Δ. Κολυνδρίνη στο Ράδιο ΕΝΑ: «Με το αλιευτικό καταφύγιο προστατεύεται ο Πλατανιάς»

Η τοπική κοινωνία και οι φορείς επιθυμούν να προχωρήσει το έργο

Για το αλιευτικό καταφύγιο στον Πλατανιά και τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, επισημαίνοντας πως το έργο προστατεύει τον Πλατανιά και από πλημμυρικά φαινόμενα και τόνισε πως πρόκειται για αλιευτικό καταφύγιο και όχι για εμπορικό λιμάνι. Αναφερόμενη στις αντιδράσεις που υπάρχουν, σημείωσε πως η τοπική κοινωνία και οι φορείς επιθυμούν να γίνει το έργο, ενώ μόνο μια μικρή μερίδα πολιτών αντιδρά και αμφισβητεί τη νομιμότητα όλων των υπηρεσιών, στέλνοντας συνεχώς έγγραφα προς απάντηση στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ το ΣτΕ απέρριψε και την προσφυγή τους.

 

«Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θυμήθηκαν το 2017, ενώ η μελέτη ξεκίνησε από το 2009, να συστήσουν τον Σύλλογο για να αντιδράσουν, πολύ ανεπίκαιρα. Η μελέτη έχει ξεκινήσει το 2009 και τώρα βρίσκεται προ υπογραφή σύμβασης. Λένε ότι εμείς τα θέλουμε τα έργα, αλλά στην ουσία δεν θέλουμε αυτά τα έργα. Θέλουμε το αλιευτικό να γίνει αλλού, γιατί αυτή ήταν η μόνιμη επωδός των συγκεκριμένων ανθρώπων που είχαν έρθει και τους είχα ακούσει. Το αλλού δεν είναι όπου με βολεύει, δημιουργείται με βάση την υφιστάμενη κατάσταση με βάση τις κλιματικές διαβαθμίσεις, τα βάθη, έχει περιβαλλοντικά, δεν είναι όπου θέλει ο καθένας, βάλ’ το εδώ ή πήγαινέ το παραπέρα», επεσήμανε η κ. Κολυνδρίνη, μιλώντας για τις αντιδράσεις του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πλατανιά «Η Σηπιάδα».

Η Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως όλες οι υπηρεσίες, η Διαχειριστική του Υπουργείου, ο ΟΛΒ, το Λιμεναρχείο, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων, η ΔΑΟΚ, η Αποκεντρωμένη, το ΣτΕ δέχονται συνεχώς άπειρα χαρτιά από τους αντιδρώντες και απασχολείται ατελείωτος κόσμος για να απαντά στις εμμονικές, όπως είπε χαρακτηριστικά καταγγελίες τους, οι οποίες όλες αναιρούνται.

Μάλιστα τόνισε πως όλοι οι τοπικοί φορείς, Επιμελητήριο, οι Ενώσεις Ξενοδόχων, οι Σύλλογοι των  ενοικιαζόμενων δωματίων, η Πανελλήνια Ένωση Μέσης Αλιείας, οι Φίλοι Παράκτιας Αλιείας , ο τοπικός, Πολιτιστικός, Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατανιά, ο Σύλλογος «οι Φίλοι του Πλατανιά», συνυπογράφουν την επιθυμία τους να γίνει το έργο.

«Είναι ένας κύριος από τα Τρίκαλα. Δεν θα επηρεάσει τον νομό Μαγνησία, το τουριστικό κατάλυμα ενός ανθρώπου που έρχεται δέκα μέρες και θέλει την ηρεμία του, δεν θα πάει ένα χωριό πίσω γιατί κάποιοι θέλουν να ξεκουραστούν», σχολίασε η ίδια, επισημαίνοντας πως από το 2017 γίνεται μια σειρά ενεργειών για να ακυρωθούν αποφάσεις νόμιμες που είχαν φτάσει σε ωριμότητα.

«Χαρακτηριστικά, ο Σύλλογος Σηπιάδα κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ. Θεωρούν ότι όλοι είναι διαπλεκόμενοι, δικαστές και εμείς κτλ και θέλουμε να κάνουμε κακό στον Πλατανιά. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο να προσπαθήσεις να πείσεις για να γίνει έργο. Θα γίνουμε από γραφικοί έως αστείοι. Η αίτηση αυτή απορρίφθηκε τον Ιούνιο του 2020. Η προσφυγή αφορούσε στην ακύρωση της έκδοσης περιβαλλοντικών όρων κατηγορώντας την υπηρεσία ότι δεν προέβη σε διαβούλευση. Δεν ισχύουν αυτά. Απορρίφθηκε ομόφωνα η ένστασή τους από το ΣτΕ. Κατατέθηκαν ενστάσεις στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Υπουργείου για την ακύρωση ένταξης του έργου , τώρα έχουν καταθέσει 35 ερωτήματα, ασχολούνται υπηρεσιακοί παράγοντες και με αυτό, ως έργο ανώριμο, άχρηστο και απορρίφθηκαν από την ειδική επιτροπή διαχείρισης του Υπουργείου. Στέλνουν εξώδικη δήλωση το 2022 προς τον Διευθυντή από το Τμήμα Αλιείας της ΠΕ Μαγνησίας σχετικά με το ότι έχει δώσει λάθος στοιχεία κι αυτός για τον αριθμό των σκαφών κτλ και απαντήθηκε τεκμηριωμένα από τον ίδιο και από την ειδική επιτροπή διαχείρισης. Το κεντρικό λιμεναρχείο τους απαντά ότι ο χαρακτήρας είναι αλιευτικός και προσπαθούν να πείσουν ότι εμείς θέλουμε να κάνουμε εμπορικό λιμάνι. Πηγαίνουν στα αλιευτικά κρουαζιερόπλοια; Πάλι το 2022 έλεγαν ότι εμείς χρησιμοποιούμε ψευδείς ισχυρισμούς, ότι εξαπατήσαμε, τα οποία αυτά ελέγχονται από τη νομική υπηρεσία», είπε η κ. Κολυνδρίνη.

