Διαμαντής Γκίκας: «Το ευρώ άλλαξε τη ζωή μας και διευκόλυνε τις οικονομικές συναλλαγές»

Άλλαξε άρδην η οικονομική ζωή, πλεονεκτήματα και για τους εμπόρους

Συνέντευξη στον Ηλία Κουτσερή

Τον δικό του θετικό απολογισμό έκανε ο κ. Διαμαντής Γκίκας, πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών , που δραστηριοποιείται στην Γερμανία, για την καθιέρωση του ευρώ ως κύριο νόμισμα, με αφορμή τα 20 χρόνια από την χρήση του, εκτιμώντας χαρακτηριστικά ότι η χρήση του ευρώ από όλη την Ευρώπη έχει μόνο πλεονεκτήματα.

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και τη ΜΑΓΝΗΣΙΑ, σημείωσε ότι για τους ομογενείς ήταν κάτι ευχάριστο, εφόσον τους βοήθησε να έρχονται ακόμα πιο εύκολα στην Ελλάδα, χωρίς να χρησιμοποιούν νομίσματα άλλων χωρών.  Ο πρόεδρος μεταξύ άλλων, δεν έλειψε να αναφερθεί και στη συνεχόμενη μετανάστευση των Ελλήνων προς την Γερμανία, φαινόμενο που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, αλλά όχι σε σχέση και με την χρήση του ευρώ.

Άλλαξε άρδην η οικονομική ζωή

Ο κ. Γκίκας ξεκαθάρισε ότι με την χρήση του ευρώ άλλαξε άρδην η οικονομική ζωή των χωρών-μελών που ενσωματώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας θετικά αποτελέσματα. Εξηγεί, ενθυμούμενος, ότι το ταξίδι στην Ελλάδα αποτελούσε δυσκολία, ειδικά για τους ομογενείς, λόγω των εθνικών νομισμάτων κάθε χώρας.

«Παλιότερα που ερχόμασταν στην Ελλάδα, περνούσαμε ενδιάμεσους σταθμούς άλλων χωρών και έπρεπε να έχουμε το αντίστοιχο νόμισμα. Ήταν δύσκολο αυτό. Το ευρώ άλλαξε τη ζωή μας και διευκόλυνε τις οικονομικές συναλλαγές», εξηγεί ο πρόεδρος, ενώ εκτιμά ότι τα προτερήματα του ευρώ είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα και για τους εμπόρους

Ο πρόεδρος έχει την ίδια θετικά προσκείμενη πεποίθηση και σχετικά με τους Έλληνες εμπόρους που ζουν σε ευρωπαϊκές χώρες. «Πιστεύω ότι η μετάβαση στο ευρώ τους έφερε πολλά πλεονεκτήματα στη δουλειά τους», για να συμπληρώσει ότι  το ευρώ είναι ισχυρό νόμισμα και πως κάνει την Ευρώπη ισχυρή ακόμα και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αναγωγή του ευρώ ως ενιαίο νόμισμα στις χώρες-μέλη της Ευρώπης βοήθησε και στην απόφαση μετανάστευσης προς τη Γερμανία πιο εύκολα; Η απάντηση του κ. Γκίκα είναι αρνητική, καθώς υποστηρίζει ότι το ευρώ δεν έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση των δυνάμει μεταναστών να πάρουν πιο εύκολα την απόφαση της μετανάστευσης. «Το γερμανικό μάρκο, μάλιστα, τότε για εμάς ήταν πόλος έλξης, καθώς ήταν δυνατό νόμισμα. Πολλοί είχαν μεταναστεύσει εκείνη την εποχή στην Γερμανία, λόγω της δύναμης του νομίσματος», εξηγεί ο πρόεδρος.

Τέλος, ο κ. Γκίκας δήλωσε ότι οι Έλληνες συνεχίζουν και μεταναστεύουν ακόμα προς τη Γερμανία, προσπαθώντας, όπως σημειώνει, να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. «Σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε συνεχόμενη μετανάστευση». Συμπληρώνει, όμως, ότι η πανδημία του κορωνοϊού  ΄΄έκοψε΄΄ για λίγο το κύμα μετανάστευσης, καθώς δεν ήταν εύκολο να μετακομίσει κάποιος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.