Δημιουργία πιλοτικού «πάρκου θερμοκηπίων» στον Βόλο!

Πρωτοποριακές πιλοτικές δράσεις εφαρμόζονται στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στις δράσεις που αναπτύσσονται εκεί αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5» και στον Ηλία Κουτσερή ο καθηγητής του ιδρύματος Νικόλαος Κατσούλας, παρουσιάζοντας κάποιες από τις πρωτοποριακές και πιλοτικές κινήσεις που γίνονται εκεί.
Το αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αναπτύσσεται σε έκταση 200 περίπου στρεμμάτων και εκεί εντάσσονται και τα θερμοκήπια που διαχειρίζεται το εργαστήριο γεωργικών κατασκευών του τμήματος Γεωπονίας. Όπως ανέφερε ο κ. Κατσούλας, υπάρχουν διάφορα θερμοκήπια από χαμηλής έως πολύ υψηλής τεχνολογικής στάθμης, και εκεί παρουσιάζονται εφαρμοσμένα όσα μελετούν οι ειδικοί ακόμη τα τελευταία χρόνια, όπως αντικείμενα και θέματα σε πιλοτική βάση που μπορεί να φανούν στην παραγωγή μετά από 5-10 χρόνια.

Δέκα ερευνητικά προγράμματα αναπτύσσονται σύμφωνα με τον καθηγητή Νικόλαο Κατσούλα

«Πολλές και αξιόλογες δράσεις»

«Εμείς θέλουμε να δημιουργηθεί ένα πιλοτικό πάρκο θερμοκηπίων και έχουμε κάνει ημέρες ανοιχτές για το κοινό, αν και τελευταία δεν το έχουμε καταφέρει λόγω και του κορωνοϊού για να δουν οι ενδιαφερόμενοι τι κάνουμε εκεί και να τα υλοποιήσουν ακόμη και οι παραγωγοί στην πράξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσούλας, συμπληρώνοντας ότι γίνονται πολλές και αξιόλογες δράσεις τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο χρηματοδότησης από ερευνητικά ανταγωνιστικά προγράμματα. «Έτσι υλοποιούμε αυτήν την περίοδο δέκα συνολικά ερευνητικά προγράμματα με πολλές δράσεις, όπως αυτή της μείωσης εκροών της παραγωγικής δραστηριότητας στο περιβάλλον, ώστε να είναι πολύ φιλικός ο τρόπος παραγωγής και τα προϊόντα να είναι απαλλαγμένα από υπολείμματα» τόνισε επίσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Παραγωγή φυτών και ψαριών σε ένα ενιαίο σύστημα»!

Επίσης ένα καινοτόμο πρόγραμμα είναι αυτό της ενυδριοπονείας, της παραγωγής φυτών και ψαριών σε ένα ενιαίο σύστημα που έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη σε σχέση με τις δύο ξεχωριστές δραστηριότητες. «Αυτό το σύστημα που έχουμε φτιάξει είναι πιλοτικό και μοναδικό στη Μεσόγειο και από τα λίγα στην Ευρώπη, για να δούμε πόσο είναι βιώσιμο οικονομικά αυτό το μοντέλο» σχολίασε ο κ. Κατσούλας.
Στο αγρόκτημα δοκιμάζονται επίσης διαφορετικά υλικά κάλυψης των θερμοκηπίων για βελτιστοποίηση της παραγωγής, όπως δίχτυα στα παράθυρα, καλύπτοντας τα με σκόνη πυριτίου που είναι φιλική προς το περιβάλλον που αφυδατώνει τα έντομα, και αποτελεί πατέντα για να μειωθούν τα χημικά που χρησιμοποιούνται.
Σύμφωνα με τον κο Κατσούλα, η στόχευση είναι πολλαπλή, όπως είναι η μείωση ενέργειας, η χρήση όλων των προϊόντων, αλλά και η εξοικονόμηση πόρων όπως είναι το νερό παράλληλα με τη μείωση χρήσης χημικών και λιπασμάτων που κοστίζουν και δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον. Κατέληξε δε στο ενδιαφέρον των φοιτητών, το οποίο χαρακτηρίζεται σημαντικό, σε μία προσπάθεια να συμμετέχει ο καθένας σε κάτι καινοτόμο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.