Δ. Κολυνδρίνη: «Σύντομα σε λειτουργία οι τρεις νέοι σταθμοί μέτρησης αέριας ρύπανσης στον Βόλο»

Εγκαίνια για το κτήριο της Πολιτιστικής Εστίας των Ιώνων και του πεζόδρομου στο Βελεστίνο

Η αντίστροφη μέτρηση για την τοποθέτηση τριών νέων σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης στον Βόλο έχει ξεκινήσει για την ΠΕ Μαγνησίας, με την Αντιπεριφερειάρχη κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη να τονίζει, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, ότι άμεσα τίθεται σε λειτουργία ο νέος σταθμός, που χρηματοδοτήθηκε και αποκτήθηκε από το Πράσινο Ταμείο, ενώ έπεται η τοποθέτηση άλλων δύο. Η κ. Κολυνδρίνη τόνισε για τον νέο σταθμό, για τον οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες τοποθέτησης, ότι πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο σταθμό, ο οποίος δεν θα μετρά μόνο τα pm 2,5 και τα pm 10.

«Εγκαθίσταται ο ένας από τους τρεις νέους σταθμούς μέτρησης. Είναι αυτός από το Πράσινο Ταμείο κόστους 120.000 ευρώ, με τη διαδικασία να έχει προηγηθεί χρονικά.  Τις επόμενες ημέρες, ήδη έχει προκύψει σύμβαση και ανάδοχος, έπεται  και η τοποθέτηση και των άλλων δύο σταθμών. Ο ένας εξ αυτών θα μπει πάνω από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας στην Αντωνοπούλου και ο άλλος σε έναν δημόσιο χώρο, στην ανατολική πλευρά της πόλης στη Νέα Δημητριάδα», ανέφερε η κ.Κολυνδίνη.

Σημείωσε ότι ο νέος σταθμός που εγκαθίσταται αυτό το διάστημα θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο, που είναι συνδεδεμένος με το  Υπουργείο Περιβάλλοντος στην οδό Γαλλίας, πάνω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο.

Πρόκειται, σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη για έναν υπερσύγχρονο σταθμό μέτρησης της αέριας ρύπανσης, περιλαμβάνει έναν κλωβό, ένα σύστημα δειγματοληψίας, ένα υπερσύγχρονο μετεωρολογικό σύστημα και το βασικό, όπως υπογράμμισε η κ. Κολυνδρίνη είναι ότι έχει αυτόματους αναλυτές αέριων ρύπων και  δεν μετρά μόνο pm 2,5 και 10, αλλά και διοξείδιο του θείου, ενώ παράλληλα διαθέτει αναλυτή όζοντος, μονοξειδίου του άνθρακα και των αρωματικών υδρογονανθράκων. Επιπλέον, διαθέτει  ένα υπερσύγχρονο σύστημα βαθμονόμησης που εναρμονίζεται με την περιοχή.

Η κ. Κολυνδρίνη σημείωσε ότι ο νέος σταθμός θα αντικαταστήσει στην ίδια θέση τον παλιό, καθώς πρόκειται για θέση, η οποία είχε επιλεγεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι στο κέντρο της πόλης και έχει σημαίνουσα σημασία. Ταυτόχρονα ο σταθμός θα είναι σε επικοινωνία τόσο με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΠΕ Μαγνησίας όσο και με το σύστημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αναφορικά με τις μετρήσεις του σταθμού, αυτές θα είναι στη διάθεση των πολιτών, όπως συμβαίνει και με τον υπάρχων σταθμό, που είναι πάντα συνδεδεμένος με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, είναι πάντα online η καταγραφή και οι πολίτες έχουν πάντα ενημέρωση.

Εγκαίνια στην Πολιτιστική Εστία των Ιώνων και στον πεζόδρομο του Βελεστίνου

Στο μεταξύ, μιλώντας η κ. Κολυνδρίνη για τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναφέρθηκε σε δύο σημαντικά έργα για την κοινωνία της Μαγνησίας, όπως η ολοκλήρωση της ανέγερσης του κτηρίου που θα στεγάσει την Πολιτιστική Εστία των Ιώνων, αλλά και την ολοκλήρωσης της αναβάθμισης του πεζόδρομου του Βελεστίνου. Μάλιστα τα δύο αυτά έργα θα εγκαινιαστούν αυτή την Κυριακή, στις 10:30 ο πεζόδρομος του Βελεστίνου και στις 12:30 η Πολιτιστική Εστία των Ιώνων.

