπος που έφυγε χθες απ΄τη ζωή, με αφορμή την επετειακή κυκλοφορία της εφημερίδας στις 9 Ιανουαρίου (η λήψη των δηλώσεων έγινε λίγες ημέρες πριν την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο) και τη συμπερίληψη του προσώπου του στο ετήσιο περιοδικό «ΠΡΟΣΩΠΑ». Με σεμνότητα για μια ακόμη φορά μίλησε για τον άνθρωπο και την ανάγκη της προσφοράς…

(Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την οικογένεια Τσιμά).

Φωτογραφία Στέλιαρος

Το αφιέρωμα
Η Μαγνησία», παρουσιάζει και σήμερα στους αναγνώστες της το αφιέρωμα:
Γεννήθηκε στην Καλλιθέα Αθηνών το 1931 και μεγάλωσε στον Βόλο. Το 1950 τελειώνοντας το Γυμνάσιο, θέλησε να σπουδάσει, συναντώντας όμως πολλά οικονομικά εμπόδια το Μάρτιο του 1952, αποφασίζει να φύγει για την Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας όπου είναι εγκατεστημένοι συγγενείς της μητέρας του από το 1884.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Αιθιοπία, εργάζεται στο αποικιακό πολυκατάστημα του θείου του.
Μετά από ένα διάστημα, εγκαταλείπει τη δουλειά αυτή και χωρίς το παραμικρό κεφάλαιο ή οποιαδήποτε υποστήριξη, συνεχίζει μη χάνοντας την πίστη του και με την στήριξη ενός συμπατριώτη του, περνούν έξη μήνες αναζητώντας εργασία.

Από προσωπικές του γνωριμίες, ενημερώνεται ότι ένα κατάστημα τροφίμων πωλείται και αποφασίζει να το αποκτήσει. Με την οικονομική υποστήριξη φίλων και με εγγυημένο τραπεζικό δάνειο, στις 2 Μαρτίου του 1958 αποκτά το δικό του κατάστημα.
Σε ένα χρόνο, δουλεύοντας εντατικά τακτοποιεί όλες του τις οικονομικές υποχρεώσεις και ξεκινά την ανάπτυξη της επιχείρησης. Συνεχίζει με τη δύναμη του Θεού όπως λέει και εργαζόμενος σκληρά, καταφέρνει να μετατρέψει το μικρό του μπακάλικο σε Σούπερ Μάρκετ κάνοντας εισαγωγές. Το 1970, κατέχει το πρώτο κτήριο στην Αιθιοπία που χτίστηκε σε ιδιόκτητο οικόπεδο για να γίνει Σούπερ Μάρκετ – και έως σήμερα παραμένει το μοναδικό – ενώ η γύρω από το κατάστημα περιοχή όπως και ο σταθμός του τρένου έχουν πάρει το όνομά του «Bambis».

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα το 1961 παντρεύεται την Ελένη Στατηρά και αποκτούν τέσσερις κόρες.
Το 1975 και πριν προλάβει να δει τους κόπους του να αποδίδουν, έγινε επανάσταση στην Αιθιοπία, το κατάστημα και το σπίτι του εθνικοποιούνται και αναγκάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα. Είχε προνοήσει όμως και είχε επενδύσει έγκαιρα σε μία οικοδομή στο κέντρο του Βόλου και με τον τρόπο αυτό είχε κάποιο εισόδημα.

Μετά από 24 χρόνια, το 1999 η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αποφασίζει να του επιστρέψει την περιουσία του. Ήταν ο μόνος ο οποίος πήρε την περιουσία του πίσω, ίσως επειδή, ήτανε πάντα τυπικός και φεύγοντας δεν είχε αφήσει πίσω καμία οικονομική εκκρεμότητα.
Παρέλαβε το κατάστημα σε δραματική κατάσταση, το έφτιαξε και το εξόπλισε πάλι από την αρχή.
Μετά από 24 χρόνια είχε χάσει όλες του τις εμπορικές επαφές, αλλά κατάφερε σύντομα να έχει στα ράφια πάνω από 10.000 προϊόντα.

