Διευθυντής WWF Hellas στο Ράδιο ΕΝΑ: Η κλιματική κρίση δημιουργεί συνθήκες μεγαπυρκαγιών

Ο Δ. Καραβέλλας ζήτησε από την επόμενη μέρα, να εστιάσουμε στην πρόληψη

Το γεγονός ότι η κλιματική κρίση δημιουργεί πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες, οι οποίες επιτρέπουν τις πυρκαγιές να εξαπλωθούν πολύ πιο γρήγορα και να έχουν μια πολύ μεγαλύτερη ένταση, με τα χαρακτηριστικά των περίφημων μεγαπυρκαγιών, τόνισε ο Δημήτρης Καραβέλλας γενικός διευθυντής της WWF Hellas.

Ο κ. Καραβέλλας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή και είπε ότι μας έχει συγκλονίσει αυτή η ιστορία και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που το ζούμε αυτό,  έχουμε ζήσει αντίστοιχες καταστάσεις. Εμείς ασχολούμαστε με το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών κάποιες δεκαετίες, προσπαθώντας να εντοπίσουμε τις αδυναμίες,  τα προβλήματα και να προτείνουμε λύσεις, τόνισε.

Αυτή τη στιγμή, ενώ καίγεται η μισή Ελλάδα, είναι δύσκολο κανείς να πει τι ακριβώς φταίει και αν αυτά που ζούμε είναι αποτελέσματα που σχετίζονται με προβλήματα της ΔΕΗ, εμπρησμούς, αμέλεια ή  οτιδήποτε άλλο, αυτό όμως που μπορούμε να πούμε, είναι ότι με βάση τα στοιχεία που έχουμε από προηγούμενες καταστάσεις, η πλειονότητα των πυρκαγιών στη χώρα μας, οφείλεται σε εμπρησμό που προκύπτει από αμέλεια, επισήμανε.

«Δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι αμέλειας»

“Όταν κάποιος και κάποια ξερόχορτα,  κάνουν κάποιες εργασίες μέσα στο δάσος,  κάνει μία οξυγονοκόλληση δίπλα στο σπίτι του  και νομίζει ότι δεν θα φύγουν οι σπίθες και δεν θα πάρει φωτιά, αλλά δεν είναι έτσι. Με βάση προηγούμενα στοιχεία, δυστυχώς υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι αμέλειας, για το οποίο προφανώς φέρουμε όλοι μας ευθύνη, για τι μπορούμε να κάνουμε, να προσέχουμε, για να μη γίνει αυτό στη συνέχεια”, τόνισε ο διευθυντής της WWF Hellas.

Αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής κρίσης και αν το κλίμα είναι αυτό που προκαλεί τις πυρκαγιές, ο κ. Καραβέλλας ήταν σαφής ότι δεν είναι το κλίμα που βάζει φωτιές, είναι όμως το κλίμα και η κλιματική κρίση, που δημιουργεί πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες, οι οποίες επιτρέπουν τις πυρκαγιές να εξαπλωθούν πολύ πιο γρήγορα και να έχουν μια πολύ μεγαλύτερη ένταση, με τα χαρακτηριστικά των περίφημων μεγαπυρκαγιών.

“Μπορεί στο παρελθόν από μία αβλεψία μία πυρκαγιά να μπορούσαμε να τη “μαζέψουμε”  πολύ πιο σύντομα, τώρα πολλές φορές από μία τέτοια κίνηση μπορεί κανείς να ζήσει τεράστιες ζημιές, σε φυσικό περιβάλλον και περιουσίες και δυστυχώς,  από όσο μας έδειξε και η φωτιά στο Μάτι, και σε ανθρώπινες ζωές”, τόνισε και υπενθύμισε ότι η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι ξεκίνησε από τέτοιες εργασίες.

Να εστιάσουμε στην πρόληψη

Ο διευθυντής της WWF Hellas τόνισε ότι το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό “και το δικό μας βασικό μήνυμα, όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, πέρα από την αμέριστη συμπαράστασή μας και τον σεβασμό για τους χιλιάδες πολίτες και τους εθελοντές που δίνουν αγώνα,  είναι ότι η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει να εστιάζουμε στο κεφάλαιο αυτό που λέγεται πρόληψη”.

Πρωτίστως με την πρόληψη που πρέπει να κάνει το κράτος και η πολιτεία, που έχουν το θεσμικό ρόλο, να μη γεμίζουν τα δάση μας με αυθαίρετα και μετά να τα νομιμοποιούν, είτε σε επιχειρησιακό επίπεδο που πρέπει να βλέπουμε σε επίπεδο Δήμου,  κοινότητας, Περιφέρειας τι συμβαίνει και να είμαστε έτοιμοι, είτε σε επίπεδο ατομικό,  που πρέπει να βλέπουμε πως θα είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί, ώστε να μην ξεκινήσει πυρκαγιά από δική μας αβλεψία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται καμπάνια της WWF Hellas

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται καμπάνια της WWF Hellas, για συλλογή υπογραφών,  σχετικά με τη μάχη που πρέπει να δοθεί σήμερα για να σώσουμε τα δάση μας αύριο και ο διευθυντής απηύθυνε κάλεσμα σε όσους ενδιαφέρονται  να μπουν στο www.wwf.gr και να υπογράψουν και αυτοί  με μία έκκληση προς την Πολιτεία την επόμενη μέρα να δώσει την έμφαση στην πρόληψη  γιατί εκεί παίζονται όλα.

Όπως εξήγησε, ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για κάθε 100 € που επενδύονται στη δασοπροστασία, λιγότερα από 20 € καταλήγουν στην πρόληψη, κάτι πάει πάρα πολύ λάθος.

Απώλεια περιβαλλοντικών κεκτημένων

Ο κ. Καραβέλλας τόνισε ότι τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα, θεσπίζονται νόμοι και εκεί που νομίζουμε ότι μπορεί κάποιες περιοχές και καταστάσεις να λειτουργήσουν καλύτερα και να έχουμε μια αποτελεσματική προστασία, έχουν συνέχεια την πρακτική των περίφημων “ντροπολογιών” που έρχονται στη Βουλή τελευταία στιγμή, φωτογραφίζοντας κάποιες καταστάσεις, επιτρέποντας πολλές φορές εξελίξεις σε προστατευόμενες περιοχές και δάση.

“Αυτό που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια και σε θεσμικό επίπεδο, είναι αυτό που λέμε απώλεια περιβαλλοντικού κεκτημένου και αυτό πρέπει όλοι μας να το παρακολουθούμε, να το διεκδικήσουμε και να κάνουμε σαφές στους πολιτικούς, ότι υπάρχει πολιτικό κόστος, όταν κανείς κάνει τέτοιες κινήσεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε για την 4η, 5η, 6η φουρνιά και γενιά των αυθαιρέτων και το πως θα τακτοποιούμε συνέχεια, γιατί έτσι πρέπει να λειτουργήσουν τα πράγματα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ενός αποτελεσματικού πλαισίου, που θα ξεκαθαρίζει δια παντός τι υπάρχει, τι ισχύει και θα δίνει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, γιατί εμείς είμαστε που χάσαμε τα σπίτια μας και θα πνιγούμε στις πλημμύρες…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.