Δ. Κολυνδρίνη για Υφυπουργό Τουρισμού: Έδειξε διάθεση, αλλά θα δούμε εάν γίνουν πράξη οι προτάσεις μας

Ομιχλώδες το νομικό πλαίσιο για αεροδρόμιο και μαρίνες

Καλή διάθεση και προαίρεση έδειξε ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολος στις διεκδικήσεις, τις απαιτήσεις και τις προτάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την τουριστική ενίσχυση, αλλά σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, που μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη το μέλλον θα δείξει κατά πόσο όλα αυτά θα γίνουν πράξη. Μείζον ζήτημα στην κουβέντα ήταν το ομιχλώδες νομικό πλαίσιο που διέπει το αεροδρόμιο αλλά και τη δημιουργία μαρινών, που κανείς αρμόδιος δεν γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος!

“Το αν θα κερδίσουμε ή όχι από αυτή τη συνάντηση θα το ξανασυζητήσουμε, γιατί εμείς θα είμαστε εδώ. Έδειξε διάθεση, καλή προαίρεση, δεσμεύτηκε ο Υφυπουργός ότι θα δει με τους συνεργάτες του και το επιτελείο του όλα τα θέματα που ετέθησαν. Φάνηκε να τα συμμερίζεται, να τα γνωρίζει και κάποια από αυτά να τα έχει ξανακούσει από κει και μέρα εάν αυτά θα γίνουν πράξη στο βαθμό που εμείς θέλουμε, θα το δούμε”, σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Κολυνδρίνη.

Ομιχλώδες το νομικό πλαίσιο για αεροδρόμιο και μαρίνες
Μείζον ζήτημα της συζήτησης με τον Υφυπουργό, σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη, ήταν το ομιχλώδες νομικό πλαίσιο που διέπει τόσο τη λειτουργία του αεροδρομίου Ν. Αγχιάλου, όσο και της δημιουργίας μαρινών.
Για το αεροδρόμιο, η κ. Κολυνδρίνη επεσήμανε πως ” Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα αεροδρόμιο που λειτουργεί 5 ή 6 μήνες και αυτούς τους μήνες έχει 7 αεροπορικές γραμμές, χωρίς να μπορούν να σταθούν low cost εταιρείες. Για μας ήταν μεγάλης αξίας γιατί μία low cost εταιρεία έχει μία κινητικότητα, παίρνει πολύ κόσμο κι ακούγεται η περιοχή ως προορισμός είτε φεύγει κάποιος είτε έρχεται.
Αυτό που του ζητήσαμε ήταν είτε να εκχωρηθεί το αεροδρόμιο από την ΥΠΑ όπως είχαμε ξαναζητήσει ως προς τη λειτουργία και τη διαχείρισή του στην περιφέρεια γιατί το κράτος δεν μπορεί να τα καταφέρει, ή να δοθεί ένα νομικό πλαίσιο τέτοιο που να μπορούν να επιδοτούνται κάποιες εταιρείες, όπως γίνονταν μέχρι το 2011. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο είτε για την πρώτη είτε για τη δεύτερη περίπτωση. Το αεροδρόμιο είναι όλης της Ελλάδας, της Κεντρικής Ελλάδας θα μπορούμε να αποτελέσει ένα δίαυλο ένωσης των βορίων και των νοτίων τμημάτων της Ελλάδας, να παραμένει σχεδόν ανενεργό”.
Όπως σχολίασε η Αντιπεριφερειάρχης, ο Υφυπουργός φάνηκε να συμμερίζεται το αίτημα αυτό, ενώ παρεμφερές ήταν και το θέμα με τις μαρίνες, που κανείς από τα αρμόδια Υπουργεία δεν φαίνεται να ξέρει ποιος τελικά είναι ο υπεύθυνος.

“Για τις μαρίνες δεν ξέρει ούτε το κράτος ποιος είναι υπεύθυνος κι όταν λέμε μαρίνες εννοούμε αυτά τα πλωτά που μπαίνουν μέσα στα λιμάνια για να δένει το ιστιοφόρο. Εμείς θέλουμε να νομιμοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε πέντε μαρίνες. Τέσσερις μέσα στα υφιστάμενα λιμάνια των νησιών, μία στο Βόλο και μία στην Αμαλιάπολη, που θα λειτουργήσει και το υποβρύχιο μουσείο. Για τις μαρίνες πρέπει να δοθεί ένα νομικό πλαίσιο στην περιφέρεια”, είπε η κ. Κολυνδρίνη επισημαίνοντας πως ο Γεν. Γραμματέας Τουρισμού κ. Λούλης είπε πως θα δώσει εκείνος τη λύση.

Διάφορα άλλα θέματα
Παράλληλα, η κ. Κολυνδρίνη ανέφερε πως τέθηκε το θέμα της ενδοσυγκοινωνίας των νησιών, σημειώνοντας πως πρέπει να βρεθεί τρόπος επιδότησης γραμμής όπως γίνονταν με τις άγονες γραμμές. Επιπλέον, ανέφερε πως τέθηκε και το θέμα των υδατοδρομίων σχολιάζοντας πως πρέπει να επιδοτηθεί το εισιτήριο, καθώς ακόμη και σήμερα με το πλοίο, το εισιτήριο για την Αλόννησο είναι ιδιαιτέρως ακριβό.
Ταυτόχρονα, τέθηκαν τα θέματα της airbnb, το θέμα της Thomas Cook, που έχουν μείνει οι ξενοδόχοι, το αίτημα της ίδρυσης σχολής τουρισμού ή ξεναγών, καθώς μία δημόσια σχολή, σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη, θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς νέους να επιμορφωθούν.
Ακόμη, ο Περιφερειάρχης έθεσε το αίτημα δημιουργίας θεματικού μυθολογικού πάρκου στον Όλυμπο, που παρόμοιο δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά και τη θρησκευτική πολιτισμική διαδρομή που να συνδέει Μετέωρα με Άγιο Όρος.
Τέλος η κ. Κολυνδρίνη ανέφερε πως θα παρακολουθούν τις εξελίξεις σε όλα τα ζητήματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.