Χρ. Τριαντόπουλος στο Ράδιο ΕΝΑ : Στόχος αυξήσεις και νέες θέσεις εργασίας

Έρχονται χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων

Στην οικονομία της χώρας αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξής του στο «Ράδιο Ένα 102,5», ο γενικός γραμματέας οικονομικής πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι για το 2020, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 2,8% που σημαίνει ότι θ’ αρχίσει η οικονομία να παίρνει σιγά – σιγά τα πάνω της, σε επίπεδα που είχε να δει από το 2007-2008.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ζητούμενο, είναι η οικονομία να ξεφύγει από τους αριθμούς και να δουν αποτέλεσμα οι πολίτες, ενώ πρόσθεσε ότι αν καλύπτεται το τραπεζικό κενό, τροφοδοτεί τη διαδικασία επένδυσης και ανάπτυξης. «Στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, στόχος μας είναι οι πολίτες να θεωρούν την κρίση μια επώδυνη ιστορία που έχουν αφήσει πίσω τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την απόδοση των Ελληνικών ομολόγων κάτω του 1%, είπε ότι είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά και είναι αποτέλεσμα μιας θετικής αποτίμησης των αγορών στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και στη φιλοσοφία που υπάρχει ως προς τα οικονομικά πράγματα, η οποία είναι φιλική στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένδειξη εμπιστοσύνης των αγορών έρχεται να κουμπώσει σε μια σειρά από άλλες ενδείξεις και θετικές αξιολογήσεις που γίνονται για τη χώρα, ως προς το πρόγραμμα υλοποίησης και ουσιαστικά μια σειρά από αναφορές, οι οποίες έρχονται να υπογραμμίσουν ότι η χώρα βαδίζει στο σωστό δρόμο και έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

«Πέφτει το κόστος δανεισμού»
Ο Χρ. Τριαντόπουλος είπε ότι μετά την μείωση της απόδοσης του Ελληνικού ομολόγου κάτω από το 1%, ήρθε η Ευρωπαϊκή επιτροπή να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμησή της για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2020.
«Αυτό σημαίνει ότι πέφτει το κόστος δανεισμού για την Ελληνική οικονομία, το κράτος και οι τράπεζες μπορούν να δανείζονται χαμηλότερα, οι επιχειρήσεις που βγαίνει στο εξωτερικό με ομολογιακούς τόκους, να δανείζονται χαμηλότερα, γιατί πάντα το κόστος δανεισμού καθορίζεται από το κόστος δανεισμού μιας χώρας», ανέφερε.
Ο γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής, είπε ότι είμαστε σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων γενικότερα, που ήταν και πριν, αλλά όχι για τη χώρα μας, ενώ στο διεθνές περιβάλλον υπάρχει μια ανησυχία που κάνει πιο επιλεκτικούς τους επενδυτές στο που θα πάνε να τοποθετήσουν τα χρήματά τους. Επίσης τόνισε ότι όταν πέφτει το κόστος δανεισμού, πέφτει το κόστος υλοποίησης μια επένδυσης και κάποιος μπορεί να τις χρηματοδοτήσει πιο εύκολα.
Κινητήριος δύναμη οι τράπεζες
Αντίστοιχα, μπορούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να καρπωθούν αυτό το όφελος να το βλέπουν στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, τόνισε και πρόσθεσε ότι βελτιώνεται ο δείκτης της βιωσιμότητας του εθνικού χρέους, μέσω της μείωσης των τόκων που έχει να καταβάλλει η χώρα.
«Ζητούμενο είναι πως σιγά – σιγά, η επιχείρηση και ο ιδιώτης να μπαίνει στη λογική της επένδυσης των χρημάτων που έχει και όχι απλώς της κατανάλωσης. Επένδυση που σημαίνει απομόχλευση των χρεών που έχει και να αρχίσει να καταβάλει κάποια χρήματα. Βλέπουμε ότι ο ιδιώτης μένει στις 120 δόσεις, άρα κάποιοι πληρώνουν τις οφειλές τους, τακτοποιούν τα δάνειά τους και αρχίζουμε να μπαίνουμε σε μια φάση κανονικότητας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια, λόγω έλλειψης ρευστότητας, τα άφηνε όλα στην άκρη», επισήμανε ο γ.γ. οικονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τον κ. Τριαντόπουλο, ο μεγάλος στόχος είναι οι τράπεζες να είναι η κινητήριος δύναμη, διότι παρέχουν τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα που είναι το αίμα όλης αυτής της διαδικασίας.
Όπως ανέφερε, για να γίνει αυτό, πρέπει να αποφορτιστούμε από το βάρος των κόκκινων δανείων και να τρέξει το σχήμα εγγύησης «Ηρακλής», ώστε μεγάλο μέρος των δανείων να φύγει στη δευτερογενή αγορά, μέσω τιτλοποίησης και οι τράπεζες να μπορέσουν να αποκτήσουν τον κεφαλαιουχικό χώρο και να μην έχουν τις επιβαρύνσεις που είχαν πριν για να καλύπτουν τις προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια, αλλά να μπορούν τα χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις.