 

«Την Κυριακή 2 Απριλίου έχουμε τα εγκαίνια, τοn αγιασμό στις 10:30 του πεζόδρομου στο Βελεστίνο. Ένα έργο της τάξης του 1εκ. ευρώ. Πρόκειται για την ενεργειακή αναβάθμιση αλλά και τον εξωραϊσμό του κεντρικού πεζόδρομου του Βελεστίνου με εργασίες που έχουν να κάνουν με την προστασία ενός υφιστάμενου αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή, με ενεργειακά υλικά και με την αναβάθμιση του κέντρου, της πρωτεύουσας του Δήμου Ρήγα Φεραίου», σχολίασε η κ. Κολυνδρίνη.

Σε ότι αφορά στο κτήριο της Πολιτιστικής Εστίας των Ιώνων, η Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα έργο της τάξης των 900.000 ευρώ και αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα της Εστίας. Παρόλα αυτά, υπήρχαν πολλοί σκόπελοι στην υλοποίηση του έργου, καθώς το οικόπεδο ήταν ιδιοκτησίας της Εστίας. Ωστόσο, τα προβλήματα επιλύθηκαν με όλες τις νόμιμες ενέργειες, όπως τόνισε η κ. Κολυνδρίνη, η Περιφέρεια ολοκλήρωσε την μελέτη, εξασφάλισε την χρηματοδότηση και υλοποίησε ένα υπερσύγχρονο και εναρμονισμένο με την πολιτιστική αξία και διαχρονική πορεία των Ιώνων κτήριο.

«Είναι ένα τριώροφο κτήριο, απέναντι από την Ευαγγελίστρια, το οποίο θα παραδοθεί για να στεγάσει και το παρελθόν αλλά κυρίως το μέλλον της Πολιτιστικής Εστίας των Ιώνων. Το είχαμε υποσχεθεί όταν είχαμε έρθει σε επαφή μαζί τους, προσπεράσαμε όλα τα προβλήματα, που δεν ήταν και λίγα και τελικά το ολοκληρώσαμε και το παραδίδουμε κάνοντας έναν αγιασμό, για να το κάνουν λειτουργικό και να το χρησιμοποιήσουν», είπε η κ. Κολυνδρίνη.

 

Προχωρούν τα έργα στο αλιευτικό καταφύγιο του Πλατανιά

Παράλληλα, η κ. Κολυνδρίνη μίλησε και για τα υπόλοιπα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια και συγκεκριμένα και το αλιευτικό καταφύγιο στον Πλατανιά, επισημαίνοντας πως οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά, παρά το γεγονός ότι μια μικρή ομάδα ανθρώπων, προσπαθεί να βρει επουσιώδη κολλήματα στην ίδια τη διαδικασία του έργου, με σκοπό την αναστολή των εργασιών.

«Πήγα πριν από 2 εβδομάδες και με χαρά διαπίστωσα ότι έχει πάρει σάρκα και οστά, αρχίζει και φαίνεται η διαφορά ως προς την κατασκευή του έργου. Προσπαθούν να σταματήσουν το έργο, αλλά αυτό δεν θα γίνει, όπως σε κανένα μεγάλο έργο.Τα οφέλη είναι πολλαπλά, όλοι οι φορείς θέλουν το έργο. Είναι μια ομάδα 4-5 ανθρώπων που πήγαν από δω κι από κει και απορρίφθηκαν. Το έργο είναι από το ΕΣΠΑ Αλιείας από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει περάσει χιλιάδες ελεγκτικούς μηχανισμούς γιατί είναι ευρωπαϊκά τα χρήματα. Το έργο προχωράει και θα γίνει», υπογράμμισε η κ. Κολυνδρίνη.

Συμπλήρωσε ότι στο Ν. Πήλιο ολοκληρώθηκε τριγωνική τάφρος, που προστατεύει όλο το επαρχιακό δίκτυο από Μπούφα προς Μηλιές. Τώρα κατασκευάζονται και πεζοδρόμια, που ενώνουν τα Καλά Νερά με την Γατζέα.