Το Μάρτιο του 2000 το «Bambis» λειτούργησε και πάλι.
Στο «Bambis» μπορεί να βρει κάποιος όλα σχεδόν τα ελληνικά προϊόντα – γαλακτοκομικά προϊόντα, ζυμαρικά, μπισκότα, κρασιά, ακόμα και ελιές Πηλίου και μήλα Ζαγορίν. Γι αυτό και πολλοί τον ονομάζουν «πρέσβη των πρέσβεων» και αισθάνεται πολύ υπερήφανος κάθε φορά που υψώνει την ελληνική σημαία στο μαγαζί.

Μαζί του έχει τις δύο από τις κόρες του, την Ευαγγελία και την Πηνελόπη, αλλά εξακολουθεί να πηγαίνει στο γραφείο από τις εννέα έως τις πέντε. Δίπλα του βρίσκεται πάντα η γυναίκα του, η στυλοβάτης του όλα αυτά τα 60 χρόνια που είναι μαζί.

«Πιστεύω πάντα στο Θεό»
«Πιστεύω πάντα στο Θεό. Έζησα πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά είχα θέληση για μάθηση και για να καλυτερεύσω τη ζωή μου. Ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε το ηθικό μας, «η πίστη γκρεμίζει βουνά».
Η καρδιά μου είναι ποτισμένη με την προσφορά. Το χρήμα είναι για να το χρησιμοποιούμε, φυσικά για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, αλλά και για να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, να κλείνουμε πληγές» συνηθίζει να λέει… Από το 1997 ξεκινά την πορεία προσφοράς προς τον συνάνθρωπο.

Οι προσφορές και τα έργα του Χαράλαμπου Τσιμά, συνεχή και πολλά, ακόμη και στην Αιθιοπία, όπως, το Ορφανοτροφείο για 50 παιδιά τα οποία συντηρεί και μαθαίνουν τέχνη έως να ενηλικιωθούν και να βρουν δουλειά. Τριώροφο οικοτροφείο για 120 τυφλά παιδιά πλήρως εξοπλισμένο. Τρία ασθενοφόρα αυτοκίνητα εξοπλισμένα. Δεκαπέντε αναπηρικά αμαξίδια. Δύο ηλεκτροκαρδιογράφους…

Στον τόπο του, στον Βόλο, ορισμένα μόνο από αυτά που ξεχωρίζουν : Δύο μηχανήματα αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο, επέκταση Γηροκομείου Καναλίων – πτέρυγα για φροντίδα ηλικιωμένων, Ογκολογικό Τμήμα Νοσοκομείου Βόλου – Ανακαίνιση και εξοπλισμός – 4 αίθουσες, δωρεά Πυροσβεστικού Οχήματος 4Χ4 στις Ειδικές Δυνάμεις Μαγνησίας, δωρεά 3 οχημάτων στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας – 2 οχήματα 4Χ4 και ένα επιβατικό 1400cc, προτομή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο προαύλιο της Μητρόπολης, προτομή Νίκου Γούναρη στην κοινότητα Ζαγοράς, χρηματική ενίσχυση και ανακαίνιση αίθουσας για παιδιά με κινητικά προβλήματα στην Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π. Μαγνησίας, χρηματική βοήθεια για αποπεράτωση Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στη Δράκεια, κατασκευή παιδικής χαράς στην κοινότητα Μηλίνας, κατασκευή βιβλιοθήκης στην Μηλίνα, οικονομική ενίσχυση σωματείων, συλλόγων, ιδρυμάτων και ευπαθών ομάδων, ξενώνας συνοδών ασθενών στο Νοσοκομείο του Βόλου κ.α.

Όπως μας μετέφερε ο ίδιος, «η ψυχή μου είναι κοντά στον άνθρωπο και ικανοποιείται, όταν μπορώ να βοηθήσω. Πολλά χρήματα δεν έχω, αλλά υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας που έχουν ανάγκη. Δεν θα σταματήσω όσο ζω, να είμαι δίπλα στον συνάνθρωπο»…

Σε ηλικία 17 ετών, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αιθιοπία

Αντίς Αμπέμπα 1969, με τις κόρες του, Πηνελόπη, Ευαγγελία, Όλγα, Παρασκευή

1970-71, Με τον υπασπιστή του βασιλιά της Αιθιοπίας

1998, Εγκαίνια 5 μηχανημάτων αιμοκάθαρσης από το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.