Χρ. Χατζηχριστοδούλου στο Ράδιο ΕΝΑ: Δεν χρειάζεται η απολύμανση, αρκεί καλό καθάρισμα με χλωρίνη

Όλες οι απαντήσεις για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό από τον Καθηγητή Επιδημιολογίας του Π.Θ.

Κλείνουν τα σχολεία για απολυμάνσεις, το ίδιο γίνεται και για τα ΚΑΠΗ, όπως και για άλλους μεγάλους χώρους που συνωστίζονται πολλά άτομα. Όλα αυτά και άλλα πολλά, είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Τελικά χρειάζονται όλα αυτά τα μέτρα πρόληψης;
Μιλώντας στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Ηλία Κουτσερή, ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συντονιστής του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαμόρφωση οδηγιών στις πύλες εισόδου των χωρών της Ε.Ε. για τον εν λόγω ιό, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως τουλάχιστον οι απολυμάνεις δεν χρειάζονται. Εκείνο που πρέπει να γίνεται είναι τακτικός καθαρισμός με απολυμαντικά ή χλωρίνη.
Συγκεκριμένα, τα πράγματα στη θέση τους βάζει ο Καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, σχετικά με τις απολυμάνσεις δημοσίων κτηρίων υπό το φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τακτικός καλός καθαρισμός κι όχι απολυμάνσεις

“Γίνεται μια υπερβολή σ’ αυτό το θέμα και δεν ξέρω πως ακριβώς γίνονται και οι απολυμάνσεις από τις εταιρείες. Στην ουσία χρειάζεται ένας καλός καθαρισμός με χλωρίνη και κυρίως σε μέρη που ακουμπάνε οι μαθητές. Αν πάει κάποιο συνεργείο και απολυμάνει, ψεκάσει, ρίξει και δεν καθαριστούν αυτά που πρέπει να καθαριστούν, δεν κάνουμε και τίποτα. Πρέπει να καθαριστούν με απολυμαντικό και κυρίως χλωρίνη τα μέρη που ακουμπούν συχνά τα παιδιά και ο κόσμος που βρίσκεται σε ένα κτήριο κι αυτά είναι τα χερούλια από τις πόρτες, οι τουαλέτες, τα χερούλια από τις τουαλέτες, οι κουπαστές κτλ.. Άρα, αν γινόταν ένα καλό καθάρισμα με απολυμαντικά, δεν χρειάζεται αυτή η απολύμανση που κάνουν οι εταιρείες, οι οποίες δεν ξέρω και με τι απολυμαντικά κι αν αυτά είναι δραστικά, έναντι του ιού”, εξήγησε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.
Μάλιστα ανέφερε, ότι ένας απλός και καλός καθαρισμός καθημερινά ή και δύο φορές την ημέρα από ανθρώπους που θα φορούσαν γάντια και μάσκα, στις επιφάνειες κυρίως που ακουμπά ο πολύς κόσμος, είναι επαρκής.
“Έκανες σήμερα την απολύμανση, αύριο πάλι θα υπάρχει μικροβιακή επιβάρυνση στις επιφάνειες που χρησιμοποιούν πολλοί. Άρα ποιο είναι το νόημα; Τα απολυμαντικά σκοτώνουν ό,τι βρουν στην επιφάνεια εκείνη τη στιγμή, μετά που θα μπει πάλι ο κόσμος, πάλι θα υπάρχουν μικρόβια”, σχολίασε ο ίδιος.

