Χρ. Κόλλιας: Από τον τουρισμό θα εξαρτηθεί η ύφεση στην ελληνική οικονομία

«Σωσίβιο από ΕΕ μέχρι το 2027 με ποσό 50-60 δις € στην Ελλάδα» όπως δήλωσε ο καθηγητής

Από την πορεία που θα έχει ο τουρισμός φέτος θα εξαρτηθεί το ποσοστό ύφεσης στην ελληνική οικονομία, που στηρίζεται πολύ στη βιομηχανία του τουρισμού, ενώ εκτιμάται ότι η ύφεση θα πλησιάσει χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.
Το … «σωσίβιο» για την Ελληνική οικονομία, θα έρθει από την ΕΕ, που μέχρι το 2027 αναμένεται να δώσει στην Ελλάδα ποσό 50-60 δις €, κάτι που είναι χρυσή ευκαιρία για τη χώρα μας να χρηματοδοτήσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο και να θέσει τις βάσεις της Ελληνικής οικονομίας και της παραγωγικής της μηχανής σε βάθος δεκαετιών.
Τα παραπάνω ανέφερε στο «Ράδιο ΕΝΑ» και τον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Χρήστος Κόλλιας καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην εκτίμηση για την ύφεση με βάσει διεθνείς οργανισμούς και στη στήριξη των οικονομικών των χωρών μελών της από την ΕΕ.

«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες»

Όπως είπε, υπάρχει ένα μεγάλο εύρος στις προβλέψεις για την ύφεση στην οικονομία, ως προς τη διαφορά που έχουν οι πιο αισιόδοξες και οι πιο απαισιόδοξες και αυτό οφείλεται στο ότι ουσιαστικά ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας είναι ακόμα εν εξελίξει.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε μεγάλο βαθμό, ο τελικός αριθμός της ύφεσης που θα καταγράψει η Ελληνική οικονομία το 2020, θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά ή άσχημα, θα πάει ο τουρισμός, όπου και μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δραστηριοποιείται. Ωστόσο, πόσο καλά ή άσχημα θα πάει ο τουρισμός, είναι κάτι που δεν μπορούμε να προβλέψουμε, άσχετα αν η τουριστική βιομηχανία έχει ανοίξει και περιμένει πελάτες, δεν είναι βέβαιο ότι οι πελάτες θα εμφανιστούν σε ικανούς αριθμούς, ώστε να μειωθεί προς το αισιόδοξο σενάριο το νούμερο της ύφεσης.
«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και αυτό φαίνεται στο πως οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προβλέπουν ότι θα εξελιχθεί η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο κ. Κόλλιας, που πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ στην έκθεσή του τον Απρίλιο, προέβλεπε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3% για το 2020, ενώ στην ενδιάμεση έκθεση που εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες, άλλαξε αυτή την πρόβλεψή του στο -4,9%.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει μείωση του ΑΕΠ διεθνώς -6% που είναι ένα πολύ μεγάλο εύρος και οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη το πρόβλημα είναι εν εξελίξει, πόσο μάλλον και εάν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας, που θα επηρεάσει και το 2020 και το 2021.
Ο καθηγητής Οικονομικών, τόνισε ότι για όλες τις αναπτυγμένες χώρες και για τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη, το 2020 θα είναι μια καταστροφική χρονιά για την οικονομία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ύφεση που γνώρισε η παγκόσμια οικονομία τον τελευταίο αιώνα περίπου και την ονομάζει μια κρίση που δεν έχει προηγούμενο, διότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της δημόσιας υγείας απαίτησε πρωτοφανή και καινοφανή οικονομικά μέτρα και το κλείσιμο της οικονομίας, κάτι που στην πρόσφατη ιστορία δεν έχει ξανασυμβεί.

