Δημ. Σούρας στο Ράδιο ΕΝΑ: Η βία απ΄την οικογένεια, περνάει στην κοινωνία…

«Οι θύτες είναι εν δυνάμει δολοφόνοι», είπε ο Βολιώτης ψυχίατρος

Με τη λέξη βία έχει αντικατασταθεί πλέον το bullying, όπως επεσήμανε μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο Βολιώτης ψυχίατρος κ. Δημήτρης Σούρας , μετά τα απανωτά περιστατικά βίας σε σχολεία της Μαγνησίας, σε διάφορα σημεία της πόλης με νεαρούς που προσπαθούν να «επιβληθούν», αλλά και πολλά δυσάρεστα γεγονότα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τόνισε πως η ρίζα του προβλήματος ξεκινά από την ίδια την οικογένεια, ενώ επεσήμανε πως οι θύτες είναι εν δυνάμει δολοφόνοι όσο μεγαλώνουν και υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης δράσεων, ώστε να ενημερωθούν από ειδικούς, μέσα από το σχολείο, οι γονείς.
«Δεν υπάρχει η λέξη bullying, η λέξη έχει πια αντικατασταθεί με τη βία. Όταν βγαίνουν μαχαίρια, όταν υπάρχουν ξυλοδαρμοί, όταν υπάρχουν τραυματισμοί, όταν υπάρχει ώθηση προς αυτοκτονία, όπως είδαμε πριν οχτώ μήνες στην Αθήνα, όταν δυστυχώς υπάρχουν παιδιά που έχουν σουγιάδες, ψαλίδια κτλ, τότε η λέξη bullying δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο μία σημαντική λέξη που λέγεται βία», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρας, λέγοντας πως αυτή η ουσιαστική διαφορά θα πρέπει να γίνει κατανοητή, ειδάλλως δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

«Μάθε, Μίλα, Ζήσε»

Ο ίδιος εδώ και έξι χρόνια, όπως ανέφερε, υλοποιεί σε σχολεία το πρόγραμμα ενάντια στο bullying με τίτλο «Μάθε, Μίλα, Ζήσε» και ενημερώνει γονείς και εκπαιδευτικούς για το θέμα αυτό.
«Υπάρχει μια κανονική σχολική βία και φταίμε εμείς. Εν αρχή όλων η οικογένεια. Πίσω από κάθε παιδί, ψάξε γονιό. Η βία δημιουργείται μέσα στο σπίτι, από τα όρια που δεν έχουν τεθεί ή από την βιαιότητα που υπάρχει, την οποία το παιδί μιμείται, μεταφέρεται εκτός σπιτιού και πάει στα σχολεία, όπου οι μαθητές δεν είναι ενημερωμένοι, οι δάσκαλοι δεν είναι ενημερωμένοι, οι γονείς δεν είναι ενημερωμένοι», τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την αξία της ενημέρωσης από ειδικούς.
Σύμφωνα με τον κ. Σούρα, μετά από αίτημα χρόνων, από φέτος μπαίνουν ειδικοί στα σχολεία για να ενημερώσουν μαθητές, δασκάλους και συγχρόνως θα λειτουργήσει ξανά η διάσημη Σχολή Γονέων, όπου μία φορά τον μήνα οι γονείς θα συζητάνε με τους ειδικούς έτσι ώστε να μπορούν οι ίδιοι να κατανοήσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

«… διαφορετικά θα αρχίσουμε σε λίγο,
δυστυχώς να έχουμε κανονικά θύματα»

