Δημ. Νασίκας: Το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ρήγα Φεραίου, όραμα, που υλοποιείται

Aδελφοποίηση του Δήμου Ρήγα Φεραίου με τις πόλεις των επτά που μαρτύρησαν μαζί με τον Ρήγα!

Το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ρήγα Φεραίου αποτελεί ένα από τα βασικά οράματα και έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της δημοτικής αρχής Ρήγα Φεραίου και σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Νασίκα, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Ηλία Κουτσερή, φαίνεται πως θα γίνει επιτέλους πραγματικότητα, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον εθνικό ευεργέτη Ρήγα Βελεστινλή. Μάλιστα αν η ανέγερση του εν λόγω Κέντρου ξεκινήσει, τότε θα αποτελέσει ένα σταθμό και για το 2021, έτος που θα εορταστούν σε όλη τη χώρα με ποικίλες εκδηλώσεις και δράσεις τα 200 χρόνια από την Εθνική παλιγγενεσία.

«Στο στάδιο ανεύρεσης χρηματοδότησης»

Συγκεκριμένα, ως το μεγάλο όραμα του Δήμου Ρήγα Φεραίου και της παρούσας δημοτικής αρχής, χαρακτήρισε το Κέντρο Τεκμηρίωσης του Ρήγα Φεραίου, ο κ. Δημήτρης Νασίκας σημειώνοντας πως η μελέτη είναι οριακά έτοιμη, όπως και η χωροθέτηση ενώ ο Δήμος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο ανεύρεσης χρηματοδότησης.
Το Κέντρο Τεκμηρίωσης θα είναι ένα κτήριο της τάξης των 1000 τμ, όπου εκεί θα φιλοξενείται όλη η ιστορία του Ρήγα Βελεστινλή , τα χνάρια της διαδρομής του, από το Βελεστίνο στην Κωνσταντινούπολη, στο Βουκουρέστι, στη Βιέννη, στην Τεργέστη και τελικά στο Βελιγράδι, όπου θανατώθηκε με τους συντρόφους του. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο, που θα τιμήσει τον Εθνικό ευεργέτη, που αποτελεί σύμβολο της Ελλάδας, της ελληνικής επανάστασης και απελευθέρωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Νασίκα το 2020 θεωρείται το προπαρασκευαστικό έτος για το 2021, έτος που η χώρα μας θα εορτάσει με κάθε επισημότητα και με πλήθος δράσεων και εκδηλώσεων τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση. “Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου θα είναι ένα από τα σημεία αναφοράς για όλο το 2021 και θα προσπαθήσουμε με μια σειρά εκδηλώσεων να συμμετάσχουμε κι εάν καταφέρουμε και να ανακοινώσουμε και το ξεκίνημα του νέου αυτού έργου, θα ήμασταν ευτυχείς”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Αδελφοποιήσεις με τις πόλεις των συντρόφων του Ρήγα

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει ξεκινήσει όπως αποκάλυψε στο «Ράδιο-Ένα», ήδη τις επαφές προκειμένου να αδελφοποιηθεί με τις πόλεις καταγωγής των επτά συντρόφων του Ρήγα, που πέθαναν στο πλάι του.
“Πέρα από τον Ρήγα Φεραίο θανατώθηκαν μαζί του και επτά συμ-μάρτυρές του, που είναι από διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπως η Ζίτσα, η Χίος, η Λευκωσία της Κύπρου κτλ.. Στις 24 Ιουνίου 2021, θα τιμήσουμε το τριήμερο που θανατώθηκε ο Ρήγας Βελεστινλής και θα αδελφοποιηθούμε με τις πόλεις που κατάγονταν οι συμμάρτυρές του. Μέχρι τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο του 2020 θα έχουμε ολοκληρωμένο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νασίκας, δίνοντας το στίγμα πως το Βελεστίνο θα βρεθεί στο επίκεντρο των εορτασμών για την Εθνική απελευθέρωση και θα προσπαθήσει να αναδείξει την ιστορία του Ρήγα, που αποτελεί το δικό μας εθνικό απόθεμα σκέψης, πολιτισμού και δράσης.

Συνεχίζονται και οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Στο μεταξύ, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει ξεκινήσει από τις 6 Δεκεμβρίου ένα πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων, οι οποίες ολοκληρώνονται στις 28 Δεκεμβρίου σ’ όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε και η κορυφαία, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Νασίκας, εκδήλωση για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου. Για την οργάνωση και τη διεξαγωγή της εκδήλωσης κινητοποιήθηκαν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι κοινωνικοί φορείς του Δήμου και μέσω των παραπάνω δομών θα ενισχυθούν οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και οι οικογένειες που πραγματικά έχουν ανάγκη αυτές τις ημέρες.
Τέλος, πραγματοποιήθηκαν τα “Παραμυθοακούσματα”, όπου μαθητές των δημοτικών σχολείων άκουσαν και έμαθαν από ειδικούς παιδαγωγούς την ιστορία του Δήμου και του Ρήγα Φεραίου, μέσα από αναγνώσεις και παραμύθια.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.