Δημ. Τσιμπανάκος: Η αυτοδιοίκηση χρειάζεται πλαίσιο αλλαγών –Δεν είναι προτεραιότητα ο εκλογικός νόμος

Προβλήματα και κενά στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπ. Εσωτερικών

Προβληματικές προτάσεις και κενά διαπιστώνονται από στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στο νομοσχέδιο που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμο στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Ο κ. Δημήτρης Τσιμπανάκος, δημοτικός σύμβουλος μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη επισημαίνοντας πως η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται ένα πλαίσιο αλλαγών με προοπτική και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν είναι προτεραιότητα και δεν επιλύσει τα προβλήματα που υπάρχουν, αντίθετα δημιουργεί νέα και σοβαρά ζητήματα εκπροσώπησης κυρίως των μικρών τοπικών κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιμπανάκο έχει τεθεί σε διαβούλευση το προσχέδιο του νομοσχεδίου του Υπουργείο Εσωτερικών στην ΚΕΔΕ, το οποίο νομοσχέδιο θα μπει σε διαβούλευση στη Βουλή για να ψηφιστεί τον επόμενο μήνα και θα αφορά στις αλλαγές που θα γίνουν στην εκλογική διαδικασία αλλά και εκπροσώπηση στις εκλογές του Οκτωβρίου το 2023.

«Σε ένα πλαίσιο αλλαγών που χρειάζεται η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα ο εκλογικός νόμος. Οι Δήμαρχοι διεκδικούν καλύτερες χρηματοδοτήσεις , καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν φοβερές μειώσεις, υπάρχει θέμα στις αρμοδιότητες των Δήμων, υπάρχει και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων που περιμένουν αλλαγή και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση», είπε ο κ. Τσιμπανάκος για τις αναγκαιότητες που υπάρχουν στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο δημοτικός σύμβουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο Δημαρχοκεντρικό, καθώς προσπαθεί για λόγους πολιτικών συσχετισμών για να επανεκλέξει η κυβέρνηση τους συγκεκριμένους που βρίσκονται τώρα στις αυτοδιοικητικές αρχές. «Υπήρχαν προβλήματα στην εφαρμογή απλής αναλογικής και έγιναν αλλαγές στα δημοτικά συμβούλια με αποτέλεσμα να υποβαθμιστούν. Μια κυβέρνηση πρέπει να κάνει αλλαγές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και δεν φέρνεις νομοσχέδια που η αιτιολογία τους είναι το αρνητικό προηγούμενο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιμπανάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο η μειωμένη εκπροσώπηση και η κατάργηση του 50 + 1% για την ανάδειξη της πλειοψηφούσας παράταξης αποτελούν κομβικά σημεία του νομοσχεδίου, που θα οδηγήσουν σε προβλήματα.
Έτσι, λοιπόν στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως από το 50 + 1% για να εκλεγεί μία δημοτική αρχή θα πάμε στο 43% κι αυτό σύμφωνα με τον κ. Τσιμπανάκο σημαίνει ότι τα 3/5 των εδρών του ΔΣ θα καταλαμβάνει η πλειοψηφούσα αρχή.

Επιπλέον, προτείνεται η μείωση των δημοτικών συμβούλων. «Στον Δήμο Βόλου από 49 δημοτικούς συμβούλους που έχουμε τώρα θα πάμε σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο με 41 συμβούλους. Δεν ξέρω που εξυπηρετεί αυτή η μείωση. Είναι οξύμωρο ότι ενώ μειώνει τις θέσεις δημοτικών συμβουλίων, αυξάνει τη δυνατότητα υποψηφιοτήτων από 50% σε σχέση με τους εκλεγόμενους την προηγούμενη φορά, σε 120% αυτή τη φορά. Παράλληλα, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 θα πρέπει να γίνει τον Ιούνιο του ίδιου έτους δίνοντας προβάδισμα οργάνωσης στην δημοτική αρχή που είναι στην εξουσία» εξήγησε ο κ. Τσιμπανάκος.

Μεγάλο όμως ζήτημα αποτελεί και η εκπροσώπηση των τοπικών κοινοτήτων, που πλέον θα πρέπει να προσαρτώνται σε παραταξιακό ψηφοδέλτιο κάθε Δήμου, ενώ γίνεται μονοπρόσωπη η εκπροσώπηση μικρών τοπικών κοινοτήτων 300 κατοίκων, με αποτέλεσμα, όπως είπε ο κ. Τσιμπανάκος να χάνεται η φωνή των χωριών και η δυνατότητα εμπλοκής νέων ανθρώπων, ανθρώπων των περιοχών στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ακόμη, όπως τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος υπάρχει στο νομοσχέδιο η φιλοσοφία ότι εάν σε μια κοινότητα επικρατήσει ένας άλλος συνδυασμός αλλά εκλεγεί δήμαρχος από τον άλλο συνδυασμό αυτός που θα εκλεγεί δήμαρχος θα πάρει την πλειοψηφία σε όλα τα χωριά, τις τοπικές κοινότητες. «Δεν είναι κακό μία τοπική κοινότητα να έχει ψηφίσει διαφορετικά. Με αυτή την κίνηση υπάρχει μία τάση για έλεγχο του συστήματος εκλογής και ενίσχυση παρόντων δημοτικών αρχών», σχολίασε ο ίδιος.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα που έχει τεθεί για την οικονομική ενίσχυση των Δήμων με μεταφορά πόρων από τον ΕΝΦΙΑ ο ίδιος επεσήμανε πως είναι ενδιαφέρον ως θεωρητικό πλαίσιο, όμως έθεσε το ερώτημα εάν οι δήμοι όταν θα πάρουν αυτά τα χρήματα, θα μειωθούν και οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι, κι αν μειωθούν ισόποσα τότε ποιο θα είναι το νόημα αυτής της μεταφοράς.

Ο κ. Τσιμπανάκος υπογράμμισε πως οι Δήμοι μπορούν να είναι πρωταγωνιστές κι αυτό έχει φανεί και μέσω της πανδημίας. Μπορεί να αναπτύξει δραστηριότητες, όπως στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και να παρέχει, όπως είναι ο στόχος, καλύτερη εξυπηρέτηση στον πολίτη. «Αυτό είναι το κλειδί της ανάπτυξης και της ευημερίας και είναι θέμα πολιτικής βούλησης να παρθούν αποφάσεις για να γίνει πραγματικότητα» κατέληξε.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.