«Άλλη λύση δεν υπάρχει, διαφορετικά θα αρχίσουμε σε λίγο δυστυχώς να έχουμε κανονικά θύματα και κανονικές ποινές ανηλίκων, πράγμα που έχει ξεκινήσει με προφυλακίσεις, με δικαστήρια κτλ. Η βία ξαναγύρισε και μπήκε από τα σπίτια μας μέσα στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σούρας.
Ένας παράγοντας που εντείνει τη βία είναι σύμφωνα με τον ίδιο ο μιμητισμός και μάλιστα στις μέρες μας αυτός που προέρχεται από τα social media.
«Τα social media μας έχουν φέρει πάρα πολύ κοντά και πολλές φορές ο μιμητισμός των καλών ισοβαθμεί με τον μιμητισμό των κακών. Έχουμε περιπτώσεις καταστάσεων που μόλις μέσω των social media πηγαίνουν στα τηλέφωνά μας, τότε αμέσως μερικά άτομα με ιδιαίτερο χαρακτήρα και προσωπικότητα τα αναπαράγουν. Είναι ένα φαινόμενο που το έχουμε δει πάρα πολλές φορές και δυστυχώς εξακολουθεί ακόμα να υπάρχει», ανέφερε.
Σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι τα μηνύματα που περνάνε στα παιδιά, ο τρόπος που τους μιλάνε.
«Ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε πολύ είναι τα μηνύματα που περνάμε στα παιδιά, το πως προσπαθούμε να αποφύγουμε τη βία, με ποιον τρόπο τους μιλάμε , που αυτό είναι μία εκμάθηση και η εκμάθηση δεν γίνεται κατευθείαν στα παιδιά, περνάει από τους γονείς που από τη μικρή ηλικία μαθαίνουν στα παιδιά πως να αποφεύγουν τη βία και να μην ασκούν βία. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από τους ειδικούς στα σχολεία, γιατί υπάρχει και ο οικονομικός παράγοντας που δε μπορεί κάθε γονιός να διαθέσει για να μιλήσει με κάποιον ειδικό. Εν αντιθέσει στα σχολεία είναι όλα δωρεάν και είναι μεγάλη βοήθεια», τόνισε ο διακεκριμένος ψυχίατρος ενισχύοντας την είσοδο ειδικών στον χώρο του σχολείου.

Η βία έχει πολλές παραμέτρους

Ωστόσο, οι ειδικοί θα πρέπει, όπως είπε ο κ. Σούρας, να είναι άτομα που εκτός από τη γνώση θα πρέπει να έχουν εμπειρία, γιατί σύμφωνα με τον ίδιο χωρίς την εμπειρία και μόνο με τη γνώση δεν περνάνε τα κατάλληλα μηνύματα και δυστυχώς δεν μπορεί ο γονιός να τα φιλτράρει. «Πρέπει να είναι εκπαιδευμένα άτομα για να μπορέσουν να δώσουν να καταλάβουν τι είναι η βία, πως ασκείται, ποιος είναι ο ορισμός, από που πηγάζει, πως αντιμετωπίζεται, ποια τα συμπτώματα», συμπλήρωσε.
Η βία έχει πολλές παραμέτρους και ο κ. Σούρας αναφέρθηκε και στα θύματα αλλά και στους θύτες, λέγοντας πως είναι εν δυνάμει δολοφόνοι.

«Από τη βία δημιουργούνται και … οι θύτες»

«Εκτός από τα θύματα που δημιουργούνται από τη βία δημιουργούνται και οι θύτες. Οι θύτες είναι οι προσεχείς εν δυνάμει δολοφόνοι. Άρα η εκμάθηση και η βοήθεια έχει δύο καλά. Πρώτον να βοηθήσει να μην δημιουργηθούν θύματα, γιατί μπορεί να παρουσιάσουν ψυχολογικά προβλήματα και να μην δημιουργούνται θύτες, που μέσα από μία διαταραχή προσωπικότητας που λέγεται ψυχοπαθητική διαταραχή ή αντικοινωνική διαταραχή θα γίνουν οι ήρωες του κακού, οι εν δυνάμει δολοφόνοι και πιθανώς οι κανονικοί δολοφόνοι», εξήγησε.
Σημείωσε πως εάν εξετάσει κανείς όλα τα φαινόμενα βίας τα τελευταία 2-3 χρόνια στην χώρα μας θα δει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν φτάσει μέχρι τη δολοφονία ή να παράγουν κακό, παρουσίασαν τα πρώτα συμπτώματα στην εφηβεία τους, με την εφηβεία να διαρκεί, όπως είπε ο κ. Σούρας από την ηλικία των 11 ετών έως και αυτή των 21.
« Η βία μέσα από το σπίτι, θα βγει στην κοινωνία και δυστυχώς αυτοί που θα την εξασκήσουν θα είναι αυτοί που πιθανώς να μας απασχολούν στο μέλλον» κατέληξε ο έμπειρος ψυχίατρος, τονίζοντας την σπουδαιότητα της γνώσης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.