Δείτε ένα βουβό φιλμ από την παρέλαση μαθητών και προσκόπων στον Βόλο το 1970

Από το αρχείο του K. Αποστολέρη

Βρισκόμαστε στον Βόλο, στην οδό Κασσαβέτη, όπου έχουν συγκεντρωθεί τμήματα προσκόπων όλων των σωμάτων, προκειμένου να λάβουν μέρος σε παρέλαση, καθώς είναι 25η Μαρτίου, ημέρα εθνικής εορτής για την Ελλάδα.

Οι πρόσκοποι παρατάσσονται και στοιχίζονται στις οργανώσεις τους, οι ομαδάρχες παρακολουθούν, διορθώνουν τη στοίχιση, η παρέλαση ξεκινάει, ασφαλώς προηγούνται ο σημαιοφόρος της Ελληνικής σημαίας και οι παραστάτες.

Στον παραλιακό δρόμο του Βόλου τέσσερα κορίτσια με παραδοσιακές στολές φέρουν την ελληνική σημαία, κρατώντας την από τις άκρες της.

Ακολουθεί ομάδα με στολές ευζώνων κρατώντας ο καθένας από μία σημαία.

Κι άλλοι νέοι με παραδοσιακές στολές και η ταινία κλείνει με σώμα προσκόπων να φτάνει στο Ηρώο του Βόλου.

YouTube player

25η Μαρτίου 1973 – Παρέλαση προσκόπων στον Βόλο
Βρισκόμαστε στον Βόλο πόλη, της Θεσσαλίας και είναι 25η Μαρτίου, εθνική εορτή της Έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, ενάντια στον Τουρκικό ζυγό. Στις πρώτες μας εικόνες Πρόσκοποι σε σκόρπιες ομάδες, που σιγά-σιγά παρατάσσονται σε τμήματα. Ο κινηματογραφιστής ακολουθεί στους δρόμους Κασσαβέτη, Αργοναυτών, Δημητριάδος, καταγράφει με την κάμερα την προέλαση της Ελληνικής σημαίας και στη συνέχεια την στοίχιση και την παρέλαση των Προσκόπων. Ένας τροχονόμος στο κουβούκλιο του σε μια διασταύρωση. Η παρέλαση φτάνει στην παραλιακή οδό Ιάσονος του Βόλου, όπου συνεχίζεται διασχίζοντας μεγάλο μέρος της παραλίας, ενώ προς το τέλος της ταινίας βλέπουμε τους Προσκόπους να περνούν μπροστά από το εμβληματικό κτίριο για την πόλη, τις καπναποθήκες Παπαστράτου.
Οι Πρόσκοποι περνούν κρατώντας τα λάβαρα με τα εμβλήματα των οργανώσεων τους.

YouTube player
Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.