Δημ. Σαρηγιάννης στο Ράδιο ΕΝΑ: Τέλος του 2022 αναμένεται νέο κύμα κορωνοϊού

Μέτρα ατομικής προστασίας προτείνει ο καθηγητής του ΑΠΘ

Την αρχή ανάπτυξης ενός κύματος που περιμένουν να αναπτυχθεί πλήρως μετά απ΄τα μέσα Νοεμβρίου, και είναι υποπαραλλαγές της Όμικρον 5, που έχουν ήδη μπει στη χώρα και έχουν πολύ σημαντική διαφυγή ανοσίας, με πιθανότητα επαναμόλυνσης 57% του πληθυσμού, περιμένουν οι επιστήμονες, όπως ανέφερε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Γ. Καρεκλίδη, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Ο καθηγητής τόνισε, ότι η υποπαραλλαγή BQ1.1 έχει τουλάχιστον 11% μεγαλύτερη ταχύτητα μετάδοσης από την Όμικρον 5, που ήταν η πιο γρήγορη σε ταχύτητα παραλλαγή, ενώ υποστήριξε ότι το νέο κύμα από τις αρχές Δεκεμβρίου και μετά, θα φτάσει σε μια κορύφωση, μέχρι να αρχίσει να αποκλιμακώνεται και στο ενδιάμεσο εξαρτάται πως θα φερθούν και εμείς.

Ποσοστό 57% μπορεί να επανανοσήσει
Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι από όσους έχουν ανοσία, ποσοστό 57% μπορεί να επανανοσήσει και συμβουλεύει τον κόσμο για να σταματήσει τη διασπορά, να φορά τη μάσκα, να απολυμαίνει τον αέρα και τη μείωση των κοντινών επαφών, για όσο το δυνατόν περισσότερο. Επίσης ανέφερε ότι είναι χρήσιμο να κάνει κανείς ένα τεστ την εβδομάδα, τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους γύρω του, καθώς την εποχή αυτή υπάρχει γρίπη και κρυλογήματα.
Ο ίδιος ανέφερε, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια ήπια αυξητική πορεία του κορωνοϊού, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μετάδοσης, ειδικά στα σχολεία, αλλά ο καιρός ακόμη βοηθάει και πολλοί λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους ή με ανοιχτά παράθυρα, κάτι που βοηθάει. Από την άλλη, ακόμη υπάρχει ένα ποσοστό ανοσίας που διατηρείται, αν και έχει αρχίσει να φθίνει, αλλά η ανοσία αυτή θα αρχίσει να μειώνεται ακόμη περισσότερο όσο περνούν οι εβδομάδες και ταυτόχρονα θα μπαίνουμε στην περίοδο που λόγω καιρού, θα αρχίσουμε να λειτουργούμε σε κλειστούς χώρους με κλειστά παράθυρα.
«Αν σ’ αυτό προσθέσουμε και την απαίτηση για εξοικονόμηση ενέργειας, λόγω ενεργειακής κρίσης, αυτό θα επιτείνει το πρόβλημα και γι’ αυτό λέω ότι για να μπορέσουμε να αποφύγουμε μια γρήγορη κλιμάκωση της διασποράς, καλό θα είναι να πάρουμε μέτρα προληπτικά, για να προφυλαχτούμε ακόμη και αν δεν είναι υποχρεωτικά», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος είπε ότι σήμερα έχουμε έναν σχετικά μικρό αριθμό ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι, κάτω από 80, που σημαίνει ότι το εθνικό σύστημα υγείας δεν πιέζεται. Επίσης είπε, ότι έχει υπολογιστεί, από την προηγούμενη εμπειρία, ότι όταν ξεπερνάμε τις 400 κλίνες με διασωληνωμένους ασθενείς, τα πράγματα δυσχεραίνουν παραπάνω, καθώς αναμένεται αύξηση θανάτων, κάτι που συνάδει με τα αποτελέσματα της μελέτης των κ.κ. Τσιόδρα και Λύτρα για την αποδοτικότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία μας.
«Με βάση το μοντέλο που εξετάζουμε, περιμένουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε 450 διασωληνωμένους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ, στο τέλος του χρόνου και τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, με τις υποπαραλλαγές μόνο της BQA1 και BQA1.1, γι’ αυτό λέω, ότι καλό είναι να προλάβουμε και να μην ανέβουμε σε πολύ υψηλά επίπεδα διασποράς, ακριβώς για να μην ξεπεράσουμε τις 400 κλίνες ΜΕΘ και πιεστεί το σύστημα υγείας, ώστε να έχουμε και καλύτερη λειτουργική απόδοση», σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αύξηση κρουσμάτων της γρίπης
Ο καθηγητής ανέφερε, ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων της γρίπης στις ΗΠΑ και στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, όπου ο καιρός έχει κρυώσει παραπάνω και αυτό μπορεί να δώσει μια πιο επιθετική έννοια της γρίπης, με περισσότερα κρούσματα, στον βαθμό που δεν εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας.
«Αν δεν φορέσουμε μάσκα για τον κορωνοϊό, θα διευκολύνουμε και το έργο του ιού της γρίπης. Αν φορέσουμε μάσκα για τον κορωνοϊό, δυσχεραίνουμε κατά πολύ τον ιό της γρίπης, που είναι λιγότερο μολυσματικός από τις παραλλαγές της Όμικρον», τόνισε.
Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι οι επιστήμονες περιμένουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων γρίπης Δεκέμβριο και Ιανουάριο και αν δράσουμε προληπτικά με μέτρα (μάσκες) θα καταφέρουμε να τα περιορίσουμε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.