Χρήστος Μπουκώρος: «Επαναστατικά μέτρα για την καταπολέμηση του δημογραφικού»

Να δοθούν κίνητρα στα νέα ζευγάρια ζήτησε ο Βουλευτής Μαγνησίας

Είναι ώρα να ληφθούν επαναστατικά μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, τόνισε από το Ράδιο ΕΝΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του με τον Δημήτρη Καρεκλίδη, ο Βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ κ. Χρήστος Μπουκώρος, με αφορμή τη μείωση των βουλευτικών εδρών στη Μαγνησία, καθώς μειώθηκε ο πληθυσμός του νομού.

 

«Δεν είναι ευχάριστο αυτό το ζήτημα να μειώνονται οι έδρες σε έναν νομό, αλλά η Μαγνησία από το 2000 και μετά ήταν πάντα στο μεταίχμιο και κερδίζαμε από τα υπόλοιπα την έκτη έδρα», είπε ο Βουλευτής.

Εξήγησε ότι οι  300 έδρες κατανέμονται με βάση τον πληθυσμό. Η Ελλάδα σημείωσε έχει περίπου 10 εκ. πληθυσμό, άρα για κάθε έδρα απαιτείται 33.000 πληθυσμός.

«Η Μαγνησία έχει ένα υπόλοιπο 15.000 κατοίκων, αν είχε υπόλοιπο 26.000-27.000 θα παίρναμε την έδρα. Έχουμε όμως μία πραγματική μείωση πληθυσμού 10.000-12.000 από το 2011 έως το 2021 μια πραγματική μείωση στα δημοτολόγια, όχι όσοι απογράφονται αλλού», τόνισε ο Βουλευτής σημειώνοντας πως οι εκλογές γίνονται με τον νόμιμο πληθυσμό.

«Με το να μένουν πολλοί στη Μαγνησία και να είναι γραμμένοι σε άλλα δημοτολόγια δημιουργεί ένα θέμα στη μείωση του πληθυσμού και την απώλεια της έκτης έδρας» επεσήμανε ο κ. Μπουκώρος σχολιάζοντας πως αυτό το θέμα δεν έχει πολίτικές προεκτάσεις, καθώς μπορεί να εκλεγεί ένας λιγότερος Βουλευτής στη Μαγνησία, ωστόσο θα υπάρχει σωστή εκπροσώπηση των πολιτών.

Καμπανάκι για το δημογραφικό

Η μείωση της μίας έδρας ωστόσο, αποτελεί για τον κ. Μπουκώρο ένα ισχυρό καμπανάκι σε σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα, με τις γεννήσεις να μειώνονται αισθητά.

«Ένας νομός με τέτοιες δυνατότητες, με βιομηχανικές περιοχές, με τουρισμό που αναπτύσσεται και τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μια ροπή σημαντική στην Ελλάδα, καταγράφει όπως και άλλες περιοχές στην Ελλάδα, μείωση πληθυσμού. Εκεί πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι. Να χτυπήσει κόκκινος συναγερμός στα επιτελεία όλων των κομμάτων γιατί είναι προβλήματα που αφορούν την Ελλάδα, το μέλλον και την ύπαρξή μας. Η πρώτη μου εκτενής επερώτηση το 2015 ήταν για το δημογραφικό και θα ήθελα εκεί να δούμε πολιτικό ανταγωνισμό των κομμάτων και να δούμε ποιος θα καταφέρει να έχει τις καλύτερες προτάσεις και θα ήθελα και μια εθνική συμφωνία παρότι έχουμε στη Βουλή την επιτροπή του δημογραφικού που απαρτίζεται από Βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα. Είναι ώρα για επαναστατικά μέτρα», υπογράμμισε ο Βουλευτής.

Σχολίασε δε πως τα μέτρα όπως για παράδειγμα για τη στέγαση των νέων, είναι θετικά δεν επαρκούν όμως, με τον κ. Μπουκώρο να υπερθεματίζει όχι στα επιδόματα, μετά τις γεννήσεις, που πρέπει να υπάρχουν αλλά στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν στα νέα ζευγάρια.