Σημείωσε πως το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο, εξηγώντας ότι όταν  φτάνει στο τελικό στάδιο μια διαδικασία δημοπράτησης , για να υπογραφεί η σύμβαση ελέγχεται,  γιατί είναι μεγάλο το κόστος του έργου, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η νομιμότητα της ουσίας, των τευχών δημοπράτησης, των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν κι εφόσον εγκρίνεται, γυρίζει πίσω στην Περιφέρεια, που ζητεί δικαιολογητικά, ασφαλιστική ενημερότητα κτλ, από τον ανάδοχο, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει ανάδοχος, ενώ το χρονοδιάγραμμα των εργασιών θέλει να έχει ολοκληρωθεί το έργο σε δύο χρόνια.

Από την πλευρά της η κ. Κολυνδρίνη υπεραμύνθηκε των διαδικασιών, σχολιάζοντας πως «Είναι δυνατόν να αμφισβητούνται τόσες υπηρεσίες, τόσες δημοτικές αρχές, τόσοι περιβαλλοντολόγοι, τόσοι μελετητές, τόσα χρόνια διαβούλευσης, τόσες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις; Να αμφισβητούνται όλα τα νομικά πλαίσια που νομιμοποιούν όλες τις διαδικασίες και κατακυρώνουν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, όλοι οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν από τον φόβο μην γίνει τίποτα κακό, τότε να σταματήσουμε όλα τα έργα».

Υποστήριξε πως με το συγκεκριμένο έργο προφυλάσσετε ο Πλατανιάς από πλημμυρικά φαινόμενα, εξηγώντας πως ο νοτιάς μεταφέρει με το νερό της θάλασσας την άμμο  στην κοίτη του χειμάρρου του Χαλορέματος και με το αλιευτικό καταφύγιο προστατεύεται και ο οικισμός από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία θα μειωθούν και με την οριοθέτηση διευθέτηση του χειμάρρου.

«Η συγκεκριμένη ομάδα προσπαθεί να προκαλέσει μία νίκη, ότι κάτι πέτυχαν. Δεν θέλουν οριοθέτηση. Είναι στενή λένε η κοίτη, ζητούν διαπλάτυνση κάτω χαμηλά. Αυτά είναι ανέφικτα, γιατί διαπλάτυνση σημαίνει γκρεμίζω όλα τα σπίτια, τροποποιώ το ρημοτομικό σχέδιο, μειώνω το πλάτος του δρόμου και δεν θα φτάνει κάτω το λεωφορείο κι από αυτό εξυπηρετούνται τρεις. Μιλάνε για επέκταση και διαπλάτυνση προς τη θάλασσα. Ούτε αυτό γίνεται. Εκεί υπάρχει ζώνη λιμένος και αυτό αντιμετωπίζεται με τη δημιουργία του αλιευτικού. Είπανε μέχρι γιατί τη μελέτη την αναθέσαμε με 30.000ευρώ και δεν κάναμε διαγωνισμό ανοιχτό που θα στοίχιζε 300.000», σχολίασε καταλήγοντας η Αντιπεριφερειάρχης.

Δεν ευθύνεται η Περιφέρεια για την καθυστέρηση του Περιφερειακού

Στο μεταξύ η κ. Κολυνδρίνη αναφέρθηκε και στον Περιφερειακό και την ολοκλήρωσή του, θυμίζοντας πως αρμοδιότητά του την είχε το Υπουργείο. «Την αρμοδιότητα εκπόνησης της μελέτης την έδωσε μετά από πάρα πολλές προσπάθειες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Υπάρχει ανάδοχος και βρίσκεται στο τελικό στάδιο το κομμάτι που αφορά στην παράκαμψη της Αγριάς, όπου εκεί υπάρχει ήδη μία μελέτη που χρειάζεται επικαιροποίηση και ξεκίνησε η διαδικασία για να δημοπρατηθεί η μελέτη που αφορά στο υπόλοιπο κομμάτι που διασχίζει τα Λεχώνια. Είναι πολύ χρονοβόρες οι διαδικασίες, έπρεπε να έχουν γίνει, αλλά δεν ευθυνόμαστε εμείς με την έννοια ότι κάποιος που δεν έχει αρμοδιότητα δεν μπορεί να υλοποιήσει κάτι», σχολίασε.

Χαρακτήρισε δε ως παράδειγμα προς αποφυγή τη μη ολοκλήρωση του κομματικού στη δυτική πλευρά του Περιφερειακού που ενώνει τη Λαρίσης με την Μπουρμπουλήθρα και ανέφερε πως  τη μελέτη την υλοποιεί το Υπουργείο εδώ και πολλά χρόνια, ενώ την πληρώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

« Έχουμε βρεθεί 100 φορές με τους Υπουργούς, ανάλογα ποιος κυβερνά κάθε φορά και με την ανάδοχη εταιρεία έχουμε βρεθεί στο Υπουργείο και εξακολουθεί να παραμένει μη παραδοτέο, μη δημοπρατήσιμο το κομμάτι της δυτικής πλευράς του περιφερειακού, που ενώνει τη Λαρίσης με την Μπουρμπουλήθρα. Έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και να μας έχει παραδοθεί κι αν όχι σε μας, έπρεπε το Υπουργείο να δημοπρατήσει το έργο ως ευρωπαϊκό δίκτυο», κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.