Χειρότερα από πέρυσι κινήθηκε τελικά, η εμπορική αγορά στις γιορτές

Προβληματισμένοι δηλώνουν οι έμποροι από την υποτονική κίνηση

Απώλειες 10-20% μετρούν τελικά οι έμποροι του Βόλου, σε σχέση με την εορταστική περίοδο πέρυσι, καθώς η κίνηση, με εξαίρεση τέσσερις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ήταν γενικά υποτονική και η προσδοκία ότι ο τουρισμός θα «ζέσταινε» τα ταμία των καταστημάτων, δεν απέδωσε.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Ν. Ιωνίας Απόστολος Οντόπουλος μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5» και ανέφερε ότι δεν πήγαν πολύ καλά τελικά οι γιορτές, καθώς οι έμποροι είχαν γενικότερα πολύ μεγάλες προσδοκίες από τον μήνα Δεκέμβριο και από την εορταστική περίοδο, λόγω του εορταστικού κλίματος, του διακόσμου και της διαφήμισης που έγινε για την πόλη.
«Θεωρήσαμε ότι φέτος θα μας ανεβάσει ο τουρισμός, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε, βιώσαμε έναν μήνα ακόμη μιας άσχημης κίνησης στα καταστήματα, με μόνη εξαίρεση τέσσερις μέρες, από 21 ως 24 Δεκεμβρίου, που η εμπορική αγορά κινήθηκε αρκετά καλά», δήλωσε ο πρόεδρος των εμπόρων.

Ο κόσμος κυκλοφορούσε αλλά …δεν αγόραζε

Ο ίδιος είπε, ότι όλες οι άλλες μέρες ήταν υποτονικές και παρόλο που κυκλοφορούσε κόσμος στην αγορά, δεν έγιναν οι αντίστοιχες αγορές, η κατανάλωση είναι πολύ μειωμένη, φαίνεται ότι υπάρχει έλλειψη ρευστού και δυσκολεύεται όχι μόνο ο καταναλωτής, αλλά και ο έμπορος με την παρούσα κατάσταση.
Ο Απ. Οντόπουλος είπε ότι η κατάσταση αυτή έχει προβληματίσει τους εμπόρους, που παραδοσιακά δούλευαν από τις 15 Δεκέμβρη ως και τις 31 με αποκορύφωμα τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ενώ φέτος η κίνηση, ξεκίνησε από τις 21 του μήνα και μετά και δούλεψε μόνο παραμονή Χριστουγέννων, ημέρες που καταβλήθηκαν δώρα στον ιδιωτικό τομέα, επιδόματα, μισθοί και συντάξεις. Τις υπόλοιπες μέρες, ανέφερε, η κίνηση θύμιζε απλές καλές καθημερινές μέρες και όχι ημέρες γιορτινές του παρελθόντος, με συνωστισμό στα καταστήματα.
Ο πρόεδρος των εμπόρων, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Βόλο είναι αντίστοιχη με την εικόνα Πανελλαδικά, που αποτυπώνεται στην έρευνα της ΕΣΕΕ που οι μισοί έμποροι μετρούν απώλειες 10-20%. Ο ίδιος είπε, ότι σε σχέση με πέρυσι, η αγορά έχασε 10-20% του τζίρου, ανάλογα με τον κλάδο, γιατί κάποιοι είχαν μεγαλύτερες απώλειες και κάποιοι λιγότερες.

Κρούσματα πρόωρων εκπτώσεων

Οι εκπτώσεις των εμπορικών καταστημάτων ξεκινούν τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και ο Απ. Οντόπουλος, είπε ότι η αγορά λειτουργεί σε μόνιμο καθεστώς εκπτώσεων, λόγω της λογικής των πολυεθνικών και πολυκαταστημάτων με τις προσφορές, που ακολουθούν και οι έμποροι, προσπαθώντας να είναι ανταγωνιστικοί.
Όπως ανέφερε «δεν ξέρω αν ο καταναλωτής περιμένει τις εκπτώσεις, καθώς τιμές χαμηλές, υπάρχουν όλο τον χρόνο. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα πια, ο κόσμος δυσκολεύεται πολύ, οι υποχρεώσεις είναι μεγάλες σε κάθε νοικοκυριό και αυτό έχει αποτέλεσμα να μπαίνουν προτεραιότητες πλέον και να μην είναι μόνο η χαμηλή τιμή για τις αγορές».
Ο πρόεδρος των εμπόρων, είπε ότι προχθές Δευτέρα υπήρχαν κάποια κρούσματα πολυκαταστημάτων που ξεκίνησαν νωρίτερα τις εκπτώσεις, κάτι που ο Εμπορικός Σύλλογος κατήγγειλε στη Διεύθυνση Εμπορίου και δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά ως προς την εφαρμογή του νόμου, αλλά όλοι να εναρμονιστούν και να υπάρχουν ίσοι όροι στην αγορά.
Ο Απ. Οντόπουλος επέστησε την προσοχή των εμπόρων να μην παρασύρονται από την τακτική των πολυκαταστημάτων, γιατί αν γίνουν έλεγχοι, το πρόστιμο είναι πάρα πολύ υψηλό και υπολογίζεται στο 0,5% επί του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης, με ελάχιστο ποσό τις 5.000 €.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.