Δεν ξέρει τίποτα ο Κ. Αγοραστός…”Η Αποκεντρωμένη αδειοδότησε τη μονάδα στον Βόλο”

"Είναι έργο του ΦΟΔΣΑ, και η Περιφέρεια δεν έχει καμία εμπλοκή", είπε

Το γεγονός ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αδειοδότησε περιβαλλοντικά την μονάδα παραγωγής srf στον ΧΥΤΑ του Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα, ξεκαθάρισε σε ραδιοφωνική εκπομπή στον «Βόλος 9,86» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που κατηγόρησε ότι εμπλέκουν στο θέμα τον ίδιο και την Περιφέρεια και ότι ρίχνουν λάσπη σε ύποπτες περιόδους.
Ο περιφερειάρχης τόνισε, ότι σε δηλώσεις που έκανε στο συνέδριο για τον Πηνειό, δεν είπε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε ετοιμότητα για να εντάξει την κατασκευή της μονάδας παραγωγής srf στο Βόλο, αλλά «ότι εμείς προφυλάσσουμε το περιβάλλον, είναι επιταγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας πρέπει να εναρμονιστεί με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και από ΧΥΤΑ να γίνουν ΧΥΤΥ».
Προφανώς ο κ. Περιφερειάρχης ξέχασε ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο και στη ρύμη του λόγου του παρουσιάζοντας τον πακτωλό των χρημάτων που διαθέτει η Περιφέρεια, ανέφερε ότι «θα δώσουμε τώρα και 41 εκ. ευρώ στον Βόλο για την κατασκευή εργοστασίου SRF». O κ. Αγοραστός στην συνέντευξή του δεν ξέχασε φυσικά να πει ότι έχει εντάξει έργα 1 δις ευρώ τα οποία του έχουν εκχωρηθεί για να τα μοιράσει στην Περιφέρειά του από την Ε.Ε. και την Πολιτεία και ότι δεν τον συμφέρει, είναι ένας απλός διαχειριστής χρημάτων, όπως στο συγκεκριμένο έργο του εργοστασίου στο Βόλο, που άλλοι φταίνε και όχι αυτός.

«Να διασφαλίσουμε μονάδες
διαχείρισης στερεών αποβλήτων»

«Είπαμε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο πράσινη στην Ελλάδα και αυτό δεν το εκχωρούμε σε κανέναν άλλο, παρά στις προσπάθειες όλων όσων βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Είπαμε ότι εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που να είναι συμβατές με το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο, αλλά ταυτόχρονα να μετακυλύουν το μικρότερο δυνατό κόστος στον πολίτη, γιατί όλα αυτά εκεί μεταφέρονται, άσχετα αν δεν το λένε πολλοί και ποιούν την ήσαν, για να έχουν καλή εικόνα στην κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων ο περιφερειάρχης είπε ότι είχαν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια, 44.100.000 € και η πρώτη ομάδα που έχει την ευθύνη της λειτουργίας της κατασκευής του ΦΟΔΣΑ Δυτικής Θεσσαλίας, είχε ενταχθεί με 33,1 εκ. €, οπότε αποφασίστηκε να διασφαλιστούν επιπλέον χρήματα, για να ενταχθούν και οι άλλες δύο μονάδες, γιατί πρέπει να γίνει αυτό και δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τη Θεσσαλία να ρυπαίνεται.
«Οι μονάδες διαχείρισης στερεών αποβλήτων είναι μονάδες απορρύπανσης, όχι μονάδες ρύπανσης, που δεν θα ρυπαίνουν το περιβάλλον. Η επόμενη μονάδα που φαίνεται να είναι έτοιμη είναι της Μαγνησίας και θα ακολουθήσει η ομάδα της Λάρισας», τόνισε.

«Ο ΦΟΣΔΑ αποφάσισε»

Την ευθύνη για το είδος της μονάδας που θα κατασκευαστεί στη Μαγνησία και θα λειτουργήσει την έχει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Μαγνησίας, όπου μετέχουν όλοι οι Δήμοι και η Περιφέρεια δεν έχει καμία εμπλοκή, δήλωσε ο κ. Αγοραστός, που πρόσθεσε ότι ο ΦΟΣΔΑ έχει πάρει περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το θέμα δεν θα έρθει καν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Όπως είπε, ο εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών αποβλήτων έγινε το 2016 από το υπουργείο, συνεπώς όσοι έχουν αντίρρηση για το είδος της μονάδας που θα δημιουργηθεί σε κάθε περιοχή, εκεί πρέπει ν’ απευθυνθούν και στους βουλευτές, για ν’ αλλάξουν το νόμο.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη «υπάρχει ακόμη εκκρεμότητα από τους ανθρώπους που έχουν αντίθετη άποψη με τον ΦΟΔΣΑ και με το Δήμο Βόλου και όχι με την Περιφέρεια που κακώς εμπλέκουν σ’ αυτή τη διαδικασία και απευθύνθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη, που δεν έχει αποφανθεί ακόμη».
Συνεπώς, ανέφερε, ο Συνήγορος του Πολίτη καλείται να απαντήσει σε όλες αυτές τις διαδικασίες και σωστά απευθύνθηκαν τα κινήματα πολιτών, ώστε να υπάρξουν απαντήσεις και το θέμα της μονάδας, όπου καθορίζονται οι αδειοδοτήσεις, οι μετρήσεις και όλες οι διαδικασίες, με τον εθνικό νόμο για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων ΠΕΣΔΑ.

