Δημ. Πολιτόπουλος: «Ο δρόμος που δείχνει η Ε.Ε., είναι η μετάβαση στην κυκλική οικονομία και όχι στην καύση»

«Αναγκαία η χρυσή τομή για την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος»

«Ο δρόμος που δείχνει η Ε.Ε., είναι η μετάβαση στην κυκλική οικονομία και όχι στην καύση» , ενώ είναι «αναγκαία η χρυσή τομή για την οικονομική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος», σύμφωνα με τον Συνεκπρόσωπο των «Οικολόγων Πράσινων» Δημ. Πολιτόπουλο.
Στο περιθώριο της περιοδείας στελεχών του κόμματος, των Οικολόγων Πράσινων στη Θεσσαλία, φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Ράδιο Ένα 102,5 από τον Ηλία Κουτσερή, ο συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, Δημήτρης Πολιτόπουλος, αναφερόμενος στις θέσεις του κόμματος για την οικονομική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τον κο Πολιτόπουλο η διαδικασία της ανάπτυξης και για την Ελλάδα θα πρέπει να εδράζεται στο τρίπτυχο, Περιβάλλον-Κοινωνία-Οικονομία, θεωρώντας αναγκαία την αγαστή συνεργασία για να ξεφύγουμε από την περιβαλλοντική κρίση και να πετύχουμε την ισότητα κατανομής των πόρων. Όλα αυτά, με την οικονομία προσαρμοσμένη στην προστασία του περιβάλλοντος. «Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να πετύχουμε ως χώρα.

«Υπάρχει η χρυσή τομή και πρέπει να βρεθεί»

Υπάρχει η χρυσή τομή και πρέπει να βρεθεί. Έχουμε ξεκινήσει έναν διάλογο με την παραγωγική τάξη για να αντιληφθούμε πώς βλέπει την αλλαγή που έρχεται , με φόντο τη θέση μας για αρμονική συνύπαρξη της πολιτικής οικολογίας με την επιχειρηματικότητα» τόνισε ο κ. Πολιτόπουλος, επισημαίνοντας ότι και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να κοιτάξουμε τα ελληνικά συμφέροντα και να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε διαθέσιμα.
Παράλληλα αναφέρθηκε στους Πράσινους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που αποφάσισαν να ενισχύσουν τα κόμματα του Νότου, προσφέροντας τη δυνατότητα στήριξης και αλληλοεπίδρασης. «Θα μπορούμε πλέον να παρεμβαίνουμε προς όφελος της πατρίδας μας και να λαμβάνουμε γνώση τι αποφασίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αν εφαρμόζεται από την κυβέρνηση. Τα επόμενα χρόνια ο ρόλος των Οικολόγων Πράσινων στην Ελλάδα θα είναι σημαντικότερος από τον σημερινό» εκτίμησε ο κ. Πολιτόπουλος.

«Δεν μπορεί να υπάρχει οικονομία
χωρίς προστασία του Περιβάλλοντος»

Συγχρόνως , τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχει οικονομία χωρίς προστασία του Περιβάλλοντος, με την ΕΕ να διαθέτει πάνω από 100 δις στην πράσινη ανάπτυξη, και με το κράτος να καλείται εξοικονομεί πόρους επενδύοντας σε ανάλογους τομείς που θα συνεισφέρουν στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου. Παράδειγμα το «Εξ οικονομώ κατ οίκον» που σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να εφαρμοστεί πρώτα στα σχολεία, τα νοσοκομεία και όλα τα δημόσια κτήρια, δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και μειώνοντας το λειτουργικό κόστος υπέρ του οφέλους των αδυνάτων. Παράλληλα επεσήμανε ότι αναμένονται υψηλοί πράσινοι φόροι σε βάρος των ρυπογόνων επιχειρήσεων και είναι καλή ευκαιρία να στραφούν κι αυτοί προς τους οικονομικά ασθενέστερους.

«Δεν υπάρχει κυκλική οικονομία
με καύση απορριμμάτων και srf»

Τέλος, αναφερόμενος στην καύση απορριμμάτων σημείωσε: «Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ό,τι πετάμε, κάτι που θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων, δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά είμαστε αντίθετοι στην καύση όπως γίνεται. Θα πρέπει να βρεθούν οι ασφαλιστικές δικλίδες ώστε το υπόλειμμα πλαστικών να μειωθεί στο ελάχιστο και να καίγεται για παραγωγή θερμότητας και όχι για ρυπογόνες βιομηχανίες. Θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή αλλά θα πρέπει να έρθει η Πολιτεία να δώσει λύση που θα είναι ικανοποιητική για όλα τα μέρη». Διευκρίνισε για μία ακόμη φορά, ότι δεν υπάρχει κυκλική οικονομία με καύση απορριμμάτων και srf. Ο δρόμος που δείχνει η ΕΕ είναι η μετάβαση στην κυκλική οικονομία και όχι στην καύση».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.