Δ.Καλλιώρας : Προηγούμενα μοντέλα σχεδιασμού είτε έχουν αποτύχει , είτε έχουν πλέον ξεπεραστεί

Λύσεις και με τοπική διάσταση θα αναζητηθούν στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας

Στον Βόλο θα φιλοξενηθεί το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, από σήμερα Πέμπτη 29/9/2022 μέχρι και την Κυριακή 2/10/2022 και για τη διοργάνωση στην οποία τη χορηγία επικοινωνίας , έχει ο «Όμιλος Καρεκλίδη», μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, ο Δημήτρης Καλλιώρας αναπληρωτής καθηγητής Π.Θ. στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Όπως είπε, στο συνέδριο θα αναδειχτούν και τοπικά ζητήματα όπως η εγκατάσταση της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι χρήσεις γης, με αφορμή τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου, με σκοπό να προταθούν λύσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στο συνέδριο θα φιλοξενηθούν περίπου 350 σύνεδροι και στο επίκεντρο θα είναι ο χωρικός σχεδιασμός (χρήσεις γης) και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, γιατί η ανάπτυξη, είναι ένα ζητούμενο.

Ο σχεδιασμός έρχεται στο προσκήνιο

Ο κ. Καλλιώρας τόνισε ότι βιώνουμε όλοι ένα εκρηκτικό μίγμα κρίσεων οικονομικής – κρίσης χρέους, πανδημικής, περιβαλλοντικής, προσφυγικής – μεταναστευτικής και ενεργειακής κρίσης, επομένως είναι σαφές ότι ο σχεδιασμός έρχεται στο προσκήνιο, τα προηγούμενα μοντέλα σχεδιασμού είτε έχουν αποτύχει , είτε έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και σ’ αυτό το συνέδριο θα δοθεί η δυνατότητα να συζητήσουμε με ανθρώπους που προέρχονται από τον επιχειρηματικό χώρο ή από το χώρο της αγοράς (ελεύθερους επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, ακόμη και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης).
«Θα μας δοθεί η δυνατότητα να ανταλλάξουμε ιδέες, σκέψεις, γιατί όχι και εμπειρίες, για το πώς πρέπει να πορευτούμε στο μέλλον», επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής.
Αναφερόμενος στο Τμήμα του Π.Θ. ο κ. Καλλιώρας είπε ότι είναι διεπιστημονικό, με διδάσκοντες που είναι μηχανικοί, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι και υπάρχει μια ευρεία γκάμα ειδικοτήτων, γιατί το αντικείμενο είναι σύνθετο και όλες οι επιστημονικές απόψεις και οπτικές έχουν θέση και χώρο.

Θέματα για τη Μαγνησία

Όπως είπε, θα γίνει μια προσπάθεια να συζητηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα, γιατί το αντικείμενο είναι ευρύ και δεν μπορούν στο πλαίσιο ενός συνεδρίου να συμπεριληφθούν τα πάντα, ενώ στο συνέδριο θα αναδειχτούν πολλά αντικείμενα που αφορούν την τοπική κοινωνία, τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.
Ως παράδειγμα έφερε την εγκατάσταση της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως και για χρήσεις γης, με αφορμή τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου και άλλα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος.
Το πρώτο βήμα είναι να γίνει διάγνωση, στη συνέχει να γίνει ανάλυση, να βρεθούν τα αίτια ενδεχομένως κάποιων ζητημάτων και το δια ταύτα είναι να δοθούν λύσεις, που όμως δεν είναι εύκολο να δοθούν σε όλα τα ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως, στο συνέδριο θα ακουστούν απόψεις που θα είναι χρήσιμες για περαιτέρω αξιοποίηση, σημείωσε ο αναπληρωτής καθηγητής.
Ο κ. Καλλιώρας θεωρεί εκ των ουκ άνευ να υπάρχει συνεργασία μεταξύ των φορέων, είπε ότι το Π.Θ. την επιδιώκει με κάθε τρόπο και έχει μια μορφή συνεργασίας με πολλούς φορείς της πόλης, όπως με το Επιμελητήριο, το ΤΕΕ, τον επιχειρηματικό κόσμο, θα επιδιώξει να έχει μια πιο στενή συνεργασία και με τον Δήμο Βόλου. «Προφανώς εμείς ως επιστήμονες εισηγούμαστε, οι λήπτες αποφάσεων είναι άλλοι και είναι δεδομένο ότι θέλουμε να είμαστε πιο κοντά με τους λήπτες αποφάσεων», δήλωσε.
Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις, οι φιλοξενούμενοι (περίπου 350) θα ξεναγηθούν στα μουσεία της πόλης, στην Τσαγκαράδα, στο πλαίσιο εκδήλωσης πειραματικού φωτισμού και θα γίνει προσπάθεια, πέρα από το αμιγώς επιστημονικό κομμάτι να πάρουν γεύση οι σύνεδροι από ένα μέρος της ομορφιάς και των γεύσεων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας.

Μέσω της ιστοσελίδας https://magnesianews.gr/ πρόκειται να μεταδοθούν ζωντανά (livestreaming) οι ακόλουθες εκδηλώσεις: Χαιρετισμοί (ΠΕ 29/9, 18:00 – 18:30), Ομιλία Καθηγητή Άγγελου Κότιου (ΠΕ 29/9, 18:30 – 19:15), Ομιλία Δρ. Μάριου Καμχή (ΠΕ 29/9, 19:15 – 20:00), Εκδήλωση ΣΕΜΠΧΠΑ (ΣΑ 1/10, 15:00 – 17:00), Ομιλία Καθηγήτριας Μαριάννας Σιγάλα (ΣΑ 1/10, 18:45 – 19:30). Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι / ες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://conferenceprd6.prd.uth.gr/

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.