Δ. Πιατάς: Είμαστε υπό κατοχή, … διεκδικώ τα δικαιώματά μου

Ο δημοφιλής ηθοποιός, μίλησε στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», με αφορμή το … «Γουρούνι στο σακί»

Ηθοποιός, με πολλά χρόνια καριέρας πίσω του, εργατικός, τολμηρός, ειλικρινής και με αγάπη γι΄αυτό που κάνει, γεγονός άλλωστε το οποίο φαίνεται, ο αγαπητός και δημοφιλής Δημήτρης Πιατάς… Τρέφει μια ιδιαίτερη αγάπη μάλιστα για την περιοχή μας, μιας που βρίσκεται πολλές φορές το χρόνο στον όμορφο Λαύκο, που, όπως απάντησε στη «ΜΑΓΝΗΣΙΑ», όταν ρωτήθηκε «αν θα μπορούσε να αποτελέσει μόνιμη κατοικία του»… «περιμένω την πρώτη προσωπική μου αποτυχία για να ενεργοποιήσω σχέδιό μου!».
Ο αγαπημένος ηθοποιός, που θα βρεθεί με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης την ερχόμενη Παρασκευή στην πόλη μας, με αφορμή την παράσταση «Γουρούνι στο σακί», στην οποία πρωταγωνιστούν αρκετοί και καλοί ακόμη ηθοποιοί, αναφέρεται στην κωμωδία, τονίζοντας ότι αν δεν… υπήρχε, «με την κατάθλιψη που μαστίζει τη χώρα μας, έπρεπε να την εφεύρουμε».
Ο Δημήτρης Πιατάς, αναφέρθηκε όμως και στη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα, βγάζοντας … κραυγή, με μια ισχυρή δόση… χιούμορ, λέγοντας ότι «είμαστε υπό κατοχή, διεκδικώ τα δικαιώματά μου σαν αιχμάλωτος και μου προσφέρουνε την έξοδό μου σαν πρόσφυγας στο γερμανικό Άουσβιτς».

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Με μια πραγματικά ιδιαίτερα καλή κωμωδία, το «Γουρούνι στο σακί», σε περιοδεία φέτος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης… Τι ακριβώς αφορά η υπόθεση;

Την οικογένεια Πακαρέλ, όπου ο πλούσιος Πακαρέλ (Πιατάς Δημήτρης), έχει ένα εργοστάσιο ζάχαρης και πολλά λεφτά, ζει με τη γυναίκα του (Αλεξάνδρα Παλαιολόγου), την κόρη του (Δήμητρα Σιγάλα), τους οικογενειακούς του φίλους (Γιώργος Γιαννόπουλος-Μαρία Γεωργιάδου), τον υποψήφιο γαμπρό του (Γιάννης Δρακόπουλος) και τον προσωπικό του μπάτλερ (Βασίλης Πουλάκος). Έχει χρήματα αλλά του λείπει… το πρεστίζ. Αποφασίζει να ανεβάσει μια όπερα που έχει συνθέσει η κόρη του για να την προτείνει στην Όπερα των Παρισίων. Προσλαμβάνει έναν πολλά υποσχόμενο τενόρο (Θανάσης Τσαλταμπάσης) που είναι όμως… άφωνος. Και αρχίζει η κωμωδία. Η συνέχεια επί της σκηνής…

Ποιο είναι το «μυστικό», που μπορεί μια τέτοια κωμωδία να προσφέρει γέλιο στους θεατές;

Είναι γραμμένη από τον πατριάρχη της φάρσας και το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να την αφήσεις να μιλήσει μόνη της. Η κωμωδία είναι διαχρονική και η απόδειξη είναι το αβίαστο γέλιο της παράστασής μας.

Είναι αλήθεια πάντως, ότι μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα που βιώνουμε, μια τέτοια «όαση γέλιου», την έχουμε νομίζω ανάγκη…

Ακόμα και αν δεν την είχαμε ανάγκη, με την κατάθλιψη που μαστίζει τη χώρα μας, έπρεπε να την εφεύρουμε.

Πάντως γενικότερα, είναι δύσκολες εποχές και για τις θεατρικές παραγωγές, έτσι δεν είναι;

Είναι αλήθεια και γι’ αυτό βρισκόμαστε υπό τη στέγη του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Κρήτης που σε πείσμα των καιρών, συνεχίζει να υποστηρίζει τέτοιες πολυέξοδες παραγωγές.

Πώς βλέπετε αλήθεια να εξελίσσονται τα πράγματα στη χώρα μας… είναι για …γέλια ή για κλάματα;

Προσωπικά πιστεύω πως είναι και τα δυο. Για γέλια όσον αφορά τους πολιτικούς μας που θέλουν να μας σώσουνε από τα παλιά μνημόνια υπογράφοντας καινούργια και για κλάματα όσον αφορά τους πολίτες που θέλουν να γλιτώσουν από τα παλιά μνημόνια την ώρα που προστίθενται καινούργια.

Θυμάμαι παράλληλα, ότι σε μια πρόσφατη συνέντευξή σας, δηλώσατε ότι αισθάνεστε… «αιχμάλωτος πολέμου», γιατί;

Είμαστε υπό κατοχή, διεκδικώ τα δικαιώματά μου σαν αιχμάλωτος και μου προσφέρουνε την έξοδό μου σαν πρόσφυγας στο γερμανικό Άουσβιτς.

Τον τόπο μας, τη Μαγνησία, είναι αλήθεια ότι τον αγαπήσατε, αφού σε μια γωνιά του Πηλίου, έρχεστε και ξεκουράζεστε… Θα μπορούσε να αποτελέσει και τόπος μόνιμης κατοικίας αργότερα;

Η γωνιά του Πηλίου έχει όνομα, λέγεται Λαύκος, είναι το plan b μου και περιμένω την πρώτη προσωπική μου αποτυχία για να ενεργοποιήσω σχέδιό μου!

Για τον χειμώνα, πληροφορηθήκαμε μια συνεργασία με Γ. Φέρτη και Ιεροκλή Μιχαηλίδη… Δεν ησυχάζετε ωστόσο, το «μικρόβιο» του ηθοποιού δε φεύγει τελικά, ούτε… με το πέρασμα του χρόνου…

Ανησυχώ γιατί παρ’ όλα τα καλλιτεχνικά εμβόλια που έχω κάνει δεν έχω καταφέρει να γίνω καλά. Η τελευταία μου ελπίδα είναι να ανακαλυφθεί ένα καινούργιο φάρμακο για να… αποκαλλιτεχνικοποιηθώ!

γουρουνι στο σακι

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.