Τα άτομα που νοσούν αισθάνονται καλά και κυκλοφορούν

Σε ότι αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού αλλά και τον πανικό που έχει προκληθεί και στην ελληνική κοινωνία αλλά και παγκοσμίως ο κ. Χατζηχριστοδούλου έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.
” Ούτε είναι σωστό να λέμε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ούτε να πανικοβαλλόμαστε. Η σωστή διάσταση είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν ίδια συμπτωματολογία, δεν είναι υπερήλικες και δεν έχουν συνοδά προβλήματα υγείας, δηλαδή δεν έχουν σακχαρώδη διαβήτη, δεν έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, δεν έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υπέρταση, αυτά τα άτομα δεν κινδυνεύουν από τον ιό. Και κυρίως τα νεαρά άτομα έχουν πολλή ήπια νόσο.
Άρα το 80-85% έχει μία ήπια συμπτωματολογία, σε μια γριπώδη συνδρομή, γι’ αυτό και μεταδίδεται πολύ αυτός ο ιός. Αισθάνονται καλά αυτοί που νοσούν και κυκλοφορούν. Γιατί έχουν μία ήπια συμπτωματολογία και δεν πάνε καν στο γιατρό. Οι περισσότεροι δεν πηγαίνουν αν δεν έχουν μία σοβαρή κλινική εικόνα. Έχουν ένα ελαφρύ βήχα, δεν πηγαίνουν το γιατρό, αλλά τον ιό τον μεταδίδουν”, υπογράμμισε ο Καθηγητής.
Την ίδια στιγμή, ένα ποσοστό σύμφωνα με τον ίδιο, της τάξης του 10% θα έχει πιο σοβαρά συμπτώματα κι ένα 5% μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία και κάποιοι από αυτούς εντατική νοσηλεία, καθώς ο ιός κάνει βαριά πνευμονία. Κάποια άτομα, όπως συνέχισε ο Καθηγητής θα καταλήξουν, όμως το ποσοστό αυτό, είναι γύρω στο 1% ίσως και μικρότερο, καθώς τα άτομα αυτά που καταγράφονται είναι ένα μικρό κλάσμα του συνόλου των κρουσμάτων.

Προσπαθούμε να επιβραδύνουμε τη μετάδοση

Πως θα είναι όμως το επόμενο χρονικό διάστημα και θα αυξηθούν τα κρούσματα; “Λογικά θα αυξηθούν τα κρούσματα και θα πάμε και σε άλλες περιοχές. Με τα μέτρα που παίρνει ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας, προς το παρόν βρίσκουμε τις επαφές και προσπαθούμε να τις βάλουμε σε καραντίνα, για να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τη μετάδοση, όσο γίνεται να …επιβραδύνουμε την μετάδοση. Αυτά έχουν κάποια αποτελεσματικότητα, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού”, υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Ο στόχος που έχει τεθεί από το Υπουργείο Υγείας είναι, να μπορέσει να ανταποκριθεί το σύστημα Υγείας.
” Το στοίχημα του Υπουργείου Υγείας είναι το σύστημα υγείας να ανταποκριθεί ίσως μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και είναι γνωστό ότι δεν μεταδίδεται καλά ο ιός, όταν ανέβει η θερμοκρασία. Αν καταφέρουμε και πάμε προς τα εκεί, με ήπια κρούσματα, όχι τεράστιο αριθμό και ανταποκριθεί το σύστημα υγείας, τότε θα έχει επιτευχθεί το στοίχημα”, είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως μπορεί να έχουμε και στη χώρα μας δευτερογενές και τριτογενές κρούσμα και να μην μπορούν οι επιστήμονες να το ιχνηλατήσουν.

Η επικινδυνότητα έγκειται στην έλλειψη θεραπείας

“Η επικινδυνότητα υπάρχει γιατί δεν έχουμε θεραπεία και εμβόλιο και στηριζόμαστε σε άλλα μέτρα, γι’ αυτό θεωρείται πρόβλημα. Θα ήταν καλύτερα, εάν είχαμε εμβόλιο. Έτσι όμως θα γίνει και στην πορεία, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε το εμβόλιο, όπως αυτό της γρίπης και θα μπορούμε να προφυλαχθούμε», τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Ο κορωνοϊός μάλλον θα παραμείνει
Καταλήγοντας ο κ. Χατζηχριστοδούλου, σημείωσε πως ο κορωνοϊός έχει τα χαρακτηριστικά να παραμείνει και στο μέλλον και να μην είναι απλά…περαστικός.
“Το ενδεχόμενο είναι να παραμείνει. Δεν είναι σαν τον Sars. Εκείνος είχε περισσότερη θνητότητα. Αυτός με την κλινική εικόνα που εμφανίζεται, που είναι με ήπια συμπτώματα, έχει τα χαρακτηριστικά να παραμείνει”, είπε τέλος Καθηγητής.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.