Δέσμευση ακόμη και επιδομάτων Covid!

Παρά το ακατάσχετο λογαριασμών, τράπεζες κρατούν χρήματα και από Μαγνησιώτες

Σε δέσμευση χρημάτων ακόμη και των επιδομάτων Covid (!), παρά το ακατάσχετο λογαριασμών, προχωρούν σε ορισμένες περιπτώσεις τράπεζες, που φέρονται να κρατούν περισσότερα χρήματα, απ΄όσα προβλέπονται και από Μαγνησιώτες.
Όπως δήλωσε στο Ράδιο –Ένα και τον Ηλία Κουτσερή, ο Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Γιώργος Μελισσάρης , «έγιναν πολλές καταγγελίες το τελευταίο διάστημα, μέσα στην υγειονομική κρίση , όπου πολλές τράπεζες μετά από κατασχέσεις που επιβάλει το δημόσιο ή οι δήμοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς, παρακρατούν και δεσμεύουν ποσά που ξεπερνούν όμως τα ποσά που λέει ο νόμος , δηλαδή, η προστασία μέχρι τα 1.250 ευρώ, αρκεί ο λογαριασμός να έχει δηλωθεί σαν ακατάσχετος στο ΤΑΞΙΣ. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό έχει καταστρατηγηθεί».
Είναι αρκετά σύνηθες, τελευταία, οι τράπεζες να προχωρούν σε παράνομες δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, για οφειλές κυρίως προς το Δημόσιο. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, από οφειλέτες που ήρθαν αντιμέτωποι με αυθαίρετη δέσμευση του τραπεζικού τους λογαριασμού.
Οι καταγγελίες είχαν να κάνουν κυρίως με δεσμεύσεις ποσών από λογαριασμό ο οποίος ήταν δηλωμένος ως ακατάσχετος ή ποσών που προέρχονταν από συντάξεις, μισθούς και ασφαλιστικά βοηθήματα, τα οποία είναι εκ του νόμου ακατάσχετα.

Τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Ενδεικτικά, αναφέρουμε την περίπτωση καταναλωτή με οφειλές στην Εφορία, ο οποίος απευθύνθηκε στην Ένωση, όταν πιστωτικό ίδρυμα δέσμευσε ποσά από ασφαλιστικό βοήθημα, το οποίο καταβαλλόταν περιοδικά και το οποίο κατατίθετο σε τραπεζικό λογαριασμό που είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος.
Σύμφωνα με το αρ. 31 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) σχετικά με τα ακατάσχετα εις χείρας τρίτων:
1. Εξαιρούνται της κατασχέσεως εις χείρας τρίτων:
[…] ε) Οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο από χίλια (1.000) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 1/2 του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων (1.000) ευρώ και μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς και επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ
στ) τα 4/5 των ημερομισθίων, επιτρεπομένης της κατασχέσεως επί του 1/5 αυτών διά τα προς το Δημόσιον χρέη των δικαιούχων τούτων και
ζ) το 1/2 των εφ` άπαξ καταβαλλομένων, υπό οιουδήποτε ασφαλιστικού φορέως, βοηθημάτων επί τη εξόδω εκ της Υπηρεσίας ή του επαγγέλματος, επιτρεπομένης της κατασχέσεως επί του 1/2 αυτών διά τα προς το Δημόσιον χρέη των δικαιούχων τούτων.

2. Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται γνωστοποίηση από το φυσικό πρόσωπο ενός μοναδικού λογαριασμού, με υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης. Εφ’ όσον υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται, αποκλειστικά και μόνο, ο λογαριασμός αυτός.
Επίσης, με βάση το άρθρο 11 παρ.2 της από 20-3-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης» (ΦΕΚ 68/Α΄/20.03.2020), η οποία κυρώθηκε με το άρθρ. 1 Ν. 4683/2020, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του παραπάνω μέτρου, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού . Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η Ένωση, προσεγγίζει αυτού του είδους τα ζητήματα, με ιδιαίτερη ευαισθησία, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διανύει η χώρα. Στόχος μας είναι, οι καταναλωτές να μην αισθάνονται απροστάτευτοι απέναντι στις τράπεζες, οι οποίες συχνά εκμεταλλεύονται τη διαπραγματευτική τους ισχύ αλλά και το θεσμικό ρόλο, που έχουν καταλήξει να διαδραματίζουν. Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, καλεί όσους καταναλωτές αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τις συναλλαγές τους με κάποιο πιστωτικό ίδρυμα, να επικοινωνούν στο τηλ 210-8817730, • Web: www.eeke.gr• e-mail: [email protected]• fb: www.facebook.com/enosikatanaloton/ και στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.