«Ρίχνουν λάσπη»

«Ο Αγοραστός δεν εντάσσει, όπως λένε κάποιοι που θέλουν να ρίχνουν λάσπη και έχουν βρώμικα χέρια, ενώ δεν άκουσα να λένε ότι ο Αγοραστός εντάσσει έργα 1 δις € που έχουν γίνει στη Μαγνησία, απλά λένε πράγματα, νομίζοντας ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στον Αγοραστό ή στην Περιφέρεια, σε περιόδους που είναι ύποπτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, «εμείς δεν εμπλεκόμαστε πουθενά, παρά μόνο στη διαδικασία που διεκδικούμε χρηματοδότηση από την Ευρώπη, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον και επί ημερών μας έχουμε δώσει δείγματα γραφής, συνταχθήκαμε με την «Επιτροπή αγώνα πολιτών κατά της καύσης», ανακαλέσαμε με δική μου πρωτοβουλία απόφαση γνωμοδότησης συγκεκριμένου εργοστασίου, αλλά δεν είδα παραπέρα η κυβέρνηση, ο υπουργός και όλοι αυτοί που κόπτονται να κάνουν πίσω. Άρα έχουν την ευθύνη που δεν κάνουν πίσω και δε σταμάτησαν.
«Με σκληρούς περιβαλλοντικούς όρους»
Η Περιφέρεια έχει βάλει σκληρούς περιβαλλοντικούς όρους και μετρήσεις παντού και χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, έχει επιβάλει τεράστια πρόστιμα στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, οι υπηρεσίες κάνουν τακτικούς, έκτακτους και αιφνιδιαστικούς ελέγχους ακόμη και 2.30 τα ξημερώματα και προσπαθεί να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα, που τα βρήκε και τα διαχειρίστηκε όσο το δυνατόν καλύτερα.
Συνεχίζουμε, συγκρουόμαστε για το καλό και λέμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία, σε εκείνους που ρυπαίνουν, καμία έκπτωση για το περιβάλλον, κάτι που αποδεικνύουμε καθημερινά στην πράξη και όχι στα λόγια».
Ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι ο ΦΟΣΔΑ παίρνει τις εγκρίσεις από το υπουργείο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ υπάρχει σε εκκρεμότητα η διαδικασία με τον Συνήγορο του Πολίτη και το θέμα δεν θα έρθει για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
«Η μονάδα αυτή καταρχάς δεν θα κάνει καύση, δεν θα καίει σκουπίδια και δεν θα κάνει κάτι περιβαλλοντικά επιλήψιμο. Εμείς πήραμε απόφαση η ΑΓΕΤ να μην καίει rdf και srf και αυτό δεν ελήφθη υπόψη από το υπουργείο και απ’ όλους τους αρμόδιους που δίνουν την άδεια καύσης», επισήμανε.

«Υπόλογοι σε όσους τους εντέλλουν»

Κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν το δικαίωμα να κρύβουν την αλήθεια από τον κόσμο, να τον κατευθύνουν λάθος, να δημιουργούν μια κατάσταση σε βάρος κάποιων άλλων, για να μπορέσουν να περάσουν ζητήματα που θέλουν οι ίδιοι, ρίχνοντας το βάρος κάπου αλλού, γιατί αισθάνονται ότι είναι υπεράνω του κόσμου και δε νιώθουν ότι δεσμεύονται από δημοκρατικούς κανόνες και θεσμούς. Νιώθουν υπόλογοι μόνο σ’ αυτούς που τους εντέλλουν και σ’ αυτούς με τους οποίους έχουν υπογράψει συμβόλαια για να το κάνουν αυτό, δήλωσε ο Κώστας Αγοραστός.

«Την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και να προσπαθήσουν να την εμπλέξουν, πρέπει να ξέρουν ότι είναι καθαρή και θέλει να φέρει περιβαλλοντική εξυγίανση, γι’ αυτό και γίνονται όλες αυτές οι διαδικασίες και οι χρηματοδοτήσεις διαφόρων έργων», επισήμανε.
Κλείνοντας τη ραδιοφωνική συνέντευξή του ο περιφερειάρχης επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει καμία ανάμιξη, όλοι οι Δήμοι της Μαγνησίας έχουν ανάμιξη, γιατί ο ΦΟΔΣΑ κάνει το έργο και η αντιπαράθεση για τη μονάδα, πρέπει να γίνει ανάμεσα στους άμεσα εμπλεκόμενους. Αυτοί που αποφασίζουν είναι το υπουργείο με τους νόμους του, αυτοί που δίνουν αδειοδοτήσεις και οι Δήμοι που αποφασίζουν τι θα κάνουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.