Διεθνής κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού το λιμάνι του Βόλου!

Αίτηση για να δημιουργηθεί Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU)

Σε διεθνή κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού αναμένεται να μετατραπεί το λιμάνι του Βόλου, μετά την γνωστοποίηση από την ΡΑΕ, αίτησης χορήγησης Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) της εταιρείας, με την επωνυμία «MEDITERRANEAN GAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».
Εφόσον η αίτηση (υποβλήθηκε επίσημα στις 25 Αυγούστου), εγκριθεί και το έργο προχωρήσει, αναμένεται να δημιουργηθεί Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) και η MedGas, προβλέπει την απασχόληση έως το 2025, περισσότερων από 1.360 ειδικευμένων ατόμων.

Η αίτηση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ», η εταιρεία με την επωνυμία «MEDITERRANEAN GAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και δ.τ. «MEDITERRANEAN GAS», που εδρεύει στο Δήμο Βόλου Μαγνησίας, υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) την υπ’ αριθμ. πρωτ. ΡΑΕ I-308659/25.08.2021 (αρ. ειδικού πρωτ. ΡΑΕ Γ-08729) αίτηση για χορήγηση Άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) του έργου: «ΑΡΓΩ FSRU», Ανεξάρτητο Σύστημα ΦΑ (ΑΣΦΑ), Μονάδας Αποθήκευσης, Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στο Λιμάνι του Βόλου (Οργανισμός Λιμένος Βόλου του Δήμου Βόλου, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αδειών Φυσικού Αερίου (ΦΕΚ Β’3430/17.08.2018). Όπως τονίζεται, «όποιος θεμελιώνει έννομο συμφέρον, δύναται, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών από τη δημοσίευση στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, να υποβάλει ενώπιον της ΡΑΕ αντιρρήσεις σχετικά με την υποβληθείσα αίτηση, κατά τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία, οι οποίες θα συνοδεύονται από όλα τα αναγκαία στοιχεία που τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του».

Στόχοι της εταιρείας

Σκοπός της εταιρείας είναι η κατασκευή, ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση ιδίως συστημάτων ΥΦΑ και Φυσικού Αερίου (συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων συστημάτων φυσικού αερίου) με ασφαλή, επαρκή, αξιόπιστο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο για την χώρα, την αγορά και τη βιομηχανία και όλους τους καταναλωτές. Επιπλέον, η διαχείριση έργων φυσικού αερίου (NG), υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG), για οποιαδήποτε χρήση. Σύμφωνα με την MedGas, το επιχειρηματικό της σχέδιο προβλέπει την απασχόληση έως το 2025 περισσότερων από 1.360 ειδικευμένων ατόμων στο χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών της δραστηριοτήτων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του δήμου Βόλου, της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας. Επιπλέον, η εταιρεία στοχεύει να καταστήσει το λιμάνι του Βόλου, διεθνή κόμβο ενεργειακού εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων LNG, NG, CNG, μικρής κλίμακας LNG, φόρτωσης φορτηγών LNG, ανεφοδιασμού LNG, και παραγωγής ενέργειας.
Στην ιστοσελίδα της Mediterranean Gas, αναφέρεται ότι το FSRU θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση και την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Στον Βόλο η έδρα της Mediterranean Gas

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο ΓΕΜΗ, η Mediterranean Gas ιδρύθηκε το 2020 και εδρεύει στον Βόλο, ενώ μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της είναι ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί και στο παρελθόν στη χώρα μας ως εκπρόσωπος Καταριανών επιχειρηματικών συμφερόντων, από την θέση του διευθύνοντος Συμβούλου άλλης εταιρείας και συγκεκριμένα της Powerglobe.

Η Ρ.Α.Ε. απέρριψε ωστόσο
την προσπάθεια της Κρήτης

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Powerglobe φερόταν να έχει προβεί σε συμφωνία αγοράς έκτασης γης στην Κρήτη για να αναπτύξει project για την ανάπτυξη έργου που θα κάλυπτε το ενεργειακό έλλειμμα του νησιού. Το Power4Crete έμεινε ωστόσο στα χαρτιά, αφού η ΡΑΕ απέρριψε τόσο την αίτηση για δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ισχύος 350 MW, όσο και την αίτηση για άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισόποσης ισχύος.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.