Χατζηχριστοδούλου: Χαμηλά η πανδημία, φαίνεται να πηγαίνουμε καλά

«Χαμηλά η πανδημία στην Ελλάδα, όμως, βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου»

Από τη Δευτέρα 25 Μαΐου απελευθερώνονται οι μετακινήσεις των πολιτών προς νησιά όλης της χώρας. Το άνοιγμα των δρομολογίων από το λιμάνι του Πειραιά συνοδεύεται από αυστηρά υγειονομικά μέτρα και συγκεκριμένα πρωτόκολλα ασφαλούς μετακίνησης των επιβατών για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού, τόσο στα πλοία, όσο και στα νησιά.
Το πρόγραμμα της υγειονομικής θωράκισης των νησιών θα αρχίσει να εξελίσσεται από τώρα έως και το άνοιγμα του τουρισμού. Ωστόσο, στα πλοία της ακτοπλοϊας εφαρμόζεται, ήδη, νέο πρωτόκολλο, όπου σε αυτό επιτρέπεται να επιβιβαστεί μόνο το 50% των επιβατών, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με καμπίνες οπότε το ποσοστό αυτό, γίνεται 55%.

Στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19, όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα θα χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες, ενώ οι επιβάτες πριν από την επιβίβασή τους θα θερμομετρούνται, θα συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο και θα διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Σε όσους περιγράφουν στο ερωτηματολόγιο συμπτώματα τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση. Η χρήση κάθε καμπίνας θα επιτρέπεται από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, ή συγγενείς πρώτου βαθμού.

Μιλώντας στο iatropedia.gr o καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, υποστηρίζει ότι τα νησιά αυτή τη στιγμή ανοίγουν με σχετική ασφάλεια, καθώς η επιδημία κινείται σε χαμηλά επίπεδα και τα μέτρα αναμένεται να αποδώσουν.

“Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Μπήκε ένα ερωτηματολόγιο και γίνεται και θερμομέτρηση. Τουλάχιστον αυτοί που είναι συμπτωματικοί θα τους πιάσει. Δεν θα πιάσει αυτούς που είναι σε χρόνο επώασης κι αυτούς που έχουν ήπια συμπτωματολογία. Αλλά έτσι κι αλλιώς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε και μεγάλη μετάδοση στην κοινότητα. Τα κρούσματα που έχουμε είναι λίγα. Θεωρούμε ότι ο ιός δεν κυκλοφορεί πολύ, δεν έχουμε έντονη μετάδοση”, αναφέρει ο καθηγητής.

Οι κρατήσεις επιβατών είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς πολύ κόσμος με εξοχικές κατοικίες στα νησιά περίμενε τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Ωστόσο οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν κίνηση αυτή θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και τις επόμενες ημέρες ή θα παρουσιάσει απότομη αύξηση.

“Θέλει προσοχή! Στα νησιά υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι”
Για το θέμα αντιμετώπισης τυχόν κρούσματος κορωνοϊού σε μικρό νησί ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ανακοίνωσε ότι το Λιμενικό Σώμα θα παραλάβει το καλοκαίρι τρία πλωτά ασθενοφόρα και υπάρχει πλάνο παραλαβής τριών ακόμη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δύο από τα πλωτά ασθενοφόρα που θα παραληφθούν σύντομα, θα βρίσκονται σε νησιά των Κυκλάδων και το ένα στη Ρόδο. Τα νησιά συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, καθώς η γεωγραφική κατανομή τους, αλλά και η έλλειψη γιατρών καθιστούν την υγειονομική περίθαλψη επί του παρόντος, μη επαρκή.

“Στα νησιά προς το παρόν δεν είχαμε κρούσματα, αλλά ο πληθυσμός είναι ηλικιωμένοι και δεν έχουν και υποδομές υγείας καλές, οπότε δεν θα θέλαμε να έχουμε κρούσματα. Αλλά δεν μπορείς να κρατήσεις αποκλεισμένα τα νησιά για πολύ καιρό”, αναφέρει ο καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέδιο επέκτασης και ανάπτυξης της υγειονομικής θωράκισης των νησιών, ενόψει και του ανοίγματος του τουρισμού:

“Υπάρχει σχέδιο για την καλύτερη θωράκιση και ενίσχυση των νησιών γιατί περιμένουμε να υποδεχθούμε και τουρισμό. Το φτιάχνουν για να υπάρχει καλύτερη διαγνωστική δυνατότητα στα νησιά και ένα σύστημα για τις μεταφορές κλπ, Υπάρχει ένα σχέδιο γίνεται από το Υπουργείο Υγείας ο κ. Κωτσιόπουλος με το επιτελείο του και μαζί με το Υπουργείο Τουρισμού”, υπογραμμίζει.

“Χαμηλά η πανδημία στην Ελλάδα, όμως, βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου”
Όσον αφορά στην επιδημιολογική αξιολόγηση της άρσης και των πρώτων μέτρων που λάβαμε από τις 4 Μαϊου, ο καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου τονίζει ότι «φαίνεται να πηγαίνουμε καλά», εκτός από την έξαρση των κρουσμάτων που προσπαθούν οι υγειονομικές αρχές να περιορίσουν στη Λάρισα:

“Δεν φαίνεται να έχουμε πρόβλημα προς το παρόν. Η μετάδοση κινείται σε χαμηλά επίπεδα επί του παρόντος. Να δούμε και την επόμενη εβδομάδα. Έχουμε μόνο κάποιες μεμονωμένες εξάρσεις στη Λάρισα με τους Ρομά, που ακόμα συνεχίζεται μια μετάδοση εκεί πέρα και προσπαθούμε να την ανακόψουμε, αλλά κατά τα άλλα δεν βλέπω προς το παρόν να υπάρχει πρόβλημα”

Όσον αφορά στο εάν υπάρχει κίνδυνος να υπάρχουν “κρυφή” μετάδοση του κορωνοϊού, που δεν έχουν εντοπιστεί από την υγειονομική καταγραφή, ο καθηγητής αναφέρει στο iatropedia.gr, ότι οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι η τάση της πανδημίας στην Ελλάδα είναι πτωτική:

“Αυτό που καταγράφουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου. Είναι τα κρούσματα που δίνουν συμπτωματολογία. Από εκεί και κάτω, είναι αυτά που δίνουν ήπια συμπτωματολογία και κάποιοι ασυμπτωματικοί έτσι κι αλλιώς. Σημασία έχει να βλέπουμε την καμπύλη και την τάση που έχουμε. Η τάση είναι πτωτική. Και στις νοσηλείες το βλέπουμε αυτό και στα κρούσματα που δηλώνονται. Άσχετα αν τα κρούσματα που δηλώνονται είναι ένα κλάσμα των πραγματικών. Αυτό πάντα ισχύει. Αυτά μας δίνουν πάντα τις τάσεις: αν έχω αύξηση ή πτώση ή σταθερότητα αυτά το δείχνουνε”, καταλήγει ο καθηγητής.

Πηγή: iatropedia.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.