Ύφεση ανάλογη με Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία

«Από κει και πέρα το πόσο πολύ ή λίγο – που είναι σχετικό – θα πληγεί μια οικονομία, εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε οικονομίας. Στην Ελλάδα ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ, περίπου 20%, παράγεται στον τουριστικό τομέα», εξήγησε ο καθηγητής.
Ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι τα προβλεπόμενα μεγέθη της ύφεσης στην Ελλάδα, είναι παρεμφερή με τα μεγέθη της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, που «φλερτάρουν» με διψήφιους αριθμούς ύφεσης, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από την τουριστική βιομηχανία.
Η πρόβλεψη για την ύφεση που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι για την Ιταλία 9,5% και για την Ελλάδα 9,7%, ακριβώς γιατί στην Ελλάδα η τουριστική βιομηχανία είναι λίγο μεγαλύτερη η συνεισφορά της στο ΑΕΠ, σε σχέση με την Ιταλία.
Η ενδιάμεση μελέτη του ΔΝΤ προβλέπει για τη Γαλλία ύφεση της τάξης του -12,5%, για τη Γερμανία -6,5-7% και ο καθηγητής είπε ότι αυτές οι οικονομίες δεν είχαν γνωρίσει ξανά τόσο μεγάλη ύφεση σε μια χρονιά, στη μεταπολεμική περίοδο.
Ο καθηγητής επισήμανε ότι η ατμομηχανή της παγκόσμιας ανάπτυξης, η κινεζική οικονομία, που τα τελευταία χρόνια τρέχει με ενίοτε διψήφιους αριθμούς μεγέθυνσης της τάξης του +6 ως 10%, για φέτος η πρόβλεψη είναι ότι θα κινηθεί οριακά πάνω από το 0, περίπου στο 1%, που σημαίνει απώλεια 7 ποσοστιαίων μονάδων.

«Σωσίβιο» από την ΕΕ μέχρι το 2027

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο καθηγητής του Π.Θ. ανέφερε ότι πρόκειται περί πρότασης επί του παρόντος και στις 17 Ιουλίου αναμένεται η τελικά απόφαση και συμπλήρωσε ότι τα προτεινόμενα μεγέθη του ταμείου θα αποτελέσουν πολύ σημαντική βοήθεια για όλες τις Ευρωπαϊκές οικονομίες που θα πληγούν από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο Χρήστος Κόλλιας δήλωσε ότι σε επίπεδο ΕΕ η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η Ευρωπαϊκή οικονομία θα δει ύφεση της τάξης του -7,5%, τη στιγμή που στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης, πριν μια 10ετία ήταν περίπου στο μισό 4,3%. «Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα με τα συμβατικά οικονομικά εργαλεία, αλλά έκτακτες περίοδοι απαιτούν, έκτακτα και καινοφανή εργαλεία», επισήμανε.
Ο καθηγητής τόνισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που συνεχίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που είναι πάνω από ένα τρισεκατομμύρια Ευρώ, είναι μια πολύ σημαντική τονωτική ένεση ρευστότητας στην Ευρωπαϊκή οικονομία, από την οποία προφανώς ωφελείται και η Ελλάδα.
«Συνδυαστικά, τα δύο αυτά εργαλεία της Κομισιόν και της ΕΚΤ, θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από τις χώρες ώστε να επιδιορθώσουν τις μεγάλες ζημιές, με βασικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και στην ανεργία, που αναμένεται να εκτοξευτεί, σε συνδυασμό και με τον αυξημένο προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το 2027, κατά 500 δις € ετησίως και θα διαμορφωθεί στα 1,8 τρις €», ήταν η δήλωση του κ. Κόλλια.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι από την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ η Ελλάδα θα λάβει περίπου 20 δις € συν 10-11 δις € από τον τρέχοντα προϋπολογισμό 2014-2020, τα οποία όμως δεν μπορέσαμε ακόμη να απορροφήσουμε.
«Αν κάνουμε μια απλή άθροιση όλων αυτών των αριθμών, μας δίνει για τα επόμενα χρόνια ένα μέγεθος περίπου 50-60 δις €, που θα είναι διαθέσιμα στην Ελληνική οικονομία, ποσό που ανέρχεται στο 1/3 του ΑΕΠ της Ελλάδας και είναι μια χρυσή ευκαιρία για τη χώρα μας να χρηματοδοτήσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο και να θέσει τις βάσεις της Ελληνικής οικονομίας και της παραγωγικής της μηχανής σε βάθος δεκαετιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαραίτητες οι εξοπλιστικές δαπάνες

Αναφερόμενος, τέλος, στις εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας μας, ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι περιοχή μας είναι γεμάτη εντάσεις, προκλήσεις εθνικής ασφάλειας και μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε.
«Η Ελλάδα βρίσκεται στον πυρήνα αυτών των εντάσεων και δυστυχώς, όταν βρίσκεσαι σε μια ¨κακόφημη¨ γεωπολιτική γειτονιά, πρέπει να λαμβάνεις τα μέτρα ασφάλειας που απαιτούνται για να προστατέψεις τα κυριαρχικά του δικαιώματα και αυτό έχει κόστος», επισήμανε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια, η διατήρηση αξιόπιστης στρατιωτικής αποτροπής, έχει κόστος. Μπορεί να μην είναι καιροί, αλλά, δυστυχώς, είναι απαραίτητη η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.