«Μικρο- χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις»
Την επόμενη περίοδο η κυβέρνηση προχωρά ένα νομοσχέδιο για τις μικροχρηματοδητησεις σε επιχειρήσεις (15.000 – 20.000 €), για να μπορεί να κινείται εύκολα μια μικρή επιχείρηση, ως σύμπραξη με αυτόν που χορηγεί το δάνειο, κάποιες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αυτόν που παίρνει τη χρηματοδότηση, για να βελτιώσει την πορεία της επιχείρησής του.
«Οπότε και αυτός που δίνει τα χρήματα θα έχει όφελος, γιατί θα πάρει τα χρήματά του πίσω, διότι θα είναι βιώσιμη και η επιχείρηση που θα έχει κατευθύνσεις από κάποιο που γνωρίζει την αγορά ή μπορεί να της δείξει πράγματα, για να προχωρήσει παρακάτω», επισήμανε.
Ο Χρ. Τριαντόπουλος κατέληξε ότι χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια απ όλους, ώστε οι τράπεζες να επιστρέψουν στον διαμεσολαβητικό τους ρόλο και να επέλθει μια κανονικότητα στο τραπεζικό σύστημα που είναι βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη.

«Οι πολίτες είδαν ελαφρύνσεις φόρων»
«Οι πολίτες είδαν, ελαφρύνσεις φόρων», μετά από μια περίοδο συνεχών μειώσεων εισοδήματος όπως υποστήριξε ο γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλος.
«Προσπαθούμε να αναζητούμε δημοσιονομικό χώρο και να μειώνουμε τη φορολογική επιβάρυνση στους πολίτες», υποστήριξε ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, τονίζοντας ότι «μόνο από τις μειώσεις που κάναμε την προηγούμενη χρονιά όπως στον ΕΝΦΙΑ είχαμε ήδη την ελάφρυνση των πολιτών που το βλέπουν πλέον στο πορτοφόλι τους.
Όπως είπε μόνο από τις μειώσεις που έγιναν την προηγούμενη χρονιά (ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος) που εξακολουθούν να ισχύουν, μειώθηκε στα χαμηλά στρώματα η φορολογική επιβάρυνση κατά 23%, στα μεσαία στρώματα κατά 16% και στα υψηλά στρώματα κατά 7%.
Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, «υπάρχουν συνταξιούχοι που είδαν αύξηση στο πορτοφόλι τους, έστω και 10 € σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Μετά από μια περίοδο συνεχών μειώσεων, τα πράγματα αλλάζουν προ τη σωστή κατεύθυνση».
Ο ίδιος είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, γιατί έτσι θα αποκατασταθεί και ένα χαμένο μέρος της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, οι οποίοι είναι η βάση οποιασδήποτε πολιτικής βάσης, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.

Στόχος αυξήσεις και νέες θέσεις εργασίας
Ο Χρ. Τριαντόπουλος είπε ότι για φέτος εκτιμάται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,8%, που σημαίνει ότι θ’ αρχίσει η οικονομία να παίρνει σιγά – σιγά τα πάνω της, σε επίπεδα που είχε να δει από το 2007-2008. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής «υπάρχουν συνταξιούχοι που είδαν αύξηση στο πορτοφόλι τους, έστω και 10 € σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Μετά από μια περίοδο συνεχών μειώσεων, τα πράγματα αλλάζουν προ τη σωστή κατεύθυνση».
Ο ίδιος είπε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης, γιατί έτσι θα αποκατασταθεί και ένα χαμένο μέρος της αξιοπρέπειας των εργαζομένων, οι οποίοι είναι η βάση οποιασδήποτε πολιτικής βάσης, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα.
Σε σχέση με τις άλλες Βαλκανικές χώρες με τις οποίες η Ελλάδα συναγωνιζόταν, τα δέκα χρόνια που εμείς ήμασταν στη δύσκολη κατάσταση, αυτοί προχωρούσαν και ανέβηκαν σε άλλα επίπεδα, οπότε πρέπει να καλύψουμε το χαμένο έδαφος και γενικά πρέπει να τρέξουμε, ώστε να έχει η οικονομία τα αποτελέσματα που θέλουμε, αλλιώς οι μισθοί δεν θα φθάσουν στα επίπεδα που πρέπει για να συγκρατήσουν τους καλά καταρτισμένους Έλληνες από το να φύγουν στο εξωτερικό και θα υπάρχει πάντα αυτό το άγχος πότε θα ανέβουμε επίπεδο.
Ο κ. Τριαντόπουλος διαβεβαίωσε ότι ακολουθείται μια πορεία στην οικονομία που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις καλύτερου βιοτικού επιπέδου για τις τρέχουσες γενιές, αλλά σκέφτεται και τις επόμενες γενιές που δεν τις φορτώνει με χρέη, όπως γινόταν στα προ κρίσης χρόνια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.