« Κάθε παιδί που δεν γεννήθηκε το 2022 δεν θα γεννηθεί ποτέ. Εμείς επιδοτούμε τα παιδιά όταν γεννιούνται, όμως πρέπει να δώσουμε κίνητρα στα νέα ζευγάρια να γεννήσουν παιδιά. Καλώς παίρνουν τα επιδόματά τους οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, αλλά δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε σε αυτή τη χώρα. Πρέπει να κινητροδοτήσουμε τα νέα ζευγάρια», είπε ο βουλευτής κι έκανε λόγο για μισθό μητέρας, για ασφάλιση, προκειμένου να νιώσει σιγουριά για το μέλλον το δικό της και των παιδιών της.

 

Δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, καλύτερη για την Ελλάδα

Ο κ. Μπουκώρος όμως αναφέρθηκε και στο νέο έτος και στις οικονομικές και πολιτικές προεκτάσεις, λέγοντας πως το 2023 θα είναι μία ακόμη δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη αλλά και για όλο τον κόσμο, επεσήμανε όμως πως οι εκτιμήσεις λένε ότι η Ελλάδα θα έχει καλύτερη ανάπτυξη από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με τον Πρωθυπουργό να ανακοινώνει και νωρίτερα την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Μάλιστα, ο Βουλευτής σχολίασε πως ακόμη και μετά την αύξηση ο κατώτατος μισθός θα είναι μικρός σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και σημείωσε ότι η αύξηση δίνεται νωρίτερα, αντί για την 1η Μαΐου, προκειμένου να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι πριν το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου.

Σε ότι αφορά στον πληθωρισμό, ο Βουλευτής σημείωσε ότι οι εκτιμήσεις θέλουν να κινείται στο μισό τη φετινή χρονιά, δηλαδή περίπου στο 5-6% από το 10 και 11% που έφτασε στην αρχή της έξαρσης της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης , ενώ εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει αποκλιμάκωση τιμών στην ενέργεια και στα καύσιμα.

«Αυτά μπορεί να δώσουν ορισμένες ανάσες. Οι εκτιμήσεις δεν είναι καλές για την Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα θα συνεχιστούν να αυξάνονται οι επενδύσεις, οι εξαγωγές και όλα τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας με τρόπο καλύτερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός είναι ο στόχος ο φετινός, του 2023», επεσήμανε ο κ. Μπουκώρος, σχολιάζοντας ότι η συμφωνία για το πλαφόν έφερε μία πρώτη αποκλιμάκωση.

Αναφορικά με τις αυξήσεις και την ακρίβεια ο Βουλευτής ανέφερε πως η κρίση είναι παγκόσμια και εισαγόμενη, με την Ελλάδα όμως να ανταποκρίνεται καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Λένε για την Ισπανία που μείωσε τον ΦΠΑ. Στην Ισπανία ο χαμηλός συντελεστής ήταν 4% και ο υψηλός 10% από την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση που κυβερνούσε τη χώρα κι εμείς έχουμε χαμηλό ΦΠΑ 13% και υψηλό 24% που σημαίνει εάν τον μηδενίσεις θα διαταράξεις όλο το δημόσιο σύστημα εσόδων και πληρωμών που πρέπει να κάνει το δημόσιο. Γι’  αυτό εφαρμόζονται άλλες πολιτικές στοχευμένες, για να έχουμε το μέγεθος το πραγματικό των αριθμών, των φορολογικών συντελεστών, των δυνατοτήτων των δημοσίων ταμείων πριν πούμε κάποιες εύκολες λύσεις», εξήγησε ο ίδιος, καταλήγοντας πως τα οριζόντια μέτρα ενέχουν πάντα το σπέρμα της αδικίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.