 

Ξεκίνησε και ο κυκλικός κόμβος στον Αλμυρό

Παράλληλα, όπως επεσήμανε η κ. Κολυνδρίνη, ξεκίνησαν τα έργα και για τον κυκλικό κόμβο στην είσοδο του Αλμυρού, με την ίδια να το χαρακτηρίζει ως έργο υψίστης σημασίας. Στην ίδια σύμβαση υπάρχει και το έργο του κυκλικού κόμβου στην είσοδο της Ευξεινούπολης, το οποίο ακολουθεί το επόμενο διάστημα, ενώ σε συνεργασία με τον με τον Δήμο Αλμυρού γίνονται και έργα ανάπλασης της εισόδου της πόλης.

«Έρχεται και «κουμπώνει» το έργο με το άλλο. Κατασκευάζουμε και πεζοδρόμια στο Κρόκιο κατά μήκος του επαρχιακού δικτύου, ενώ τις επόμενες ημέρες ο Περιφερειάρχης θα υπογράψει συμβάσεις της τάξης των 4εκ. ευρώ με έργα ασφαλτικά και τεχνικά, που αφορούν στον Δήμο Αλμυρού», ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη και συνέχισε λέγοντας πως τώρα λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, συνεχίζονται και οι ασφαλτικές και τεχνικές εργασίες, κυρίως στην περιοχή του παλιού Δήμου Μουρεσίου.

Ταυτόχρονα, ολοκληρώνεται σε λίγο καιρό η γέφυρα στις Άσπρες Πεταλούδες, ενώ βγαίνει σε διαγωνιστική διαδικασία 25 Απριλίου η γέφυρα του Χαϊδαρίου στην Αγία Παρασκευή, κόστους 1,2εκ. ευρώ.

Παραιτήθηκε ο ανάδοχος στο έργο της ανακατασκευής της Κίτρινης Αποθήκης

Τέλος, η κ. Κολυνδρίνη μίλησε και για την ανακατασκευή της Κίτρινης Αποθήκης, η οποία μεταξύ άλλων θα στεγάσει και το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η Αντιπεριφερειάρχης εξήγησε πως προέκυψε μία δυστοκία ολοκλήρωσης του έργου, με τον ανάδοχο να παραιτείται της σύμβασης έχοντας υλοποιήσει το 30% του συνολικού έργου. Ο λόγος που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει όσα δεσμεύτηκε ήταν, όπως είπε η ίδια, τα μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων που είχε δώσει.

«Ο εργολάβος παραιτήθηκε από τη σύμβαση, έγινε εκκαθάριση των ποσών που πήρε σε σχέση με τις εργασίες που υλοποίησε. Κάναμε πρόσκληση στον επόμενο ανάδοχο, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά δεν δέχτηκε. Έγινε πρόσκληση στον τρίτο, κι αυτός με την σειρά του δεν δέχτηκε και προχωράμε τώρα σε πρόσκληση ενδιαφέροντος σε διαγωνιστική διαδικασία για το εναπομείναν κομμάτι», ανέφερε η κ. Κολυνδρίνη.

Σε ότι αφορά στο σύνολο των έργων και ταυτόχρονα στην αύξηση των υλικών που καταγράφεται, η Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα των προϋπολογισμών και αυτομάτως χρειάζεται επικαιροποίηση των τιμών και εξασφάλιση επιπρόσθετης χρηματοδότησης για γίνει η  πρόσκληση ενδιαφέροντος και να υπάρχει ανάδοχος.

«Στα υπόλοιπα έργα έχουμε κάποιες χρονοκαθυστερήσεις, ειδικά στα έργα στα νησιά που χρειάζονται να πληρώνουν και μεταφορικά, αλλά δεν έχουμε το φαινόμενο της παραίτησης από τα έργα ή της έκπτωσης από τα έργα. Έχουμε δυσκολίες στα έργα, ως προς τα χρονοδιαγράμματα», κατέληξε η κ. Κολυνδρίνη.

Απόδοση ραδιοφωνικής συνέντευξης: Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.