Δικαστικοί υπάλληλοι: «Δεν δείχνουν ενδιαφέρον Δήμος και Περιφέρεια»

Συμφωνούν, εάν γίνεται στο υπάρχον κτίριο η προσθήκη τετραώροφου κτιρίου

«Ναι στην άμεση προσθήκη ενός τετραώφορου κτιρίου στον υπάρχοντα χώρο του Δικαστικού Μεγάρου λένε οι δικαστικοί υπάλληλοι, με την προϋπόθεση ότι θα γίνει άμεσα, θα επιτρέψει η Αρχαιολογία και ο Δήμος και θα βρεθεί ο φορέας που θα το κατασκευάσει, ειδάλλως παραμένουν στην πάγια θέση τους που είναι η κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου.
Τα παραπάνω δήλωσε στο «Ράδιο Ένα» η Ιωάννα Παπαδημηρίου πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Βόλου, η οποία αναφέρθηκε στα όσα δημοσιοποίησαν οι βουλευτές που επισκέφθηκαν τον υπουργό Δικαιοσύνης και μετέφεραν εναλλακτική πρόταση για κατασκευή τετραώροφου κτιρίου στο πίσω μέρος του μεγάρου, όπου έγινε μια προσθήκη και που θα στεγάσει όλα τα γραφεία.
«Η πόλη δεν έχει πάρει θέση για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου και οι άνθρωποι που ζουν και εργάζονται εκεί, όπως οι δικαστές, οι δικηγόροι και οι υπάλληλοι, έχουν αναγνωρίσει ότι το Δικαστικό Μέγαρο δεν μπορεί να λειτουργήσει στο υπάρχουν μέγαρο. Οι υπάλληλοι και οι δικηγόροι αναφέρονται συχνά στην αναγκαιότητα αντιμετώπισης του προβλήματος, αλλά δεν είχαν καμία ανταπόκριση από την Πολιτεία», ανέφερε η κα Παπαδημητρίου, η οποία τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που οι βουλευτές κα Μακρή και κ. Λιούπης επισκέπτονται τον υπουργό Δικαιοσύνης για το Δικαστικό Μέγαρο, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

«Δεν μπορεί να γίνει στο υπάρχον κτίριο
η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών»

«Εμάς που μας ενδιαφέρει άμεσα το θέμα, ξέρουμε τι θέλουμε, το φωνάζουμε εδώ και χρόνια. Είναι ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο, όχι για μας, ώστε να έχομε καινούργια γραφεία, αλλά για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος στους διαδρόμους», τόνισε, προσθέτοντας ότι για να γίνει ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να γίνει στο υπάρχον κτίριο.
Η πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων εξήγησε ότι το κτίριο, που είχε γίνει δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, προοριζόταν για Ειρηνοδικείο, αλλά πλέον στεγάζονται πέντε υπηρεσίες, με την υπηρεσία Ανηλίκων, ενώ έχουν αυξηθεί, οι υπάλληλοι, η δικαστική ύλη και οι δικηγόροι, με αποτέλεσμα να μη χωρούν. Η ίδια ανέφερε ότι έγινε μια προσθήκη, πριν από δεκαετίες, που όμως δεν αρκεί, καθώς το Δικαστικό Μέγαρο διαθέτει μεγάλους διαδρόμους και δικαστικές αίθουσες, αλλά δεν έχει γραφεία.
Η κα Παπαδημητρίου εξήγησε ότι καθημερινά υπάρχουν 4-5 έδρες και τρία μόνο ακροατήρια, τα δύο δικάζονται σε γραφεία και ο κόσμος περιμένει στη σειρά (…) και τόνισε ότι δεν είναι απονομή δικαιοσύνης αυτή, όταν σε ένα γραφείο μιλούν σε ένα μικρόφωνο ο δικαστής, ο συνήγορος και ο πολίτης!
«Θέλουμε να εκσυγχρονιστεί η Δικαιοσύνη, αλλά πρέπει να υπάρχουν υποδομές και το πρόβλημα του κτιριακού το έχουμε επισημάνει εδώ και χρόνια», ανέφερε και πρόσθεσε ότι παρά τις ανακοινώσεις και τις διαμαρτυρίες, δεν ενδιαφέρθηκε κανένας φορέας να ενημερωθεί για το πρόβλημα (Δήμος και Περιφέρεια), αν και πρόσθεσε ότι δεν έχουν αρμοδιότητα, η οποία εμπίπτει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Εναλλακτικές λύσεις

Η πρόεδρος των Δικαστικών Υπαλλήλων τόνισε ότι υπάρχει ένας φάκελος τον οποίο πηγαίνουν σε κάθε υπουργό, που υπάρχει στο υπουργείο με κοστολογημένη μελέτη τεσσάρων φορέων (ΤΕΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολεοδομία του Δήμου Βόλου και η τότε «Θέμιδα» κατασκευαστική), προτείνουν τη μεταστέγαση υπηρεσιών, κάτι στο οποίο οι υπάλληλοι είναι αντίθετοι ή την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου. Όπως είπε, στη μελέτη προτείνονται και πέντε θέσεις κατασκευής του, οι τρεις από τις οποίες βρίσκονται σε έκταση που ανήκει στο Δήμο Βόλου.
Η κα Παπαδημητρίου τόνισε ότι επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης και παρά τα προβλήματα, αν φύγει το Δικαστικό Μέγαρο από το κέντρο θα χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς έσοδα, οι υπάλληλοι πληροφορήθηκαν για μια μελέτη που λέει ο υπουργός ότι έχει και προβλέπει να αποχαρακτηριστεί το υπάρχουν Μέγαρο, κάτι που είναι δύσκολο και να κατασκευαστεί ένα τετραώροφο κτίριο, στο πίσω μέρος που έγινε η προσθήκη, στο οποίο θα μεταφερθούν τα γραφεία των υπηρεσιών, εφόσον το επιτρέψουν η Πολεοδομία και η Εφορία Νεωτέρων Μνημείων.
Ωστόσο, αν δεν γίνεται η συγκεκριμένη λύση (πρόβλημα για το οποίο υπάρχει πρόβλημα με την ανάθεση) πρέπει να δούμε την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.