Δημ. Βασιλείου: Θετικό το πρόσημο της χθεσινής απεργίας- Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις

Να παλέψουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα ζήτησε από τους εργαζόμενους ο γ.γ. του ΕΚΒ

Θετικό πρόσημο στη χθεσινή απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με φόντο το εργασιακό νομοσχέδιο έβαλε ο Γεν. Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Δημήτρης Βασιλείου, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Δημήτρη Καρεκλίδη, επισημαίνοντας πως οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων θα πρέπει να ενωθούν και να παλέψουν για τα εργασιακά τους δικαιώματα. Επεσήμανε πως από τις 168 σελίδες του νομοσχεδίου οι 166 περιέχουν άρθρα και κατευθύνσεις κατά των εργαζομένων, ενώ τόνισε πως οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Αναφορικά με την εργασιακή πραγματικότητα στο σήμερα, ο κ. Βασιλείου σημείωσε πως υπάρχουν εργαζόμενοι που συνεχίζουν και βρίσκονται υπό το καθεστώς της αναστολής λαμβάνοντας τα 534 ευρώ και αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε ορισμένους κλάδους να υπάρχει πρόβλημα εύρεσης προσωπικού, ενώ τόνισε πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να επιστρέψουν στην εργασία τους.

 

Ένα καλό ξεκίνημα η χθεσινή απεργία

Ως ένα καλό ξεκίνημα χαρακτήρισε ο Γεν. Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου τη χθεσινή απεργία, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι πρέπει να ενωθούν και όλοι μαζί να παλέψουν για τα δικαιώματά τους κι αν το κάνουν αυτό, τότε τα αποτελέσματα θα είναι υπέρ τους.

Ο κ. Βασιλείου σχολίασε πως στις δύο από τις τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Βόλο ο κόσμος της εργασίας έδειξε πως είναι κοντά, ωστόσο σχολίασε πως η συμμετοχή θα μπορούσε να είναι περισσότερη. Ανέφερε πως τα περισσότερα εργοστάσια δεν λειτούργησαν ενώ στην απεργία συμμετείχαν και πολλοί εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, θα υπάρξουν κι άλλες κινητοποιήσεις ενώ το θετικό μήνυμα που λαμβάνει το ΕΚΒ είναι πως οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν στο νομοσχέδιο και κάλεσε τον Υπουργό Εργασίας κ. Χατζηδάκη να μην βάλει τους εργαζόμενους στην πιο δύσκολη εργασιακή κατάσταση που προωθεί, με το νομοσχέδιο.

«Εμείς είμαστε θετικοί στα θετικά σημεία, που υπάρχουν στο νομοσχέδιο, αλλά στις 166 από τις 168 σελίδες του νομοσχεδίου βλέπουμε αρνητικά κομμάτια κι όλα αυτά δεν είναι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στον δημόσιο. Πλήττονται όλοι οι χώροι εργασίας και πρέπει οι εργαζόμενοι να είναι κοντά και να κάνουμε αποτίμηση, όπως χθες που ήταν με θετικό πρόσημο κι αυτό είναι κάτι που έχει ξεσηκώσει τον κόσμο και του δίνει δικαίωμα να ελπίζει ότι κάτι μπορεί να αλλάξει», επεσήμανε ο κ. Βασιλείου.

 

Μεγαλύτερα τα προβλήματα στον ιδιωτικό τομέα- Όχι σε ατομικές συμβάσεις

Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε πως πλήττεται από το νομοσχέδιο και τις εργασιακές αλλαγές και ο δημόσιος τομέας με την αλλαγή ωραρίων κτλ, αλλά περισσότερο, αυτός που πλήττεται είναι ο ιδιωτικός τομέας.

Σημείωσε ότι από τη μια είναι θετικό το γεγονός ότι ένας εργαζόμενος θα εργάζεται σε 4 ημέρες 40 ώρες και θα κάθεται τις τρεις ημέρες της εβδομάδας, όμως από την άλλη πλευρά θα πρέπει να αμείβεται όπως οι Ευρωπαίοι πολίτες με ανάλογο μισθό, δικαιώματα και υπερωρίες.

«Η  ΓΣΕΕ είχε καταθέσει και ζητήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού πριν το 2012 δηλαδή,  στα 751 ευρώ. Κάτι είχε ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση να κάνει, έμεινε στα λόγια.  Τώρα με την καινούργια κυβέρνηση υπήρχε μια αύξηση των 50 ευρώ. Εμείς δεν θέλουμε να μας δίνουν ψίχουλα , αλλά αυτά που δικαιούμαστε, γιατί η προσφορά εργασίας είναι ίση από όλους τους εργαζόμενους», τόνισε ο κ. Βασιλείου.

Ο ίδιος επεσήμανε πως το νομοσχέδιο στα «χέρια» ενός κακού εργοδότη θα δημιουργήσει προβλήματα στον εργαζόμενο, καθώς ένας κακός εργοδότης δεν θα διαπραγματευτεί και δεν θα κάνει διαβούλευση με τον εργαζόμενο για το ωράριο εργασίας του και θα εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις.

«Εμείς λέμε πως όλα αυτά πρέπει να λύνονται μέσω συλλογικών συμβάσεων, να είναι ξεκαθαρισμένο αυτό το κομμάτι κι από κει και πέρα η ΓΣΕΕ θα πρέπει να έχει σημαντικό κομμάτι στις τοποθετήσεις και τα θέματα στο χώρο εργασίας», είπε ενώ τόνισε πως στις μεγάλες επιχειρήσεις δύσκολο να υπάρξουν θέματα, γιατί υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις και υπογράμμισε πως θα είναι έγκλημα των εργαζομένων να προχωρήσουν σε ατομικές συμβάσεις.

Ακόμη, επεσήμανε πως ο πρώτος κλάδος που θα αντιμετωπίσει προβλήματα θα είναι ο κλάδος του τουρισμού, μιας και βρισκόμαστε στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, ενώ συμβούλευσε να είναι όλοι πολλοί προσεκτικοί, καθώς θα υπάρχουν κακοί εργοδότες που θα δώσουν το έναυσμα σε προβλήματα. Εκείνο που σημείωσε είναι πως τόσο τα πρωτοβάθμια όσο και τα δευτεροβάθμια σωματεία θα αντιδράσουν σε κάθε πρόβλημα που θα ενημερωθούν πως υπάρχει. Πάντως ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλείου, πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις προβλημάτων στην περιοχή.

Να επιστρέψουν στην εργασία οι εργαζόμενοι

Τέλος, ο κ. Βασιλείου σχολίασε το γεγονός πως επιχειρήσεις εστίασης και του τουριστικού κλάδου διαμαρτυρήθηκαν πως δεν βρίσκουν προσωπικό με τον ίδιο να σημειώνει πως αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που επειδή λαμβάνουν ακόμη τα 534 ευρώ, καθώς είναι σε αναστολή, έχουν επαναπαυθεί σε αυτά. «Στο κομμάτι αυτό, θα πρέπει να υπάρχει σωστή λογική απ’ όλους. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να πηγαίνουν για δουλειά και να σταματήσουν να κρέμονται από το καθεστώς των επιδομάτων», σημείωσε και προσέθεσε σε σχέση με το εποχικό προσωπικό που φέρεται να είναι δυσεύρετο ότι «Υπάρχουν κάποια προβληματάκια, αλλά θα πρέπει να δούμε το εργασιακό καθεστώς πως θα διαμορφωθεί. Όλοι οι εργαζόμενοι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα αλλάξει άρδην το σκηνικό και θα υπάρχει προσωπικό να πάει για εργασία».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.