Κολυνδρίνη: Αξιόπιστα τα πρόσωπα, αμφισβητώ τον τρόπο που γίνονται οι μετρήσεις του ΠΘ

Δεν έχει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου πιστοποιημένους μετρητές είπε η Αντιπεριφερειάρχης

Ανόμοια χαρακτήρισε τα στοιχεία και τις μετρήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τη μια και της Περιφέρειας από την άλλη, για την ποιότητα του αέρα στην πόλη του Βόλου, η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, επισημαίνοντας πως οι μετρητές που χρησιμοποιεί η ερευνητική ομάδα Γουργουλιάνη- Σαχαρίδη δεν είναι πιστοποιημένοι. Η κ. Κολυνδρίνη ξεκαθάρισε πως δεν μέμφεται τα πρόσωπα, καθώς τα θεωρεί αξιόπιστα και φερέγγυα, αλλά αμφισβητεί τον τρόπο που γίνονται οι μετρήσεις των ερευνητών του τοπικού Ιδρύματος.

Δεν ελέγχονται από κανέναν οι μετρητές του ΠΘ
Στο προσκήνιο, μετά από μερικές ημέρες παύσης, ήρθε πάλι το θέμα της αέριας ρύπανσης στο Βόλο με αφορμή την απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μεϊκόπουλος, ότι ο μετρητής της Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν δείχνει ρύπανση.
Η κ. Κολυνδρίνη σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη επεσήμανε πως ο Υπουργός δεν μπορεί να απαντήσει για ένα ερευνητικό πρόγραμμα και είπε ότι θα εγκατασταθούν και άλλοι μετρητές, που ήδη η Περιφέρεια έχει δρομολογήσει. Έως ότου τοποθετηθούν και οι υπόλοιποι μετρητές, η Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως τα αποτελέσματα του μετρητή που υπάρχει γίνονται ήδη γνωστά.

Παρόλα αυτά χαρακτήρισε ανόμοια τα στοιχεία του μετρητή της Περιφέρειας με αυτά που αναδείχθηκαν μέσα από την μελέτη- έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την κ. Κολυνδρίνη να θέτει ζήτημα αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων, καθώς οι εν λόγω μετρητές δεν είναι πιστοποιημένοι.
“Συγκρίνετε ανόμοια στοιχεία. Δεν μπορούν να συγκριθούν τα στοιχεία ενός πιστοποιημένου βαθμονομημένου, ελεγχόμενου και κάτω από συγκεκριμένους ελεγκτικούς μηχανισμούς σταθμού μέτρησης των 148.000 ευρώ με στοιχεία από ένα μετρητή ενός ερευνητικού προγράμματος των 10-20-100 ευρώ. Αν δείτε και το μέγεθος, ο ένας είναι ένα δωμάτιο κι άλλος ένα καμινέτο”, είπε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης συμπληρώνοντας πως το Υπουργείο έχει αλλάξει τρεις φορές την τοποθεσία του μετρητή της Περιφέρειας, ενώ για εκείνους του ΠΘ ανέφερε πως “δεν είναι πιστοποιημένοι, βαθμονομημένοι, δεν ξέρουμε ποιος μετράει, τι μετράει, πότε μετράει και που το βάζει όταν μετράει. Εάν το βάλω δίπλα σε μια καμινάδα θα δείξει 500”.
Επιπροσθέτως, η κ. Κολυνδρίνη εξέφρασε τη σιγουριά της πως δεν πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές οι μετρητές της ερευνητικής ομάδας του ΠΘ, λέγοντας πως το ερευνητικό πρόγραμμα είναι επιδοτούμενο. “Καλώς το κάνει, πάει παραπέρα την επιστήμη, αποτελεί μια βάση δεδομένων και είναι σταθμοί που μπαίνουν στους χώρους που επιλέξει το ερευνητικό πρόγραμμα και δεν ελέγχονται από κανέναν. Είμαι σίγουρη ότι δεν πληρούν τις προδιαγραφές που πρέπει”, σημείωσε.

Αξιόπιστοι οι άνθρωποι, αμφιβολίες για το αποτέλεσμα των ερευνών τους
Θέτοντας τις αμφιβολίες της για το παρεχόμενο αποτέλεσμα της έρευνας, η κ. Κολυνδρίνη τόνισε πως αυτό δεν χαρακτηρίζει τους ανθρώπους και τους επιστήμονες.
“Δεν θεωρώ ότι είναι αναξιόπιστα τα πρόσωπα. Αξιόπιστα και φερέγγυα είναι τα πρόσωπα, αλλά αμφισβητώ τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συγκεκριμένες μετρήσεις από τα συγκεκριμένα μηχανήματα”, υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης.
Ωστόσο, αν και η ίδια έθεσε ζήτημα αμφιβολιών, παρόλα αυτά θα συνεργαστεί με την ερευνητική ομάδα και το ΠΘ, όμως για άλλου είδους δράσεις κι όχι για μετρήσεις.
“Δεν τον κάλεσα εγώ τον κ. Σαχαρίδη. Εκείνος ήρθε και βρήκα πολύ γόνιμο τον διάλογο όχι για προγραμματική σύμβαση ή μνημόνιο συνεργασίας για σταθμούς μέτρησης αλλά για συνεργασία σε σχέση με τις έξυπνες πινακίδες και με άλλου είδους δράσεις εκτός από τις μετρήσεις. Εγώ δεν μπορώ να κάνω προγραμματική σύμβαση και να δώσω χρήματα και να νομιμοποιήσω σταθμούς , που δεν μπορώ να τους ελέγξω και που δεν είναι πιστοποιημένοι. Αυτό θα ήταν παράδοξο”, ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη.

Περιοδεία και αυτοψία σε έργα στις Σποράδες
Στο μεταξύ, η κ. Κολυνδρίνη ταξίδεψε σήμερα το πρωί στις Σποράδες με πρώτη στάση την Αλόννησο, ενώ θα ακολουθήσει η Σκόπελος και η Σκιάθος. Μαζί της και μηχανικοί και ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, με τους οποίους θα κάνουν αυτοψία στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και σε όσα ολοκληρώνονται.
” Σκοπός μας είναι να επιβλέψουμε έργα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, έργα που βρίσκονται προς περαίωση και όλες τις προγραμματικές για την έναρξη των καινούργιων που έχουμε υπογράψει με τους Δήμους. Θέλω να βρεθώ και με τους αναδόχους των έργων για να δω την εξέλιξη και τα χρονοδιαγράμματα εξου και είναι μαζί μου οι μηχανικοί και ο Διευθυντής της Τεχνικής υπηρεσίας. Θέλω να μιλήσω με τους Δημάρχους για το θέμα της Οργανωμένης Χωρικής Επένδυσης που βρίσκεται στην ωριμότητα μελετών, για δούμε ποια έργα έχουν ωριμάσει σε σχέση με την ένταξη φακέλων και να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές σε σχέση με τις επιλέξιμες δαπάνες. Κι ακόμη να συντονιστούμε και ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου”, είπε τέλος η κ. Κολυνδρίνη για την μετάβασή της στις Σποράδες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.