Χρήστος Κόλλιας: Αισιοδοξία για ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021

Ψηφιοποίηση και στήριξη του συστήματος υγείας στα θετικά της κρίσης σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών

Αισιόδοξος πως το 2021 η ελληνική οικονομία θα σημειώσει μια ταχεία ανάκαμψη εμφανίστηκε ο Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ, ενώ επεσήμανε πως το οικονομικό «μαξιλαράκι» ασφαλείας, που έχει η κυβέρνηση θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει με φειδώ και λελογισμένα, ενώ θα πρέπει να δει και πως θα κινηθεί ο τουρισμός, που είναι βαρόμετρο για την οικονομία, προκειμένου να δράσει στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Μια σφαιρική εκτίμηση της κρίσης λόγω κορωνοϊού, αλλά και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία έκανε ο Καθηγητής, επισημαίνοντας πως η ελληνική οικονομία, όπως και παγκοσμίως, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ύφεση το 2020, με το πιο αισιόδοξο σενάριο να κυμαίνεται αυτή το 4-5%, όμως το 2021 θα υπάρξει μια ταχεία ανάκαμψη, της τάξεως του 6,3%.

Συμβιβαστική λύση στην ΕΕ
Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια η Ευρώπη θα βρει μια συμβιβαστική λύση για την ενίσχυση των οικονομιών. « Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καταλήξουν σε ένα πακέτο συμβιβαστικών μέτρων, δεν πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει έκδοση ενός ομολόγου. Στην καλύτερη περίπτωση ίσως έχουμε ένα ομόλογο ειδικού σκοπού δεκαετούς διάρκειας κυρίως για να ενισχύσει τα συστήματα υγείας, άρα απόλυτα ελεγχόμενο για το που θα πάνε αυτά τα χρήματα. Ο συνδυασμός πιστεύω ότι θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και ο ESM. Δεν είναι μικρά εργαλεία, δεν πρέπει να υποτιμούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν. Η ΕΚΤ έχει ρίξει 900 δις ευρώ στη μάχη κατά του κορωνοϊό με την ποσοτική χαλάρωση, μπορεί να το αυξήσει περισσότερο κι αυτό είναι ένα σημαντικό εργαλείο, που μέσω του τραπεζικού συστήματος και με δεδομένο τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ, θα έρθει να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.
Το ζητούμενο το μεγάλο είναι να υπάρξει μαζική απάντηση συλλογική και συντονισμένη από πλευράς των Ευρωπαίων ασχέτως το πως αυτά τα εργαλεία και οι μηχανισμοί τελικά θα ονομαστούν», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας.

Μέγγενη ένα νέο μνημόνιο
Την ίδια στιγμή ο Καθηγητής σχολίασε και το γεγονός πως η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων μπορεί να φέρει ένα νέο μνημόνιο. Η παροχή δανείων μέσω ESM, όπως ανέφερε, έχει και κάποιες δεσμεύσεις σε ότι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση. Καμία χώρα, ούτε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία δεν είναι διατεθειμένη να υπογράψει ένα τέτοιο αυστηρό πλαίσιο που προβλέπει ο ESM. Άρα μιλάμε, συμπλήρωσε, για ένα νέο πλαίσιο και οι μόνοι όροι θα είναι να καταλήξουν τα χρήματα στα δημόσια συστήματα υγείας ή σε συγκεκριμένες επενδυτικές δράσεις. Έτσι καμία χώρα δεν θα έχει πρόβλημα να υπογράψει κάτι τέτοιο. Θα ήταν μέγγενη ένα νέο μνημόνιο, όπως πριν, είπε χαρακτηριστικά.

Θετικές παρενέργειες από την κρίση
Μπορεί η κρίση του κορωνοϊού να παρέλυσε τις οικονομίες διεθνώς, έφερε όμως και θετικές παρενέργειες όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Κόλλιας. Αυτές είναι τα μέτρα για την ψηφιοποίηση που έγιναν άμεσα και γρήγορα και θα μείνουν ως κεφάλαιο για τη χώρα, αλλά και οι βελτιώσεις στο σύστημα υγείας, που θα μείνουν ως προίκα, όταν τελειώσει η πανδημία.

Με φειδώ τα χρηματοδοτικά εργαλεία
Ο κ. Κόλλιας όμως σχολίασε και τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για την οικονομία επισημαίνοντας πως « Ένα σημαντικό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ακριβώς επειδή είναι άγνωστη η εξέλιξη της πανδημίας, δεν γνωρίζουμε από τον Σεπτέμβριο, εάν θα μπούμε σε έναν κύκλο, χρειάζεται φειδώ και λελογισμένα να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία, γιατί εάν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε πάλι μια τέτοια κατάσταση, δεν θα έχουμε «πυρομαχικά». Νομίζω ότι είναι πιο φρόνιμο να κάνουμε σταδιακή χρήση του κουμπαρά και καθώς η πανδημία εξελίσσεται, ανάλογα να προστρέχουμε σε αυτό».
Μάλιστα, τόνισε πως η ύφεση που θα αντιμετωπίσει η χώρα θα εξαρτηθεί από το πόσο θα πληγεί ο τουρισμός, επισημαίνοντας πως το κράτος θα πρέπει να είναι έτοιμο τον Αύγουστο ή όποτε χρειαστεί για να αντιμετωπίσει προβλήματα που τώρα δεν έχουν εμφανιστεί πλήρως, καθώς υπάρχουν προφανώς ακυρώσεις τουριστών, όμως μπορεί κάπως να κινηθούν τα πράγματα το καλοκαίρι.

Απαραίτητη η αναδιάρθρωση και ενίσχυση κι άλλων τομέων
Ο Καθηγητής του ΠΘ τόνισε πως ο τουρισμός πάντα θα είναι για την Ελλάδα μια μεγάλη πηγή εισοδήματος και απασχόλησης, αλλά το τουριστικό προϊόν χρήζει αναδιάρθρωσης, ως προς στο που απευθυνόμαστε, αν μπορούμε να τον επεκτείνουμε το χρόνο τουρισμού κτλ..
«Είναι προφανές ότι πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και σε άλλους κλάδους που θα ενισχύσουν τη συνολικότερη δομή της οικονομίας . Μεταποίηση, τυποποίηση αγροτικού τομέα, εξειδίκευση σε προστιθέμενης αξίας υπηρεσίες, παραγωγή ενέργειας κ.α. Είναι μια συζήτηση που έπρεπε να έχει γίνει και δεν γίνεται ούτε και τώρα», κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.